Esqueixada, o salată catalană delicioasă şi simplu de preparat
Numele său vine de la verbul esqueixar din limba catalană, care înseamnă a rupe, iar codul folosit trebuie neapărat mărunţit cu degetele!
Ingrediente
- 200 g file cod sărat
- 1 cană sare grunjoasă
- 4 roşii
- 1 ceapă albă mare
- 50 ml ulei măsline
- 100 g măsline negre
- 2 linguri oţet
- sare de mare
- ardei gras (opţional)
- ouă fierte tari (opţional)
Mod de preparare
Dificultate: usoara
Codul se acoperă cu sarea grunjoasă şi se lasă la frigider pentru 24 de ore. După aceea, se clăteşte cu apă rece şi se acoperă din nou cu apă rece, lăsând peştele pentru încă 12 ore în frigider, schimbând apa de câteva ori.
Se mărunţeşte codul cu mâinile, sau se taie bucăţele mici, scăpând de piele sau oase.
Ceapa se taie inele şi se pun în apă fiartă timp de 10 secunde. Se scot, se răcesc în apă cu gheaţă şi se scurg bine de tot. În bolul în care se află codul se adaugă ceapa, apoi se toarnă uleiul de măsline şi se amestecă uşor. Apoi se lasă la frigider o oră.
Se scurg bine codul şi ceapa, apoi se amestecă cu roşiile fără coajă şi seminţe şi tăiate cubuleţe. Se adaugă şi măslinele.
Înainte de servire, se adaugă oţet şi sare după gust.
Poftă bună!