Gutui, struguri si prune murate
Sunt muraturi dulci, care se asaza foarte bine alaturi de muraturile clasice, la masa de Craciun.
Ingrediente:
doua gutui mari, doi – trei ciorchini mari si sanatosi de struguri negri, 1 kg prune brumarii, jumatate de litru de apa si jumatate de litru de otet de vin alb, 500 grame zahar, 200 grame miere de albine, un varf de lingurita de sare, cuisoare.
Preparare:
Spala fructele si pune-le intregi in borcan. Strugurii lasa-i pe ciorchine, de pe care dai la o parte toate boabele rele sau patate. Daca borcanul este mare, pune mai multe fructe. Siropul este suficient pentru un borcan de sapte litri, plin cu fructe. Siropul poate fi diluat cu inca un sfert de litru de apa.
Pune toate ingredientele pentru sirop la fiert. Adauga cuisoare si, cand clocoteste, toarna-l incep peste fructele din borcan. Sigilieaza borcanul cu capac sau cu celofan. Sunt gata in circa patru saptamani si pot fi pastrate pana la cinci luni. Daca deschizi borcanul, trebuie sa patrezi fructele murate la rece.
Sfat Eva: Poti adauga in acelasi borcan si mere cretesti si pepeni mici.