Sângerete tradițional. Rețeta perfectă
Chiar dacă nu este pe gustul tuturora, sângeretele este o specialitate regăsită în multe culturi culinare, de la Marea Britanie până la Polonia și Franța. Cum să prepari sângerete tradițional?
Ingrediente
2,5 litri de sânge proaspăt de porc
2 kilograme de carne de porc
500 grame de șorici
2,5 căni cu orez fiert, dar nu de tot
1 kilogram de ceapă
2 foi de dafin
1 lingură cu ienibahar măcinat
sare
piper negru proaspăt măcinat
mațe de porc
Mod de preparare
Dificultate: dificila · Timp preparare: 2 ore
Sângele proaspăt de porc se pune într-o cratiță și se acoperă cu apă rece. După ce s-a închegat, se adaugă puțină sare și se lasă la fiert câteva minute. Apoi se scoate cu o paletă și se pune la răcit.
Într-o cratiță mare se fierb timp de 2 ore șoriciul și carnea de porc, împreună cu 2 linguri de sare și foile de dafin. După ce s-au răcit se dau prin mașina de tocat împreună cu sângele fiert.
Orezul de pune la fiert la foc mic timp de 10 minute, după care se scurge de apă.
Ceapa tocată mărunt se călește în puțin ulei sau untură (dacă preferi) și două linguri de apă, după care se amestecă împreună cu orezul fiert.
La orezul cu ceapă se adaugă carnea tocată, sângele, ienibaharul, sarea și piperul, amestecând până când se obține o pastă omogenă.
Cu ajutorul tubului pentru cârnați se rulează mațul pe el și se umple cu amestecul pentru obținut. Se leagă la ambele capete.
Se pune sângeretele la foc mic în zeama în care a fiert carnea, timp de aproximativ o 15 minute, după care se lasă la răcit.
Se poate consuma ca atare, prăjit sau afumat.