Cauta in 21.294 retete

Slow Food - mancare sanatoasa

In urma cu 20 de ani se nastea un principiu denumit slow food, care se dorea un altfel de stil de viata, un stil de a manca si o replica pozitiva la fast-food-ul care cucerise lumea in anii ’80.

Conform sitului care promoveaza ideea de sloow-food, principiul fundamental este promovarea alimentelor traditionale, a retetelor culinare locale, a suselor de hrana apropiate si lupta impotriva celor cateva feluri de mancare unice care se gasesc in restaurantele de tip fast-food.

Cei care au imbratisat si au devenit fani ai stilului slow, sunt cei care au renuntat la chifla din fast-food in favoarea tocanitei si a ciorbei, a mancarurilor gatite incet, acasa, cu legume si carne adevarata, fara aditivi, care are mereu alt gust (in functie de gustul ingredientelor), care are alta aroma (in functie de ierburile aromate).

Slow food pledeaza pentru prajiturile de casa in locul batoanelor de ciocolata, pentru placinte adevarate in locul prajiturelelor din comert.
Si “razboiul” dureaza de 20 de ani, fara ca slow-food sa fi inregistrat, din pacate, victorii majore.

Slow Food este un organism eco-gastronomic non-profit, care promoveaza hrana gustoasa, produsa cu respect fata de mediul inconjurator si fata de sanatatea oamenilor.

Fondata acum 20 de ani, prin redactarea unui manifest gastronomic al mancarurilor gustoase, semnat la Paris, are acum 100.000 de membri, in 150 de tari, printre acestia bucatari celebri, membri ai comunitatilor academice si foarte multi tineri.
 

Legile slow-food


Sustinatorii ideii au un codex, respectiv sapte legi care isi propun sa ne transforme din  oameni potential obezi in oameni cu siluete agreabile.

1.    Accesul la alimente sanatoase, bune si corecte din punct de vedere al pretului;
2.    Sustine biodiversitatea in agricultura si mentinerea soiurilor intr-o forma cat mai apropiata de cea naturala, fara modificari genetice;
3.    Accesul la hrana al tuturor oamenilor;
4.    Sustinerea traditiilor si a principiilor alimentare ale fiecarei regiuni si culturi, considerandu-se ca traditiile gastronomice fac parte din cultura;
5.    O agricultura inteligenta, adecvata nevoilor colectivitatii umane careia ii este destinata;
6.    Respect fata de mediu;
7.    O piata de desfacere echilibrata, corecta si onesta;
 

800 de evenimente in toata lumea


In 10 decembrie 2009, oficial, slow-food a implinit 20 de ani. In cinstea alimentaiei sanatoase, a mancarurilor gatite traditional, pe indelete, in bucatarii, au fost organizate nu mai putin de 800 de evenimente, in intreaga lume.

Aniversarea a incercat sa aduca in atentie traditiile culinare locale si dreptul tuturor comunitatilor de a crea si mentine accesul la alimente gustoase, curate si platite corect. Principiul de slow food este o expresie a diversitatii si solutia pentru un viitor mai bun in ceea ce priveste alimentatia. Poti vedea aici imagini de la cateva din sutele de manifestari dedicate mancarurilor gatite!

Comentarii (5)

  • FLORENTINA  pe 29 mar 2010, 16:34
    slow food

    FELICITARI!!!! Informatia e noua si ma bucura! Ar trebui sa luptam pt.o viata sanatoasa.

  • Barin Adriana  pe 29 mar 2011, 11:22
    slow food

    Bineinteles ca este mult mai sanatoasa si mai gustoasa mancarea gatita in casa. Nimic nu se compara cu o ciorba calda (daca mai este preparata si de "mami" ,starea de bine se accentueaza) dupa o zi istovitoare si stresanta , este exact elementul de care ai nevoie ca sa te detasezi de tot ceea ce ti-a incarcat "creierii" timp de 8 ore si jumatate cu energie negativa , este ca o mangaiere calda pentru organism , jocul de arome care se "dezlantuie" participand intens la "ora de relaxare". O mancare buna si sanatoasa te face sa zambesti , deci SA ZAMBIM MAI DES ! :)

  • nu va intereseaza  pe 28 iul 2011, 10:56
    slow food

    Buna! Imi place reteta ta chiar am facut-o si familia mea a gustat-o si mi-au spus ca este delicioasa si mai ales sanatoasa! Dar nu putem sa mancam in fiecare zi slow food! Ne mai trebuie sa alte retete care sa fu sanatoasa! Ce stiti voi si eu! De exemplu sa puneti in ciorba: legume foarte multe! Este bine sa mancam carne carne ca ca oasele noastre sa se mai dezvoalte la fel si noi! multumesc! la revedere! ceau sau cum zic eu pa ne mai revedem! va iubesc! senat eu!

  • Silvia Matei  pe  9 aug 2012, 11:33
    sloow-food o binefacere

    Sunt o membra a Slow-food ,care a participat si la citeva tirguri in Brasov cu niste deliciose prajituri de casa facute sa respecte citeva din legile slow-food-ului creat la 10 12.1989.la Paris.Pot sa ma laud cu prajiturile mele care au fost foarte bine primite da consumatori ,datorita calitatilor f.bune a ingredintrlor provenite din gospodaria propri de la tara-Rotbav,

  • cristina ripski  pe  6 nov 2014, 23:29
    slowfood

    Sunt adepta acestui tip de mancare sanatoasa si ma bucur ca sunt si alti sustinatori. Totdeauna dupa ce vin de la serviciu gatesc acasa si incerc sa maninc cit mai sanatossi mai econom. Urasc saarunc mancarea sau resturi de paine findca ma gandesc cite suflete flamanzesc pe zcest pamant chiar si in zilele noastre. Din pacate cunosc foarte multe familii care arunca pungi intregi cu resturi de mancare si ma face sincer sa sufar gandindu-ma ce mult ajutor ar fi pentru bietele famill sarace.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod