Cum alegi legumele si fructele proaspete in supermarket?
Suntem tributare supermarketu-rilor. Acestea sunt locurile in care, o spun statisticile, 90% dintre cei care traiesc in orase, isi fac cumparaturile. Marile magazine au devenit astfel sursa de legume si fructe, dar si locul de unde cumparam legatura de verdeata.
In aceste conditii, cum ai putea sa alegi din mormanele de fructe si legume, pe cele cu adevarat proaspete?
Regula de aur este sa pipai si sa mirosi tot ceea ce cumperi din raionul de fructe si legume, nu doar sa alegi cu mana si ochii.
morcovi - Ia-i pe cei adusi la vanzare ultimii, pentru ca au stat la intuneric, nu au mustati. Alege-i pe cei care au urme de verde la cap, pe cei luciosi. Zgaraie cu unghia morcovul. Cel vechi este sec;
cartofi - Recomandat este sa cumperi varianta ambalata. Sunt ceva mai scumpi si “beneficiaza” de conditii mai bune de depozitare. Alege un sac de dedesupt, pipaie cu mana sa nu fie printre ei cartofi stricati si miroase punga. Cu siguranta iti vei da seama daca este vreunul stricat in plasa;
ceapa - Alege una cate una, cepele cu foi multe pe ele pentru ca sunt ultimile aduse. Pipaie la mustati ceapa si la codita: trebuie sa fie tare;
dovlecei - Alege leguma cu codita tare si puful tepos. Codita stransa este semn ca leguma este veche;
varza si conopida - Trebuie sa aiba cotorul alb si cu miros specific;
ardei grasi - Ultimii adusi au codita verde, cei vechi au codita sfrijita, rasucita si uscata, chiar daca ardeiul arata bine;
ciupercile - Cele proaspete au miros pregnat. Daca incerci sa desfaci pielita unei palarii, aceasta se desface usor, fara sa se rupa. Taietura de la piciorul ciupercii este alb, cele vechi au piciorul stafidit;
bananele - Cu cat este mai uscata codita, cu atat au stat mai mult la rece. Cumpara banane verzi si lasa-le in camara ta sa se coaca. Este varianta ideala;
portocalele - Cantareste-le din mana: cele grele sunt proaspete. Coaja trebuie sa fie lucioasa si, daca o zgarai cu unghia, trebuie sa miroasa puternic;lamai - Alege-le pe cele care mai au o urma de verde pe ele. Sunt cele mai recent aduse;
kiwi - Capetele fructului trebuie sa fie tari, iar mijlocul vag moale. Alege fructele care nu miros si pe cele cu puf mult pe ele, pentru ca sunt din ultima transa;
merele - Cele mai noi sunt lucioase. Fac parte din categoria fructelor rezistente, asa ca alege-le pe cele intregi, fara lovituri;
pere - Alege doar fructele care au codita, iar aceasta trebuie sa se tina bine de fruct. Alege si dupa miros;
ananasul - Cumpara doar fructele cu frunze, iar acestea trebuie sa fie intregi si sa nu lase ate;
rosiile - Mirosul este principalul criteriu: freaca cu buricul degetului rosia, in locul in care se prinde de codita, si miroase-o. Daca simti o aroma vaga de frunza de rosie, merita sa o cumperi;
mango, papaya si alte fructe exotice - Se aleg dupa greutate si aroma:cele care, frecate cu buricul degetului, au miros, cele mai grele, cele intregi, nelovite.
Trebuie sa stii cateva reguli pentru fiecare fruct sau leguma, dar sa fii la curent si cu modul in care este aprovizionat supermarketul de la care cumperi.
Iata ce mi-a spus seful departamentului fructe-legume al unui mare centru comercial. In schimbul sinceritatii lui si a lucrurilor foarte utile pe care le-a spus, m-a rugat sa-i protejez identitatea.
Marfa de la raionul de legume vine o data la 10-15 zile. Asta este o conditie a eficientei. Legumele din import vin si mai rar, o data pe luna sau la trei saptamani, in functie de cum merge vanzarea. Legumele sunt pastrate in camere mari, intunecate, unde temperatura este constanta, dar nu exista sisteme de racire a aerului. "Cele care vin preambalate in saci, sunt duse direct la vanzare, cele vrac, trec prin mana unor angajati care le sorteaza. Verdeturile se cumpara din pietele de gros, o data pe saptamana. Legumele mai delicate, ca prazul, dovleceii, in general se cumpara la inceputul saptamani", explica V.P., seful departamentului de legume-fructe.
Portocalele, bananele, perele din import stau in camere frigorifice, din momentul in care sunt aduse, pana ajung in raft. "Bananele vin o data pe luna. Sunt aproape crude. Sunt pastrate la frigider, de unde ajung direct la vanzare. Se coc, practic artificial, in raft!
Portocalele, si alte citrice la fel, doar ca sunt in mare masura coapte. Kiwi vine crud, pentru ca altfel nu s-ar putea transporta. Capsunele si rosiile au un interval mai mic de la livrare, pana la vanzare, cel putin acum cand nu este sezon, si sunt aduse din import, pentru ca sunt perisabile, dar si cantitea lor este mult mai mica", povesteste el.
Una peste alta, din detaliile obtinute de la seful departamentului de legume si fructe, am inteles ca nimic din segmentul legume-fructe nu poate intra in categoria proaspat. Specialistul mi-a aratat chiar, la fiecare tip de leguma sau fruct in parte, diferenta intre legumele din ultima transa si cele din sarjele mai vechi.
"Marfa este amestecata. Cartofii adusi ieri, sunt amestecati cu cei adusi acum doua saptamani. Daca am pastra marfa proaspata, pana se vinde cea veche, toata ar ajunge veche", motiveaza el.
Marfa in piata este garantat proaspata, dar trebuie sa stii sa o alegi. Oricum nu cumpara ceapa verde care nu are mustati, verdeata care are tulpina despicata (a stat in apa la pastrat de ieri), loboda care nu are urme de pamant pe radacina, stevia cu tulpina despicata, rosiile cu codita (sunt din import).
Spanacul proaspat are varfurile radacinii rosiatice. Cules de doua zile, pigmentul din radacina oxideaza si dispare.
Cumpara din piata, de cate ori ai ocazia, morcovi, ceapa si cartofi. Alege morcovii subtiri, cu funze, si pastreaza-i linistita in cutia de la frigider chiar si doua saptamani, dupa ce ai rupt frunzele.
In aceste conditii, cum ai putea sa alegi din mormanele de fructe si legume, pe cele cu adevarat proaspete?
Regula de aur este sa pipai si sa mirosi tot ceea ce cumperi din raionul de fructe si legume, nu doar sa alegi cu mana si ochii.
Iata cum trebuie sa alegi fiecare leguma si fruct in parte:
morcovi - Ia-i pe cei adusi la vanzare ultimii, pentru ca au stat la intuneric, nu au mustati. Alege-i pe cei care au urme de verde la cap, pe cei luciosi. Zgaraie cu unghia morcovul. Cel vechi este sec;
cartofi - Recomandat este sa cumperi varianta ambalata. Sunt ceva mai scumpi si “beneficiaza” de conditii mai bune de depozitare. Alege un sac de dedesupt, pipaie cu mana sa nu fie printre ei cartofi stricati si miroase punga. Cu siguranta iti vei da seama daca este vreunul stricat in plasa;
ceapa - Alege una cate una, cepele cu foi multe pe ele pentru ca sunt ultimile aduse. Pipaie la mustati ceapa si la codita: trebuie sa fie tare;
dovlecei - Alege leguma cu codita tare si puful tepos. Codita stransa este semn ca leguma este veche;
varza si conopida - Trebuie sa aiba cotorul alb si cu miros specific;
ardei grasi - Ultimii adusi au codita verde, cei vechi au codita sfrijita, rasucita si uscata, chiar daca ardeiul arata bine;
ciupercile - Cele proaspete au miros pregnat. Daca incerci sa desfaci pielita unei palarii, aceasta se desface usor, fara sa se rupa. Taietura de la piciorul ciupercii este alb, cele vechi au piciorul stafidit;
bananele - Cu cat este mai uscata codita, cu atat au stat mai mult la rece. Cumpara banane verzi si lasa-le in camara ta sa se coaca. Este varianta ideala;
portocalele - Cantareste-le din mana: cele grele sunt proaspete. Coaja trebuie sa fie lucioasa si, daca o zgarai cu unghia, trebuie sa miroasa puternic;lamai - Alege-le pe cele care mai au o urma de verde pe ele. Sunt cele mai recent aduse;
kiwi - Capetele fructului trebuie sa fie tari, iar mijlocul vag moale. Alege fructele care nu miros si pe cele cu puf mult pe ele, pentru ca sunt din ultima transa;
merele - Cele mai noi sunt lucioase. Fac parte din categoria fructelor rezistente, asa ca alege-le pe cele intregi, fara lovituri;
pere - Alege doar fructele care au codita, iar aceasta trebuie sa se tina bine de fruct. Alege si dupa miros;
ananasul - Cumpara doar fructele cu frunze, iar acestea trebuie sa fie intregi si sa nu lase ate;
rosiile - Mirosul este principalul criteriu: freaca cu buricul degetului rosia, in locul in care se prinde de codita, si miroase-o. Daca simti o aroma vaga de frunza de rosie, merita sa o cumperi;
mango, papaya si alte fructe exotice - Se aleg dupa greutate si aroma:cele care, frecate cu buricul degetului, au miros, cele mai grele, cele intregi, nelovite.
Fructele si legumele din import vin o data pe luna
Trebuie sa stii cateva reguli pentru fiecare fruct sau leguma, dar sa fii la curent si cu modul in care este aprovizionat supermarketul de la care cumperi.
Iata ce mi-a spus seful departamentului fructe-legume al unui mare centru comercial. In schimbul sinceritatii lui si a lucrurilor foarte utile pe care le-a spus, m-a rugat sa-i protejez identitatea.
Marfa de la raionul de legume vine o data la 10-15 zile. Asta este o conditie a eficientei. Legumele din import vin si mai rar, o data pe luna sau la trei saptamani, in functie de cum merge vanzarea. Legumele sunt pastrate in camere mari, intunecate, unde temperatura este constanta, dar nu exista sisteme de racire a aerului. "Cele care vin preambalate in saci, sunt duse direct la vanzare, cele vrac, trec prin mana unor angajati care le sorteaza. Verdeturile se cumpara din pietele de gros, o data pe saptamana. Legumele mai delicate, ca prazul, dovleceii, in general se cumpara la inceputul saptamani", explica V.P., seful departamentului de legume-fructe.
Portocalele, bananele, perele din import stau in camere frigorifice, din momentul in care sunt aduse, pana ajung in raft. "Bananele vin o data pe luna. Sunt aproape crude. Sunt pastrate la frigider, de unde ajung direct la vanzare. Se coc, practic artificial, in raft!
Portocalele, si alte citrice la fel, doar ca sunt in mare masura coapte. Kiwi vine crud, pentru ca altfel nu s-ar putea transporta. Capsunele si rosiile au un interval mai mic de la livrare, pana la vanzare, cel putin acum cand nu este sezon, si sunt aduse din import, pentru ca sunt perisabile, dar si cantitea lor este mult mai mica", povesteste el.
Una peste alta, din detaliile obtinute de la seful departamentului de legume si fructe, am inteles ca nimic din segmentul legume-fructe nu poate intra in categoria proaspat. Specialistul mi-a aratat chiar, la fiecare tip de leguma sau fruct in parte, diferenta intre legumele din ultima transa si cele din sarjele mai vechi.
"Marfa este amestecata. Cartofii adusi ieri, sunt amestecati cu cei adusi acum doua saptamani. Daca am pastra marfa proaspata, pana se vinde cea veche, toata ar ajunge veche", motiveaza el.
Nu cumpara din supermarket
- Banane la pret promotional. Sunt vechi si stricate. Practic arunci bani degeaba;
- Amestecuri de legume la tavita (morcov, ceapa, albitura). Sunt foarte vechi;
- Portocale la plasa, pentru ca te pacalesti usor. Mai bine alege marfa cu mana ta;
- Sucurile de portocale imbuteliate. Nu vrei sa stii cum aratau portocale din care s-a stors sucul. Vrei suc? Fa-l tu acasa!
- Mere la sacosa de plastic;
- Kiwi preambalat;
- Tavite cu ardei (de trei culori diferite). Sunt vechi sau foarte vechi;
- Verdeata, spanac, salata, loboda sau ceapa verde. Nu merita.
Mergi in piata!
Marfa in piata este garantat proaspata, dar trebuie sa stii sa o alegi. Oricum nu cumpara ceapa verde care nu are mustati, verdeata care are tulpina despicata (a stat in apa la pastrat de ieri), loboda care nu are urme de pamant pe radacina, stevia cu tulpina despicata, rosiile cu codita (sunt din import).
Spanacul proaspat are varfurile radacinii rosiatice. Cules de doua zile, pigmentul din radacina oxideaza si dispare.
Cumpara din piata, de cate ori ai ocazia, morcovi, ceapa si cartofi. Alege morcovii subtiri, cu funze, si pastreaza-i linistita in cutia de la frigider chiar si doua saptamani, dupa ce ai rupt frunzele.