Zacuscă fără coacere
Cel mai uşor mod de a face o zacuscă, mai ales în zilele caniculare, este să nu mai coci legumele. Astfel, prepararea durează mai puţin, iar zacusca este foarte delicioasă.
Ingrediente
7 vinete
1 kg ceapă
7-9 ardei sau gogoşari
1 litru de suc de roşii fiert
1 litru de ulei
5-6 foi dafin
piper
sare (după gust)
Mod de preparare
Dificultate: medie · Timp preparare: 45 minute · Nr. porţii: 6
Mai întâi cureţi ceapa, apoi speli ardeii şi vinetele. Pune ceapa la călit în ulei şi adaugă ardeii tăiaţi felii. Curăţă vinetele de coajă, taie-le felii şi pune-le peste ardei când aceştia s-au înmuiat. După ce laşi şi vinetele să se înmoaie, treci amestecul prin maşina de tocat cu sită mică.
Pune amestecul tocat înapoi în cratiţă, adaugă sucul de roşii şi lasă la fiert până când uleiul se ridică deasupra.
La sfârşit, zacusca poate fi servită imediat sau se pune în borcane, adăugând deasupra puţin ulei fierbinte. Borcanele trebuie închise etanş pentru a fi sterilizate.