Supă cremă de dovleac cu piept de pui
Dintre toate roadele toamnei, dovleacul e preferatul meu. Asta dacă trecem de castane şi de vin (nu neapărat în ordinea asta). Îmi place atât de mult pentru că-l poţi folosi în multe feluri şi la multe lucruri, de la aperitive la deserturi, trecând pe la supe, creme, fripturi, paste şi piureuri. Gustul lui ţi dulceaţa discretă îl fac să se potrivească tare bine mai peste tot prin bucătăria de toamnă/iarnă.
Vă arăt acum o supă-cremă de dovleac, destul de simplă, deşi se face în două etape. În prima etapă trebuie să faceţi o supă simplă de pui, dintr-o bucată de piept (veţi vedea de ce am ales piept şi nu altceva), câţiva morcovi, puţină sare şi nişte frunze de pătrunjel. Lăsaţi carnea să fiarbă încet 40 de minute şi apoi lăsaţi-o să se răcorească uşor. Între timp, curăţaţi dovleacul, tăiaţi-l în cuburi şi puneţi-l la fiert în apă cu sare (pentru patru porţii generoase aveţi nevoie de 600 de grame de dovleac şi un litru şi jumătate de apă, pe care oricum o aruncaţi după ce fierbe dovleacul).
Pentru aromarea mâncării, vă recomand un amestec de boabe de coriandru, boabe de piper roşu, enibahar şi cuişoare, pe care să le zdrobiţi bine într-un mojar. Amestecul acesta va intra în joc în momentul în care dovleacul fiert, zeama de pui şi o nucă de unt vor fi toate în aceeaşi oală, gata să fie lucrate cu blenderul. După ce obţineţi crema, mai trebuie doar să adăugaţi trei linguri de smântână dulce sau, pentru un aer mai exotic, trei linguri de lapte de cocos. Amestecaţi bine, apoi presăraţi pe suprafaţa supei-cremă crutoane din pâine prăjită, bucăţi de piept de pui şi cuburi de morcov fiert. Puteţi decora cu frunze de rozmarin, busuioc ori pătrunjel. Recomand totuşi rozmarinul, se potriveşte foarte bine cu aromele din supă.