Castraveti in saramura cu hrean
Poti incerca si varianata cu hrean sau pe cea cu plante aromate.
Ingrediente: 5 kg castraveti, o legatura de marar uscat, cinci - sase radacini de hrean potrivite, apa, sare (proportia este de o lingura cu varf de sare la un litru de apa), piper boabe.
Preparare:
- Spala bine castravetii, curata hreanul de coaja;
- Pune castravetii in borcane curate (mici sau mari), pe un pat facut din marar uscat;
- Daca folosesti borcane mici (800 de grame) imparte mararul uscat, egal, in borcane;
- Indeasa printre castraveti trei-patru betisoare de hrean, groase ca degetul in borcanele mici, si betisoare facute din trei-patru radacini in borcanul mare. Intra mai mult hrean daca pui castravetii in borcane mici.
- Adauga boabe de piper;
- Pune la fiert apa, masurata, si adauga cateo lingura cu sare, pentru fiecare litru. Dupa ce apa clocoteste, las-o sa fiarba trei-patru minute in clocote mari. Da deoparte si adauga o lingura de otet pentru fiecare litru de apa. Cu un polonic, pune apa fierbinte, incet peste castraveti.
- Lasa-i sa stea 24 de ore, acoperiti cu capacul neinfiletat sau cu o farfurioara.
- A doua zi, scurge doar apa (nu este nicio problema daca o sa cada si piper sau seminte de marar), las-o sa clocoteasca din nou doua-trei minute si toarn-o foarte fierbinte, din nou, in borcane, peste castraveti. Leaga bine la gura borcanul sau infileteaza strans capacele.
- Castravatii sunt gata in trei saptamani si se pot pastra pana la sase luni, in loc racoros si la intuneric.
Sfat Eva: Poti pune cateva ramurele de cimbru uscat, o crenguta de tarhon sau frunze de dafin sau ramurele de visin. Daca ai curaj, inceaca si un borcan in care adaugi un ardei iute. Fiecare in parte va da alt gust si alta aroma castravetilor.
Ingrediente: 5 kg castraveti, o legatura de marar uscat, cinci - sase radacini de hrean potrivite, apa, sare (proportia este de o lingura cu varf de sare la un litru de apa), piper boabe.
Preparare:
- Spala bine castravetii, curata hreanul de coaja;
- Pune castravetii in borcane curate (mici sau mari), pe un pat facut din marar uscat;
- Daca folosesti borcane mici (800 de grame) imparte mararul uscat, egal, in borcane;
- Indeasa printre castraveti trei-patru betisoare de hrean, groase ca degetul in borcanele mici, si betisoare facute din trei-patru radacini in borcanul mare. Intra mai mult hrean daca pui castravetii in borcane mici.
- Adauga boabe de piper;
- Pune la fiert apa, masurata, si adauga cateo lingura cu sare, pentru fiecare litru. Dupa ce apa clocoteste, las-o sa fiarba trei-patru minute in clocote mari. Da deoparte si adauga o lingura de otet pentru fiecare litru de apa. Cu un polonic, pune apa fierbinte, incet peste castraveti.
- Lasa-i sa stea 24 de ore, acoperiti cu capacul neinfiletat sau cu o farfurioara.
- A doua zi, scurge doar apa (nu este nicio problema daca o sa cada si piper sau seminte de marar), las-o sa clocoteasca din nou doua-trei minute si toarn-o foarte fierbinte, din nou, in borcane, peste castraveti. Leaga bine la gura borcanul sau infileteaza strans capacele.
- Castravatii sunt gata in trei saptamani si se pot pastra pana la sase luni, in loc racoros si la intuneric.
Sfat Eva: Poti pune cateva ramurele de cimbru uscat, o crenguta de tarhon sau frunze de dafin sau ramurele de visin. Daca ai curaj, inceaca si un borcan in care adaugi un ardei iute. Fiecare in parte va da alt gust si alta aroma castravetilor.