Cauta in 21.294 retete

Salată cu porc fript şi alioli

 

Timp de preparare: 17 minute

"Nepoate, ţine minte: omu’ -  om şi porcu – fript!", Aşa-mi spunea bunicul meu, referindu-se şi într-un caz şi celălat la caracter, desigur. Nu intru acum în detalii, că mă tem să nu mă lungesc prea mult cu filosofeniile şi să uit de mâncare. Deci, vă propun să ne întâlnim la îmbinarea dintre dietă şi porc, la graniţa dintre salată şi chiolhan. E simplu, vă trebuie pentru asta o pungă de salată mixtă (o scoateţi din pungă, o spălaţi, o zvântaţi, picuraţi peste ea puţin ulei, presăraţi puţină sare şi gata salata) şi de un muşchi de porc.

Nu mare, ca la 350 de grame. Îl frecaţi cu sare şi piper şi cu o linguriţă de ulei, apoi îl puneţi pe grătar ori pe tigaia grill ori într-o tigaie antiaderentă. Îl rotiţi pe toate părţile cam un sfert de ceas. Între timp, preparaţi bunătate de sos de usturoi cu tradiţie la Mediterana şi mai nou pătruns la noi în forma asta: puneţi câţiva căţei de usturoi într-un mojar, cu o picătură sănătoasă de sare de mare. Frecaţi bine sarea şi usturoiul, turnaţi peste ele trei linguri de ulei (dar treptat, nu din prima) şi continuaţi să frecaţi, până obţineţi o maioneză groasă (nu-i maioneză, doar seamănă). După ce-i săvârşită fapta asta, puneţi peste pasta de usturoi şi nişte smântână, cam trei linguri. Amestecaţi şi de vreţi mai multă fineţe, turnaţi şi o lingură de smântână dulce.

Luaţi porcul de la fript, daţi-i două minute să-şi revină după o aşa experienţă apoi tăiaţi-l în felii groase de jumate de centimetru. Amestecaţi-l cu salată şi cu alioli. Contrastul de dulce-sărat-amărui (de la salată) şi acela de rece-cald dintre salată, alioli şi muşchiuleţul tocmai fript o să vă încânte, precis.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod