Castraveti in saramura cu telina
Alege castraveti potriviti. Cei foarte mari sunt seci, cei foarte mici se pot inmuia. Foarte important este sa fie proaspeti, sanatosi si tari.
Ingrediente: 5 kg castraveti, o telina mare, cu tot cu frunze, o legatura de marar uscat, usturoi, apa, sare (proportia este de o lingura cu varf de sare, la un litru de apa), boabe de mustar, piper boabe, otet.
Preparare:
- Spala bine castravetii, curata telina de coaja, spala bine frunzele de telina, curata usturoiul;
- Pune castravetii in borcanele curate (mici, sau intr-un borcan mare, dupa cum iti place), pe un pat facut din marar uscat si frunze de telina;
- Daca folosesti borcane mici (800 -1000 grame) imparte frunzele si mararul uscat, egal in borcane;
- Indeasa printre castraveti telina taiata in betisoare sau felii, dupa cum iti place, si cate un catel de usturoi;
- In borcanul mare pune trei-patru catei de usturoi (daca nu iti place aroma usturoiului);
- Adauga jumatate de lingurita de boabe de piper si doua de boabe de mustar, in fiecare borcan mic si trei lingurite de boabe de piper si sase-sapte lingurite de boabe de mustar intr-un borcan mare (in care incap toate cele 5 kilograme de castraveti);
- Pune la fiert apa, masurata, si adauga cate o lingura cu sare, pentru fiecare litru. Dupa ce apa clocoteste, las-o sa fiarba trei-patru minute cu clocote mari. Da deoparte si adauga o lingura de otet pentru fiecare litru de apa. Cu un polonic, pune apa fierbinte, incet, peste castraveti;
- Lasa-i sa stea 24 de ore, acoperiti cu capacul neinfiletat sau cu o farfurioara;
- A doua zi, scurge doar apa (nu este nici o problema daca o sa cada si bobitele), da-o intr-un clocot din nou, si toarn-o, foarte fierbinte, in borcane, peste castraveti. Infileteaza strans capacele.
Castravatii sunt gata in trei saptamani si se pot pastra pana la sase luni, in loc racoros si la intuneric.
Ingrediente: 5 kg castraveti, o telina mare, cu tot cu frunze, o legatura de marar uscat, usturoi, apa, sare (proportia este de o lingura cu varf de sare, la un litru de apa), boabe de mustar, piper boabe, otet.
Preparare:
- Spala bine castravetii, curata telina de coaja, spala bine frunzele de telina, curata usturoiul;
- Pune castravetii in borcanele curate (mici, sau intr-un borcan mare, dupa cum iti place), pe un pat facut din marar uscat si frunze de telina;
- Daca folosesti borcane mici (800 -1000 grame) imparte frunzele si mararul uscat, egal in borcane;
- Indeasa printre castraveti telina taiata in betisoare sau felii, dupa cum iti place, si cate un catel de usturoi;
- In borcanul mare pune trei-patru catei de usturoi (daca nu iti place aroma usturoiului);
- Adauga jumatate de lingurita de boabe de piper si doua de boabe de mustar, in fiecare borcan mic si trei lingurite de boabe de piper si sase-sapte lingurite de boabe de mustar intr-un borcan mare (in care incap toate cele 5 kilograme de castraveti);
- Pune la fiert apa, masurata, si adauga cate o lingura cu sare, pentru fiecare litru. Dupa ce apa clocoteste, las-o sa fiarba trei-patru minute cu clocote mari. Da deoparte si adauga o lingura de otet pentru fiecare litru de apa. Cu un polonic, pune apa fierbinte, incet, peste castraveti;
- Lasa-i sa stea 24 de ore, acoperiti cu capacul neinfiletat sau cu o farfurioara;
- A doua zi, scurge doar apa (nu este nici o problema daca o sa cada si bobitele), da-o intr-un clocot din nou, si toarn-o, foarte fierbinte, in borcane, peste castraveti. Infileteaza strans capacele.
Castravatii sunt gata in trei saptamani si se pot pastra pana la sase luni, in loc racoros si la intuneric.