Cauta in 21.052 retete

Supa de ceapa

 La originea ei, este un preparat al bucatariei frantuzesti. Dar reteta de mai jos este "furata" de mine, din caietul cu retete al bunicii, asa ca va garantez o savoare cu totul si cu totul aparte...

Ingrediente si cantitati:

1/4 (un sfert) pachet de unt
4 cepe mari (cele lunguiete sunt de preferat)
1 lingura-doua cu faina
1 legatura de ceapa verde sau un fir de praz
sare
piper
nucsoara (sau o foaie de dafin)
1 cana cu vin alb
cascaval ras sau telemea (dar foarte uscata)
1 legatura de patrunjel verde
un ardei gras, rosu sau un gogosar
supa de oase (de vita sau pui).

Trebuie sa fac precizarea ca nu sunt adepta cubuletelor-minune, dar daca nu ai supa de oase, poti face o supa de pui din plic, insa vei pierde din savoare.

Mod de preparare:

1. Fierbe oasele de vaca, pana obtii o supa concentrata. Adauga un pastarnac si o bucata de telina in timpul fiertului. Poti folosi si supa din carne de pui.

2. Taie ceapa fideluta, iar firul de praz, cu tot cu frunze, felii subtiri. Taie si ardeiul rosu, dar marunt, marunt.

3. Incinge untul si caleste ceapa, amestecand continu, ca sa nu se  arda. Adauga sare, piper si pudra de nucsoara (sau foaia de dafin - ambele mirodenii merg la fel de bine, dar nu impreuna, asa ca alege dupa gustul tau), apoi adauga ardeiul rosu si mai lasa putin sa se caleasca toate impreuna.

4. Adauga faina si stinge cu vinul alb. Adauga supa de oase (o cana de 250 mililitri pentru fiecare ceapa pusa la calit). Lasa sa fiarba la foc mic. Adauga apoi patrunjelul taiat fin. Serveste in castroane, cu smantana si crutoane.

Sfat Eva.ro: Daca vrei sa transformi supa de ceapa intr-o delicatesa, presara in fiecare castron (rezistent la temperaturi inalte) cascaval sau branza rasa (ai grija la cata sare pui in supa!) si da castroanele la cuptor, la foc foarte mare, cinci minute. Serveste cu paine prajita. Este o masa in sine si merge perfect cu vin fiert!

Comentarii (3)

  • dorin33  pe 12 aug 2010, 19:04
    supa de ceapa

    este foarte buna ,chiar delicioasa, un sfat : spre sfirsit mai potrivitio odata din condimente si neaparat folositi cascaval si crutoane

  • Andi  pe 30 sep 2011, 02:08
    Ceapa TREBUIE arsa

    Suna foarte bine si cred c-am s-o incerc. Insa, traditzional, in supa de ceapa - cea din Frantza si care a cucerit planeta, ceapa trebuie "caramelizata", practic arsa usor, pina se maroneste. La acel stagiu iese dulceatza din ea si da acel gust special al supei de ceapa. Stiu pt ca, avind numai tigai non-stick mi-a venit f. greu s-o maronesc :)

  • Larisa  pe 11 ian 2012, 15:20
    Incercat ceva putin diferit ,sper sa va placa si reteta mea

    SAlut , si eu stiu o reteta de supa de ceapa dar putin altfel e un fel de crema foarte buna si usoara . Aveti nevoie de : o lingura de ulei ,5-7 cepe depinde cat de mici sau mari sunt , 2-3 cartofi , sunca sau costita afumata . Mod de preparare: se taie cepele marunt pe urma cartofii ca de piure si pe pune intr-o oala impreuna cu o lingura de ulei , pe urma taiat costita sau sunca cubulete mici ( cantitatea de sunca este apreciabila de fiecare mici exagerat nici putin , eu pun dupa ochi) , sare, piper si apa cat cuprinde. Se pune la fiert ,(daca scade apa se adauga tot timpul doar cat cuprinde) dupa ce sunt fierte toate se mixeaza cu mixeru inclusiv cu apa. se serveste calda cu cascaval ras. Pofta buna !

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod