Ghiveci condimentat
Deoarece legumele sunt taiate in bucati mari, acest sos este ideal pentru paste fainoase sau orez; pentru paine prajita, omleta, dar poate fi adaugat si in ciorbe. Cu o astfel de garnitura sau, de ce nu, cu un astfel de ingredient "secret" pentru ciorbele tale minunate, nu vei mai avea nici un concurent in bucatarie! O sa iti placa atat de mult aceasta reteta, incat te vei intreba de ce pana acum nu ai facut conserve de acest fel, pentru fiecare iarna grea care te lasa in pana de idei si de... legume proaspete! Pofta buna!
Ingrediente si cantitati:
3/4 cana rosii uscate la soare (nu in ulei);
1 cana apa fiarta;
2 lingurite ulei de masline;
1 ceapa mare, taiata in bucati mari;
1 telina, taiata in bucati mari;
1 ardei gras verde sau rosu, mic, taiat in bucati mari;
1 catel de usturoi, taiat;
1 cana suc de rosii (fara sare);
1/2 cana vin rosu sec;
cate 1/2 lingurita cimbru, rozmarin si busuioc;
1 lingurita maghiran;
1 lingura patrunjel proaspat taiat fin;
sare si piper, dupa gust.
Mod de preparare:
1. Se pun rosiile intr-un vas si se toarna apa fierbinte. Se lasa sa stea 10 minute. Se scurge apa, iar rosiile se taie in felii de 6 cm. Apa se pastreaza.
2. Se pune uleiul intr-o tigaie mare si se pune pe foc. Se adauga ceapa, telina si ardeiul gras si se lasa la foc aproximativ 10 minute.
3. Se adauga restul de ingrediente, rosiile, apa pastrata si se amesteca. Se da focul la minimum, se acopera si se mai lasa inca 30 de minute, amestecand din cand in cand.
4. Se da capacul la o parte, se da focul la maximum si se lasa sa dea in clocot. Cand incepe sa fiarba, se mai lasa 3 minute, amestecand continuu. Se ia de pe foc si se gusta, adaugand sare sau piper, daca este cazul.
Se obtin 2 cani.
Ingrediente si cantitati:
3/4 cana rosii uscate la soare (nu in ulei);
1 cana apa fiarta;
2 lingurite ulei de masline;
1 ceapa mare, taiata in bucati mari;
1 telina, taiata in bucati mari;
1 ardei gras verde sau rosu, mic, taiat in bucati mari;
1 catel de usturoi, taiat;
1 cana suc de rosii (fara sare);
1/2 cana vin rosu sec;
cate 1/2 lingurita cimbru, rozmarin si busuioc;
1 lingurita maghiran;
1 lingura patrunjel proaspat taiat fin;
sare si piper, dupa gust.
Mod de preparare:
1. Se pun rosiile intr-un vas si se toarna apa fierbinte. Se lasa sa stea 10 minute. Se scurge apa, iar rosiile se taie in felii de 6 cm. Apa se pastreaza.
2. Se pune uleiul intr-o tigaie mare si se pune pe foc. Se adauga ceapa, telina si ardeiul gras si se lasa la foc aproximativ 10 minute.
3. Se adauga restul de ingrediente, rosiile, apa pastrata si se amesteca. Se da focul la minimum, se acopera si se mai lasa inca 30 de minute, amestecand din cand in cand.
4. Se da capacul la o parte, se da focul la maximum si se lasa sa dea in clocot. Cand incepe sa fiarba, se mai lasa 3 minute, amestecand continuu. Se ia de pe foc si se gusta, adaugand sare sau piper, daca este cazul.
Se obtin 2 cani.