Cauta in 21.052 retete

Pentru fete, despre bere

Berea nu este o bautura tipic feminina, ba chiar din contra, dar pentru ca tot a venit caldura si vacanta de vara, va propun sa discutam despre bere, asa, ca intre fete. Cred ca discutia despre bere este cu atat mai necesara cu cat este oficial (sau neoficial), bautura preferata a barbatilor, asa ca se cuvine sa stim si noi cate ceva despre acest subiect.

Bautura, preparata prin fermentare din malt, orz, hamei si apa, la care se adauga drojdie, are un continut caloric destul de ridicat (un litru de bere este echivalent cu jumatate de kilogram de cartofi, jumatate de paine sau sase oua, adica 120-150 de calorii la 100 de grame), are vitamine (mai ales cele din gama B) si un continut de alcool care variaza intre 4 si 5%.

Exista si o varianta fara alcool (in fapt, are o concentratie de 0,3-0,5% alcool), in detrimentul gustului insa, si o alta, tare, cu o concentratie de alcool de 7-7,5%, consumata mai ales iarna. Exista si tipuri de bere hipocalorice (au existat si pe piata noastra, dar se pare ca nu au prins), sau bere cu un continut de alcool de 1,5%, pentru doamne si tineri, sau bere caramel - cu adaos de zahar. Gustul diferit al fiecarui tip de bere este rezultatul combinatiei diferite dintre soiurile de hamei folosite. Sunt sute de soiuri de hamei, care fiecare are aroma si gustul lui. Exista mii de tipuri de bere, mai exact, peste 8.000 in toata lumea.
 

Cum alegi berea?


La ce te uiti atunci cand alegi o bere? Principiul este acelasi ca si la vin, trebuie degustata si evaluata dupa culoare, aroma si, evident, gust.

Culoare: berea poate fi de culoare aramie, rosie, maronie sau castaniu inchis. Verifica si claritatea berii, este un indiciu al calitatii. Culoarea este un bun indicator al tariei, dar si al gustului. Berea blonda are un gust comun, in timp ce variantele "negre" sunt mai aromate. Berea produsa exclusiv din malt tip pilsner are o culoare galbena, in diverse nuante. Tipurile de bere care contin malt caramelizat sau colorat, adica prajit, au culori de la brun, brun-roscat si rosu, pana la negru opac.

Aroma: o vei descoperi daca vei consuma mai multe marci diferite de bere. La fel ca vinul, berea are un buchet caracteristic, care poate fi de malt, floral, fructat.

Gustul: berea, evident, este amara, dar, in functie de marca si culoare, gustul este extrem de diferit. Berea neagra este mai dulce, dar are o concentratie mai mare de alcool. Gusta marci si "culori" diferite, pana vei gasi berea care sa-ti placa.

Ideea este ca o marca celebra nu trebuie sa fie neaparat berea pe gustul tau. Evident ca marcile celebre au un gust mai rafinat decat cele populare. Nu consuma bere imbuteliata in sticle de plastic, pentru ca nu vei descoperi niciodata gustul bun al acestei bauturi.

Diferiti producatori adauga anumite mirodenii in bere, de unde rezulta si un gust special. Un alt secret este ca berea va fi cu atat mai buna si speciala la gust cu cat producatorul o fabrica in sarje mici. In general, berea de marca respecta aceasta conditie.

Temperatura optima la care poate fi bauta berea este intre 4 si 6 grade Celsius. Un praf de sare pus in bere o indulceste. Este pe gustul femeilor si in combinatie cu sucuri gen cola sau cateva picaturi de lamaie. Daca esti dispusa sa incerci ceva mai "tare", o poti combina cu alcool, gen votca sau gin. Proportia ramane la latitudinea ta!

Berea exista de 5.000 de ani, reteta de preparare fiind aproximativ identica cu cea de azi. Unii istorici plaseaza momentul descoperirii bauturii acum 6.000 de ani, in Mesopotamia (Iranul de azi).

Berea poate fi folosita si cu alte scopuri, unele dintre ele chiar inedite. Iata cateva:

1. Pune continutul unei sticle de bere, de preferat neagra, in apa in care faci baie - vei avea parte de o baie revigoranta si speciala.

2. Spala-te pe cap cu bere - pe care ai incalzit-o in prealabil pana la fierbere, pentru a evapora alcoolul din ea. Pune putin sampon si vei avea un par sclipitor. Un amanunt - clateste-te bine, ca sa elimini mirosul specific.

3. Poti pregati aluaturi delicioase folosind bere in loc de lapte sau apa in preparatul respectiv.

4. Poti fragezi carnea pentru friptura in bere. Va da fripturii un gust deosebit.

5. Este buna pentru curatat frunzele plantelor de apartament.

6. Ai ramas fara fixativ? Poti folosi bere intr-un pulverizator. Mirosul dispare repede.

Comentarii (8)

  • angi  pe 10 iul 2008, 11:28
    calorii

    100 ml bere = aprox. 45 kcal, nu 100g=120-150 kcal.... Deci o bere (500 ml) are calorii cam cat 100 g paine!

  • maditza  pe 16 iul 2008, 14:33
    bere

    este o parere gresita despre bere...ca ingrasa. Nu continutul caloric al berii ar trebui sa ne sperie, ci faptul ca datorita absorbtiei rapide produce un goooooool in stomac, adica implicit un apetit crescut! Asta e problema berii :P

  • EGZ  pe 22 iul 2008, 22:07
    berea

    o fi berea pentru barbati, dar pe canicula nu mai stim cu ce sa ne hidratam, si merge si o bere

  • dld  pe 30 iul 2008, 16:25
    6 beri = 1 felie de paine

    poate ar merita sa incercati si berea dietetica (http://www.diat.ro/bere/bere-dietetica---119.htm). Initial cind am auzit despre ea am avur retineri, credeam ca are vreun gust ciudat; practic e o bere germana tip pils, super misto. Am avut norocul sa dau de ea la benzinaria MOL de linga mine, unde e in promotie luna asta.

  • estera  pe  9 sep 2008, 10:40
    redd`s

    mie imi place redd`s am decoperit`o vara asta si nu ma pot dezlipi de ea de atunci!e divina:X:X:X

  • rzn_vl  pe  4 oct 2008, 00:02
    berea pt fete

    intr`adevar ar merita si femeile sa incerce ceva mai now:P

  • Ioan Todiroae (Satul Timisesti  pe  7 oct 2008, 18:40
    NU-I PENTRU GUSTUL MEU BEREA CU GUST DE LAMAIE.

    Cand am fost in Piatra Neamt, sambata 4 octombrie 2008, pentru prima data in viata mea am baut bere cu aroma de lamaie .... Berea cu gust de lamaie bauta de mine: - era marca Redd's Fresh si era un produs S.C. URSUS BREWERIES Buzau, fiind prima bere cu aroma de fructe produsa si distribuita in Romania, - era usor acidulata, - nu era amara, - avea grad de alcoolizare 4,5 %, - costa 2,6 lei doza de 0,5 l. NU-I PENTRU GUSTUL MEU BEREA CU GUST DE LAMAIE. (Sa ma scuze inginerii care au produs aceasta bere.) Mie imi place berea blonda fara aroma dintre toate bauturile alcoolice frecvente .... Eu aleg berea blonda fara aroma in loc de vin din comert si in loc de spirtoase (coniac, votca, rom, lichior etc). Eu nu as alege berea in loc de sampanie ....

  • RoCSaNaRoXY  pe  6 ian 2009, 15:00
    Redsss

    e si favorita mea!!!e cu lamaie si e ff buna!!!:X:X:X.Aqum e si la doza!!:X:XX.Exista si becks cu lamaie(sa luat dupa redss bninteles k asta a aparut dupaia:D).Dar tot la redss raman:X

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod