Cauta in 21.294 retete

Tocană de viţel cu arpagic murat

 

Mâncarea de faţă e cumva aşa, ca un boeuf bourguignon altoit cu un gulaş austriac simplificat. E dulce-acrişoară şi foarte aromată, graţie mirodeniilor din ea şi vinului care o îmbracă în haină parfumată încă de la început. Sau, mă rog, aproape de început, pentru că lucrurile nu-s chiar atât de simple. Nu vreau să se sperie nimeni, de aceea revin repede asupra afirmaţiei legate de simplitate şi spun aşa:

Mai întâi toci o ceapă mare şi zdrobeşti doi căţei de usturoi. Îi azvârli într-o oală cu o cană de arpagic murat şi o lingură de ulei de măsline. Pui oala pe foc mic-mic şi laşi să se înmoaie cele dintr-însa. Pui câte puţină apă, vreme de un sfert de ceas şi ai grijă să nu se ardă ceapa. În sosul format, pui câteva bucăţi de carne de viţel, cu os cu tot. Poate fi piept ori poate fi ceafă fragedă, dar musai să aibă os, că doar de acolo vin gusturile bune, intense. Peste carne torni două-trei gâturi de vin roşu apoi pui capacul pe oală. După alt sfert de ceas torni o cană de apă şi laşi pe foc mic în continuare pentru o jumătate de ceas. După asta, pui o cană mare de roşii zdrobite şi o lingură de boia, două foi de dafin şi şase boabe de enibahar, puţină sare şi nişte piper, cam după gust. Pui capacul la loc, dat într-o parte şi laşi să scadă încetuţ un ceas de vreme.

Pui apoi două-trei felii de pâine într-o farfurie şi clădeşti peste ele bucăţi de carne. Apoi torni două-trei linguri de sos. Şi gata. Să vezi de nu te lingi pe  degete, oricât de condamnabil ar fi lucrul ăsta.

 

Timp de preparare: 1 ora 45 min

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod