Cauta in 21.052 retete

Salata de vinete romaneasca

Datorita continutului sau bogat in potasiu si acid folic, vanata este foarte apreciata. Preparate ca in reteta urmatoare, vinetele se pot servi pe paine, ca aperitiv, sau chiar ca un fel de mancare. In acest caz, salata va fi asezata pe frunze de salata verde si ornata cu rosii, ceapa verde si felii de castravete. Iti dorim pofta buna!

Ingrediente si cantitati:

1/2 kg vinete;
1 ceapa de marime potrivita, tocata;
2 lingurite de patrunjel tocat;
1/4 cana ciorba de legume sau supa concentrata;
2 lingurite ulei de masline;
1/4 lingurita cimbru;
1/4 lingurita boia, ardei iute (optional);
sare de mare si piper, dupa gust.

Mod de preparare:

1. Se pune in functiune cuptorul si se incalzeste la foc potrivit.

2. Se taie vinetele in doua sau trei locuri si se pun pe gratarul din cuptor sau intr-o tigaie si se lasa 20-30 de minute, adica pana cand devin moi. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca.

3. Se curata vinetele de coaja. Se taie apoi pulpa in bucati mari, se pune intr-un vas si se adauga patrunjelul, restul ingredientelor si se amesteca cu mixerul pana cand se obtine o compozitie omogena. Se adauga ceapa tocata. Se pune apoi la rece si dupa o ora poate fi servita.

Se obtin 6 portii.
1 portie contine: 40 calorii; 0,9 g proteine; 5,8 g carbohidrati; 1,6 g grasimi; 0 mg colesterol; 10 mg de sodiu (fara cel din sare).

Comentarii (4)

  • ilona  pe 20 sep 2009, 20:48
    salata de vinete

    salata clasica de vinete, nu este asa. Se coc vinetele pe o tabla sau pe flacara, pe aragaz sau cine are o plita in curte, se curata, se toaca sau se mixeaza, se adauga ceapa tocata f.fin, ulei, sare. cui ii place, in loc de ceapa se pune f.putina maioneza. este extrem de buna. Trebuie coapta neaparat la foc sa aiba acel gust specific de ars. Altfel, este alta reteta.

  • vlac  pe 27 nov 2009, 13:15
    cum sa coci rapid vinete in casa

    Se pot coace patru vinete nu prea mari, dup? ce li s-au taiat codi?ele, �n felul urmator: Se folose?te gr?t?rul emailat cu capac, cu inel de ap?, pentru ochiul de aragaz. Dureaza putin mai mult (aprox.40 min), dar nu se ard, nu se face fum sau miros, pentru ca vinetele fierb in pielea proprie. In plus se curata prin jupuire, foarte rapid, fara pierderi.

  • ilona  pe 14 iun 2016, 19:31
    Asta nu e reteta romaneasca!

    Asa se face: 1) se coc pe flacara; 2) se toaca/mixaza;3) se pune numai ulei, picurat ca la maioneza si frecat/mixat, sare, ceapa tocata marunt si - cine vrea - maioneza. PUNCT! Pofta buna!

  • iodi  pe 15 iun 2016, 13:38
    reteta mea

    cca 1 kg de vinete 4-5 buc, negre,fara defect lucioase pufoase la atingere, coapte pe o tavita pe flacara/gratar,pana devin moi la atingere si pastoase la tocat , curatate de coaja cat de repede se poate fara sa te frigi si fara sa fie spalate ,doar pe mana curge apa, puse intr-o strecuratoare rasfirate sa se scurga de zeama.Tocarea numai cu un tocator de lemn, fin fin.Intr-un bowl o ceapa mica tocata marunt si 2-3 catei de usturoi presat ,se presara cu 1/2 linguritra sare grunjoasa si se face pasta ca pt mujdei.Se pune un vasul cu vinetele tocate si se amesteca sa se omogenizeze. FINALIZARE.1 dintr-un ou intreg cu cca 150 ml ulei o lingurita mustar cu blenderul vertical se face o maioneza si se pune peste vinete amestecandu-se se potriveste de sare si putin piper. 2. peste vinete+ pasta de usturoi cu sare se picura ulei ca la maioneza si se amesteca in continuu, pana devine cremoasa . Pofta buna !

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod