Cauta in 21.435 retete

Retete manastiresti, de post (I)

Postul Craciunului este postul cel mai usor: are multe inlesniri la peste si poate fi trecut usor cu bogatia de legume si fructe de toamna.

La manastire, mancarea de post este chiar mai buna decat cea "de dulce".

Am copiat din caietul cu retete al maicutei Ileana, de la Agapia, cateva bunatati, numai bune de incercat in aceasta perioada.

Secretul acestor bucate sta in amestecurile de mirodeni si legumele folosite din belsug.

Daca vrei mai multe retete de post, incearca si supa de ceapa sau cartofi cu ceapa ori soteul de morcovi cu boabe de musta si, de ce nu, si salata de telina cu nuca.








Bors de legume


Pizza cu ciuperci


Sarmale cu orez si stafide


Prajitura cu miere si nuci

Comentarii (3)

  • un pacatos  pe  2 sep 2011, 01:51
    secretul ...

    Probabil ca trebuie sa intelegem duhovniceste "amestecurile de mirodeni si legumele folosite din belsug" pentru ca: "Aparent, mancarea manastireasca nu difera foarte mult de cea gatita acasa. Ingredientele sunt, in general, aceleasi, dar este ceva ce face diferenta. Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, afirma ca ingredientul secret din mancare este rugaciunea pe care o rosteste bucatarul. “In manastire nu se acorda o mare importanta rafinamentului gastronomic. Rugaciunea face mancarea mai gustoasa, pentru ca starea spirituala a celui ce gateste este foarte importanta”, afirma Constantin Sturzu. Aceeasi idee este impartasita si de duhovnicul manastirii Podgorii Copou, parintele Hrisostom. “Atmosfera creeaza o stare de bine, de armonie si de accea este importanta rugaciunea celui care gateste”, spune acesta. In general, calugarul care face mancarea pentru comunitate nu participa la slujba si, de aceea, se roaga in timp ce gateste."

  • eva  pe 23 nov 2011, 10:18
    mancarea la manastire

    legumele cultivate in gradini proprii , iubirea si credinta dau un gust minunat mancarii manastiresti ! La manastirea Buciumeni din jud. Galati am mancat un orez fantastic de bun !

  • anonim  pe 25 nov 2012, 14:16
    retetele...

    retete de post cu unt ....si supa de pui..ori e de post ori nu e....ciudate retete manastiresti...

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod