Sarmalute moldovenesti
Ti se pare complicat sa pregatesti sarmalute? Daca urmaresti cu atentie instructiunile de mai jos, vei vedea ca nu este deloc dificil. Reteta este preluata din volumul "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", scrisa de Radu Anton Roman si aparuta la editura Paideia.
Pentru umplutura:
500 grame de carne tocata de porc
500 grame de carne tocata de vaca
4 linguri cu orez
2 cepe tocate si calite
2 linguri cu untura
sare, piper macinat si marar tocat
Pentru sos:
1 lingura cu untura
1 litru de bors (sau cat sa acopere sarmalele)
1 ceasca cu bulion de rosii
Varza:
1 varza acra, din care frunzele bune merg la sarmale, iar restul se toaca fideluta
cateva crengute de cimbru
1. Sarmalutele moldovenesti se fac cat mai mici si mai indesate, din carnuri felurite. Se pun in oala de pamant etaje de sarmale impartite cu straturi de varza acoperita cu rosii, iar intre ele si cate o ramurica de cimbru. Ultimul strat e de varza.
2. Se dau la cuptor sau pe marginea plitei minimum 3-4 ore, apoi se servesc calde, cu mamaliguta.
Ingrediente si cantitati:
Pentru umplutura:
500 grame de carne tocata de porc
500 grame de carne tocata de vaca
4 linguri cu orez
2 cepe tocate si calite
2 linguri cu untura
sare, piper macinat si marar tocat
Pentru sos:
1 lingura cu untura
1 litru de bors (sau cat sa acopere sarmalele)
1 ceasca cu bulion de rosii
Varza:
1 varza acra, din care frunzele bune merg la sarmale, iar restul se toaca fideluta
cateva crengute de cimbru
Mod de preparare:
1. Sarmalutele moldovenesti se fac cat mai mici si mai indesate, din carnuri felurite. Se pun in oala de pamant etaje de sarmale impartite cu straturi de varza acoperita cu rosii, iar intre ele si cate o ramurica de cimbru. Ultimul strat e de varza.
2. Se dau la cuptor sau pe marginea plitei minimum 3-4 ore, apoi se servesc calde, cu mamaliguta.