Cauta in 21.435 retete

Verdeturi proaspete, toata iarna

Plec de la vorbele bunicii si dau mai departe sfaturile ei. Nimic nu se compara cu aroma patrunjelului proaspat in supa, in ciorba sau in mancare. Ce sa mai vorbim despre leustean, fara de care borsul nu este bors sau despre frunzele de telina delicioase din mancarea de fasole.
Unele dintre ierburile si verdeturile aromate sunt mai bune uscate, dar cele mai multe au gust si savoare doar daca sunt verzi si proaspete.
 

In congelator


O solutie pentru pastrarea verdeturilor este congelatorul, stiai deja. Exista insa cateva reguli de care trebuie sa tii cont:
  • foloseste cutii de plastic, cu capac, care se inchid bine;
  • patrunjelul, telina si leuseanul pot fi pastrate perfect congelate, pana la trei-patru luni de zile;
  • foloseste verdeata foarte proaspata. Spal-o bine sub jetul de apa, dar fara sa desfaci legaturile si, foarte important, lasa-le sa se scurga si sa se usuce bine;
  • poti folosi si servete absorbante;
  • taie verdeata si indeas-o bine in cutii;
  • daca ramane apa pe frunze, cristalele de gheata vor strica calitatea frunzelor;
  • scrie pe cutie ce contine, pentru a nu umbla degeaba in cutii. Aburul format de diferentele de temperatura produce gheata, care strica vereata;
  • pune pachetele cu frunza de telina taiata in bucati mari, pentru supele de telina;
  • poti pastra si cateva legaturi de tarhon, pregatite la fel, numai bune pentru perisoarele cu tarhon;
  • poti pune in congelator si o cutiuta mica cu frunze proaspete de menta, pentru prajituri simandicoase, creme si ale delicatese.
 

In camara

 
Cimbrul si busuiocul se pastreaza mai bine uscate. Pe principiul ca este mai bine sa pregatesti cu mana ta, pentru ca stii ce mananci, te sfatuiesc sa cumperi si sa usuci in casa cimbrul si busuiocul pentru iarna. Cele cumparate din piata sunt mult mai aromate decat cele din pliculete de la supermarket.
Freaca intre palme buchetelul de cimbru uscat deasupra unei hartii curate. O sa rezulte cel mai aromat si mai fin cimbru uscat, bun si pentru fripturi, si pentru mancaruri. Procedeaza la fel cu busuiocul.
Pune deoparte si seminte de marar, foarte potrivite pentru mancarurile cu varza, sarmale si tocanite.
Rozmarinul este o alta planta care se poate pastra uscata.
In principiu, toate plantele aromatice se pot usca, macina si pastra in borcane.
Folosind aceasta metoda, poti prepara singura amestecuri aromate, fie pentru fripturi, fie pentru ciorbe si mancaruri.
 Cea mai buna combinatie pentru fripturi este un amestec de cimbru, rozmarin si patrunjel uscat, la care adaugi sau nu pudra de boia (dulce sau picanta);
Pentu mancaruri, iti recomand un amestec de leustean, telina si patrunjel cu sau fara marar (frunze sau seminte).
 

In saramura

 
Toate verdeturile se pot pastra cu sare. Spala plantele aromate, lasa-le sa se usuce si indeasa-le netaiate in borcane, alternativ un strat de verdeata, unul de sare grunjoasa (fara antiaglomerant si fara iod). Indeasa cat de bine se poate, ca sa scoti aerul. A doua zi va trebui sa competezi ierburile din borcan pentru ca scad. Cand borcanul este bine umplut, poate fi legat la gura si pastrat in loc racoros si uscat. Inainte de a le folosi, tine verdeata in apa rece 15-20 de minute, ca sa se improspateze si sa iasa sarea. Ierburile se patreaza foarte bine in saramura si nu isi pierd din aroma.

In ghiveci


Daca ai spatiu, in balconul inchis sau in fata ferestrei din bucatarie, iti poti amenaja o mica gradina cu ierburi aromate. Nu ai nevoie de vase mari, pentru ca plantele cresc continuu. Se regenereaza usor, daca nu strici radacina, astfel ca te poti bucura de “verdeturi” tot timpul. Plantele aromate nu au nevoie de ingrasaminte, nu au nevoie de tratamente speciale, pentru ca nu sunt atacate de daunatori. Foloseste ladite de lemn sau vase de lut, in niciun caz vase din metal. Cel mai bun pamant pentru toate plantele aromatice este mranita de padure.
Patrunjelul: Iti trebuie un ghiveci larg. Semintele le cumperi de la supermarket sau de la florarie. Ca sa creasca frumos, are nevoie de lumina si o temperatura constanta intre 20-25 de grade. Nu trebuie udat in exces. Imediat ce ai plantat semintele, acopera ghiveciul cu o folie de plastic gaurita, pe care o dai la o parte doar dupa ce plantutele au rasarit.
Mararul: Nu este deloc pretentios si este foarte spornic. Amesteca mranita de padure cu nisip. Presara seminte si protejeaza ghiveciul cu folie de plastic gaurita, pana apar plantutele. Cand creste putin, rareste plantele, astfel incat sa se formeze o singura tufa.
Ardei iuti: Pe langa faptul ca sunt gustosi, sunt si decorativi. Gasesti ghivece cu ardei, in florarii. Sunt o solutie excelenta pentru bucataria ta, iarna.
Leusteanul si cimbrul: Iti recomand sa le cumperi gata plantate si crescute in ghiveci, din florarii si magazine specializate. Alege si pentru acestea, ca si pentru celelalte plante, ghivece mici.
Plantele, daca sunt sanatoase si stau in locuri potrivite, sunt spornice. In fond, pentru o mancare ai nevoie de doar  cateva crengute!

Comentarii (4)

  • Andreea  pe 31 oct 2009, 11:56
    Sfaturi fff bune!!! Mai vrem!!!

    Multumim pentru aceste sfaturi!!! Asteptam si altele... Foarte bune articole!!! O zi frumoasa sa aveti!

  • ioana-50  pe 31 oct 2009, 12:17
    verdeturi congelate

    eu procedez asa cu toate verdeturile de ani de zile si sant foarte multumita mai ales ca eu le consum si pe painea cu unt ,branza .

  • didi  pe  1 nov 2009, 18:13
    marar

    semitele de marar eu le folosesc demult,le culeg toamna si apoi pun seminte in orice mancare,mai ales la varza,sarmale,sosuri,tocanite,iar mama mea amesteca mai multe seminte:leusteam,patrunjel,telina dar si marar,e un condiment excelent

  • Otilia Ignat  pe  2 nov 2009, 17:53
    multumiri

    Andreea - multumesc pentru aprecieri ioana-50 - trebuie sa fie foarte buna combinatia de verdeturi cu unt si barnza. didi - o idee excelenta! am sa incerc si eu o combinatie de acest gen. Trebuie sa fie foarte aromata!

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod