Retete vegetariene pentru vara
Te-ai decis sa renunti complet la carne si (poate) la oua. Fie din dragoste pentru animale, fie pentru avea o alimentatie sanatoasa, bazata pe fructe si legume, ai intrat in randul vegetarienilor. Ai facut o alegere excelenta pentru sanatatea ta, insa ce te faci cand majoritatea retetelor apetisante ii vizeaza pe cei "carnivori"?
Faptul ca ai adoptat un regim de hranire bazat pe vegetale nu inseamna ca esti privata de placerea gustului. Cu putina imaginatie, poti prepara retete extrem de gustoase, care sa iti respecte principiile in ceea ce priveste alimentatia.
In plus, spre deosebire de majoritatea celor care consuma carne, tu esti constienta ca te hranesti sanatos, insemnand implicit ca ai si mai multa energie. Bineinteles, doar in situatia in care nu abuzezi de lactate grase sau prajeli.
Lunile de vara se numara, cu siguranta, printre favoritele vegetarienilor in ceea ce priveste varietatea de fructe si legume de sezon. Acestea se pot transforma in delicioase supe, tocanite, sufleuri sau placinte, perfecte pentru intreaga familie.
Iata sugestiile noastre de retete vegetariene, care, prin timpul relativ redus de preparare, nu te vor tine vara asta prea mult in bucatarie:
Tocanita picanta de tofu
Aceasta reteta va "alinta" papilele gustative ale iubitorilor de mancaruri picante. Este preferabil totusi sa nu faci abuz de chili in prepararea ei.
Ingrediente si cantitati:
- 3 linguri cu ulei de masline
- Branza tofu, taiata in cuburi
- 1 ceapa rosie, feliata
- 1 ardei gras rosu, feliat
- 1 ardei chili, taiat bucati
- 3 catei de usturoi, zdrobiti
- 1/3 ceasca cu apa fierbinte
- 3 linguri cu otet
- 3 linguri cu sos de soia (il gasesti in supermarket)
- 1 lingura de zahar brun (de la Plafar)
- 1 lingurita de malai
- 1 lingurita cu fulgi de chilli (sau cu putin praf de boia iute)
Mod de preparare:
1. Incinge uleiul intr-un wok sau intr-o tigaie mai adanca, la foc mediu. Adauga cuburile de tofu si caleste-le pana devin maronii pe ambele parti.
2. Adauga apoi ceapa, ardeiul gras rosu, ardeiul chilli si usturoiul, calindu-le si pe acestea nu mai mult de 5 minute.
3. Intr-un bol, amesteca apa fierbinte, otetul, sosul de soia, zaharul brun, malaiul si fulgii/praful de boia. Adauga compozitia rezultata in tigaie, amestecand usor, pana la omogenzare. Lasa totul pe foc 3-5 minute, pana observi ca sosul s-a ingrosat usor. Pofta buna!
Mazare cu legume
Poti inlocui, cu la fel de mult succes, mazarea cu fasole rosie, fiarta, si ai asigurat un pranz apetisant!
Ingrediente si cantitati:
- 1 ceasca cu boabe de mazare fierte (de la cutie)
- 1 cartof rosu, potrivit
- 1 rosie potrivita ca marime
- ceapa rosie (dupa gust)
- 1-2 catei de usturoi, zdrobiti
- 1/2 ceasca cu broccoli
- 1 lingurita cu ulei de masline
- Piper, oregano, paprika dulce, dupa gust
Mod de preparare:
1. Coace cartoful si fierbe broccoli.
2. Pune uleiul de masline intr-o tigaie si adauga usturoiul, ceapa si rosia, calindu-le 5 minute.
3. Cand cartoful si broccoli sunt gata, adauga-le in tigaie (cartoful trebuie, in prealabil, taiat cuburi)
4. Adauga apoi mazarea si lasa totul la foc, pret de 5 minute.
5. Cu 1 minut inainte sa iei mancarea de pe foc, adauga condimentele. Se serveste calda.
Salata cu avocado si rosii
Satioasa si potrivita pentru zilele calduroase de vara, nu-ti va lua decat 5 minute sa o prepari!
Ingrediente si cantitati:
- Branza feta, taiata cuburi
- 1/2 castravete cu seminte, feliat
- 1 rosie mare, feliata
- 1/4 ceapa rosie, feliata
- 1 avocado, taiat cuburi
- ulei de masline, dupa gust
- un praf de piper
Mod de preparare:
1. Amesteca branza cu legumele taiate.
2. Asezoneaza salata cu uleiul de masline si piperul, si poti servi imediat!