Cauta in 21.294 retete

Salată de vinete în stil thailandez

 

Thailanda e o ţară fascinantă, cu un popor  prea amabil pentru lumea asta şi cu o bucătărie colorată, vie, plină de savoare. Aromele se revarsă în cascade din orice farfurie, chiar şi din cele mai modeste, contrastele dintre dulce şi picant, dintre acru şi sărat, dintre fierbinte şi rece sunt mereu surprinzătoare şi adesea greu de înţeles pentru un european. Totuşi, cu puţină deschidere, oricine poate descoperi senzaţii ce se mişcă repede pe scală de la ciudat spre plăcut, trecând prin interesant cu viteza trenurilor thailandeze, care-i destul de mare, să ştiţi.

Vinetele thailandeze sunt arareori...vinete, de cele mai multe ori sunt verzi, iar ca formă sunt fie lunguieţe şi subţiri, fie mici cât un măr şi bondoace. Ele se regăsesc în sosuri şi salate felurite, dar dacă ajungi în Thailanda şi ceri o salată de vinete, să nu te aştepţi să primeşti ce ştiai de acasă.

Aici puteţi vedea o salată din vinete europene, făcută după modelul thai. Nu am aburit vinetele, cum ar fi făcut thailandezii, ci le-am copt. Eu pe grill dar voi puteţi să le coaceţi în cuptor, fără să le înţepaţi înainte. În felul ăsta se vor coace în proprii aburi şi veţi obţine frăgezime, culoare plăcută şi gust bun în 20 de minute. Coaja vinetelor va crăpa singură spre final (după ce face asta, mai ţineţi vinetele în cuptor preţ de cinci minute), lăsând o spărtură prin care puteţi scoate miezul, cu ajutorul unei linguri. Va veni afară uşor, lăsând coaja goală şi curată pe dinăuntru. Mai trebuie doar să amestecaţi miezul vinetei cu două linguri de ulei (thailandezii ar folosi sos de peşte, puteţi să folosiţi şi voi dacă socotiţi că vă place gustul), un vîrf de linguriţă de seminşe de coriandru zdrobite, puţin ardei iute tocat mărunt, o jumătate de linguriţă de zeamă de lime şi câteva cuburi de tofu, chiar şi din saramură. Obiceiul thailandezilor e să lipească lângă salatele lor şi un ou fiert (de fapt oul fiert e prezent în multe feluri tradiţionale thai). Ei nu mănâncă pâine prea multă dar noi da, aşa că puteţi pune fără teamă salata pe o felie de pâine, chiar şi prăjită.

Timp de preparare: 30 min

Comentarii (2)

  • Silvilus  pe 31 iul 2011, 23:12
    Vorba vine stil thailandez

    Cosmopolitism de 2 bani cu ifose de Dambovita. Daca nu aveti un bucatar thai, folositi-l pe Adi Hadean si va iesi o...varza.

  • Silvilus  pe 31 iul 2011, 23:13
    Vorba vine stil thailandez

    Cosmopolitism de 2 bani cu ifose de Dambovita. Daca nu aveti un bucatar thai, folositi-l pe Adi Hadean si va iesi o...varza.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod