Cauta in 21.294 retete

Supă cremă de ceapă

 

Supa de ceapă e subiect de gâlceavă între mai multe naţii.

Nu ne uităm noi în gura lor, mai ales că noi vorbim aici despre supa-cremă de ceapă, derivată din varianta franţuzească a supei de ceapă şi îmbogăţită-îndulcită cu un rose românesc din Cabernet Sauvignon şi Merlot. Dar, să nu ajungem la vin înainte de a începe lucrul, că poate ne oprim acolo şi rămânem nemâncaţi.
 
O jumătate de kilogram de ceapă galbenă se curăţă şi se taie solzişori-peştişori. Se amestecă bine cu seminţe de chimen, cimbru uscat, piper măcinat proaspăt, sare de mare. Se pune într-o tigaie în care înainte de asta au ajuns trei linguri de ulei şi o nucă de unt (untul se arde mai greu dacă pui lângă el nişte ulei). Se înmoaie ceapa binişor, pe foc mic, zece minute. După asta, se toarnă peste ea un degetar de oţet balsamic (poate fi şi oţet simplu, din vin ori din mere) şi după alte trei minute se toarnă-n cratiţă/tigaie/oală (că poate fi oricare dintre astea trei) un pahar de rose îndoit cu apă.

Se lasă să fiarbă 6-7 minute apoi se ia de pe foc şi se pasează cu blenderul, furios. În jumătate de minut aveţi supa cremă. Între timp veţi fi prăjit o felie de pâine, pe care o faceţi capac bolului cu supă. Peste pâine, o mână de brânză care se topeşte/rumeneşte frumos. După asta, puneţi bolul în cuptorul încins pentru cinci minute. Ar trebui să fie destul pentru ca brânza să devină din albă-brânzoasă- galben arămie şi lucioasă. Gata supa. Să vă bucuraţi de ea cu cine vă e drag şi să o însoţiţi cu rose-ul rămas în sticlă, se vor juca bine împreună.

Timp de preparare: 25 minute

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod