Cauta in 21.435 retete

Placinta cu branza ( cheesecake )

Ingrediente

Ingrediente: blat:

* 200 de grame de biscuiti graham (sau biscuiti digestivi)
* 80 de grame de unt
* 3 linguri de zahar

crema de branza:

* 1 kilogram de branza de vaci mai grasa, bine scursa de zer (sau crema de branza nesarata, din comert)
* 1 cana de zahar (indulciti dupa gust)
* 3 linguri cu varf de faina alba obisnuita
* 150 de ml. de smantana pentru frisca
* 3 oua mari
* arome: vanilie (eu am folosit o pastaie de vanilie) si/sau coaja rasa de lamaie/portocala

Mod de preparare

Preparare:
Pentru inceput, se pregateste o forma cu pereti detasabili de 24 cm. diametru: se unge bine cu unt, optional se acopera fundul cu un disc potrivit ca dimensiune de hartie de copt, bine unsa cu unt si ea.
Se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius.
Biscuitii se sfarama fin, ca pesmetul si se pun intr-un castron. Se topeste untul si se toarna peste biscuitii la care s-au adaugat si cele 3 linguri de zahar.
Se amesteca cu grija biscuitii cu untul topit. Ceea ce se obtine nu trebuie sa semene cu o pasta, cu un aluat, vor fi pur si simplu firmituri de biscuiti impregnate cu unt, oarecum umede (impropriu spus, pentru ca untul nu umezeste). Se toarna in forma pregatita.
Se preseaza cu grija biscuitii in forma, creand un strat uniform pe fund si de jur imprejur, la o inaltime de aproximativ 4 cm. Va recomand sa va folositi de o cana cu fundul plat sau chiar de degete, dar cu mana infasurata intr-o punga de plastic.
Se introduce forma cu blatul de biscuiti in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius pentru 8-10 minute, pana devine usor auriu pe margini, apoi se scoate iar temperatura cuptorului se reduce la 150 de grade Celsius.
Daca se foloseste vanilie naturala, se despica pastaia, se razuiesc semintele si se pun intr-o craticioara in smantana pentru frisca masurata (150 de ml.). Se da in clocot apoi se tine pe foc foarte mic (cu grija, sa nu dea in foc, se umfla ca orice e din lapte) timp de inca 10 minute. Se lasa sa se raceasca, se scoate pastaia (dupa preferinta, se pot strecura si semintele de vanilie, mie una imi place sa le vad prin crema) si se foloseste pentru reteta
Branza de vaci data prin sita sau lucrata cu blenderul de mana cateva minute, sa devina foarte fina (daca folositi crema de branza nu e nevoie de aceasta manopera suplimentara) impreuna cu zaharul si faina se pun in vasul unui mixer si se bat cateva minute bune, pana se omogenizeaza foarte bine, de cateva ori va fi nevoie sa se desprinda compozitia de pe peretii vasului cu o spatula, apoi se va continua sa se bata Se adauga smantana si se bate in continuare pana cand compozitia devine cremoasa; deodata cu smantana se adauga si aromele (daca folositi esenta de vanilie sau zahar vanilat, la fel, coaja de citrice). Pe rand, se adauga cate un ou, se bate cu mixerul pana la incorporare apoi se adauga si urmatorul Compozitia finala trebuie sa fie neteda si spumoasa
Cheesecake-ul se coace la 150 de grade Celsius timp de 50-60 de minute, pana cand marginile sunt usor ridicate iar mijlocul inca tremura putin. Daca are cumva tendinta sa se arda/rumeneasca deasupra, reduceti putin focul si acoperiti suprafata cu o coala de hartie de copt umezita cu apa.
e lasa sa se raceasca complet in forma apoi se da la frigider pentru minimum 3 ore inaintea servirii. Se scoate din forma dupa ce se trece cu un cutit intre peretii formei si cheesecake de jur imprejur, apoi se lasa sa alunece pe platoul de servire ajutandu-ne de fundul formei. Daca nu ati folositi hartie de copt, va fi nevoie sa desprindeti cu un cutit lung prajitura de baza formei metalice.
Se poate servi ca atare, pur si simplu pudrand suprafata prajiturii cu zahar pudra, sau se pot adauga fructe proaspete, jeleuri de fructe, sos caramel, de ciocolata, conform preferintelor fiecaruia

Reteta trimisa de joitaalina.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod