Salata de boeuf
Consistenta si foarte gustoasa, salata de boeuf a devenit un preparat de nelipsit la mesele de sarbatori. Nu se prepara deloc greu, iti trebuie doar ceva timp la dispozitie si... rabadare! Reteta de salata este preluata din volumul "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", scrisa de Radu Anton Roman si aparuta la editura Paideia.
Ingrediente si cantitati:
700 grame de carne de vita (macra: muschiulet, pulpa)
700 grame de cartofi (din cei care nu se sfarama deloc la fiert)
300 grame de castraveciori murati in otet (sau mai putin, daca sunt prea acri)
50 grame de mazare boabe
2 gogosari murati pentru fata interioara si 1 pentru cea exterioara
3 morcovi mai mari
500 ml maioneza (cu sau fara lamaie, cum iti place)
sare, dupa gust
Mod de preparare:
1. Carnea se pune la fiert, pana se rasoleste. Cartofii se fierb si ei, dar masurat, sa nu se patrunda de tot. Dupa aceea, se curata si se lasa sa se raceasca.
2. Mazarea, daca e din cutie, o fierbi 5 minute; daca e congelata, se fierbe pana se inmoaie.
3. Morcovii, curatati bine, se fierb cam 1 jumatate de ora (sau chiar mai putin), sa fie mai tari. Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-si pastra gustul.
4. Castravetii si gogosarii se taie maruntel. Se face apoi si maioneza.
5. Pe masura ce legumele si carnea au fiert si s-au racit, se taie si ele marunt.
6. Intr-un castron, se amesteca bine salata cu trei sferturi din maioneza. Se pune apoi salata musuroi pe un platou, se rotunjeste, se unge cu maioneza ramasa, iar gogosarul si maslinele se taie feliute si se orneaza salata.
Ingrediente si cantitati:
700 grame de carne de vita (macra: muschiulet, pulpa)
700 grame de cartofi (din cei care nu se sfarama deloc la fiert)
300 grame de castraveciori murati in otet (sau mai putin, daca sunt prea acri)
50 grame de mazare boabe
2 gogosari murati pentru fata interioara si 1 pentru cea exterioara
3 morcovi mai mari
500 ml maioneza (cu sau fara lamaie, cum iti place)
sare, dupa gust
Mod de preparare:
1. Carnea se pune la fiert, pana se rasoleste. Cartofii se fierb si ei, dar masurat, sa nu se patrunda de tot. Dupa aceea, se curata si se lasa sa se raceasca.
2. Mazarea, daca e din cutie, o fierbi 5 minute; daca e congelata, se fierbe pana se inmoaie.
3. Morcovii, curatati bine, se fierb cam 1 jumatate de ora (sau chiar mai putin), sa fie mai tari. Fiecare ingredient se fierbe separat, pentru a-si pastra gustul.
4. Castravetii si gogosarii se taie maruntel. Se face apoi si maioneza.
5. Pe masura ce legumele si carnea au fiert si s-au racit, se taie si ele marunt.
6. Intr-un castron, se amesteca bine salata cu trei sferturi din maioneza. Se pune apoi salata musuroi pe un platou, se rotunjeste, se unge cu maioneza ramasa, iar gogosarul si maslinele se taie feliute si se orneaza salata.