Cauta in 21.052 retete

Masa de Paste, una speciala

Traditia ne aduce pe masa de Paste ouale rosii, cozonacul, vinul si friptura de miel. Pe langa toate acestea, iti recomndam si noi cateva retete potivite intr-o astfel de zi.

Aperitiv

Oua cu maioneza
Ingrediente: 6 oua, 2 galbenusuri, 1 lingurita mustar, 100 g ulei, 1 lingura smantana, 1 varf de lingurita sare, 2-3 masline sau putina verdeata.

Mod de preparare
Se fierb ouale tari. Cand se racesc, se curata de coaja si se taie in doua, in lungime. Se asaza pe o farfurie cu galbenusul in jos si se toarna deasupra un strat de maioneza pregatita cu mustar, la care s-a adaugat o lingura buna de smantana. Peste fiecare ou se asaza o frunzulita de patrunjel sau bucatele de masline.

Masa principala

Stufat de miel
Ingrediente: 750 g carne, 40 fire ceapa verde, 20 fire de usturoi verde, 2 linguri de untura, 1 lingurita de faina, 1 pahar de bors sau 2 linguri de otet, 1 lingura bulion, sare.

Mod de preparare
Se taie carnea de miel in bucati potrivite care se prajesc cu o lingura de grasime. Se adauga un praf de faina. Separat se oparesc firele de ceapa si de usturoi verde. Se innoada fiecare fir in forma de opt. Se prajesc usor in untura, fara sa se ingalbeneasca. Se pun in cratita cu carne, se adauga un pahar de bors fiert, indoit cu apa, sare si bulion de rosii. Dupa ce a inceput sa fiarba, se da la cuptor si se lasa sa fiarba inabusit, pana scade cat trebuie.

Peste la cuptor cu ciuperci
Ingrediente: 1 kg de peste, zarzavat de supa, 500 g ciuperci, 2 linguri unt, 1 lingurita faina, 1 ceasca smantana sau lapte, 100 g branza.

Mod de preparare
Se fierbe in apa cu sare si zarzavat pestele. Dupa ce s-a racit putin, se taie in bucati mici. Se curata ciupercile, se taie felii nu prea subtiri si se inabusa cu o lingura de unt si sare. Se face un amestec dintr-o lingura de faina si una de unt si se stinge cu o ceasca de smantana sau lapte. Separat se rade branza. Se unge cu unt o forma speciala pentru cuptor. Se asaza alternand randuri de peste, ciuperci, sos, branza. Ai grija ca ultimul rand sa fie de sos. Se presara apoi branza si se baga la cuptor pentru a se rumeni.

Desert

Pasca cu smantana
Ingrediente: 400 g aluat de cozonac, 1/2 lingura de unt pentru uns tava.Umplutura: 750 g smantana, 2 linguri faina, 5 galbenusuri, 3 albusuri, 150 g zahar, vanilie, coaja de lamaie, un praf de sare.

Mod de preparare
Din aluatul de cozonac se intinde o foaie groasa de 1/2 cm si de marimea tavii in care se coace. Se unge tava cu unt, se asaza foaia de aluat pe fund. Din alte doua bucati se fac pe masa de aluat suluri de grosimea creionului, se impletesc si se asaza de jur imprejur, lipite de marginea tavii, apasand capetele, ca sa se uneasca intre ele. Se lasa sa creasca.

Se pregateste dinainte umplutura din smantana, faina, 5 galbenusuri, 3 albusuri spuma, o lingura de rom, zahar, un praf de sare, jumatate de vanilie si putina coaja de lamaie rasa. Se freaca galbenusurile cu zaharul si faina, se adauga albusurile, smantana si celelalte, si se toarna in forma, sa nu treaca insa peste marginea de aluat. Se unge marginea cu ou, se presara stafide si se da la cuptor. Cand este gata, se scoate din forma dupa ce s-a racit.

Cozonac cu nuca
Ingrediente: 600 g faina, 1 ceasca lapte, 2 oua intregi, 2 galbenusuri, 1/2 lingurita sare, 140 g unt proaspat, 2 linguri zahar, 20 g drojdie, vanilie.Umplutura: 500 g nuci macinate, 350 g zahar pisat, un praf de sare, 1/2 ceasca lapte.

Mod de preparare
Se moaie drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut. Se freaca untul spuma cu doua linguri de zahar. Se cerne faina, se face loc la mijloc si se toarna plamadeala, o ceasca de lapte, doua oua intregi si doua galbenusuri frecate cu 1/2 lingurita de sare; se framanta, adaugand si untul frecat spuma, pana face aluatul basici si se desprinde de pe mana. Coca trebuie sa fie ceva mai tare decat la cozonacul obisnuit. Se lasa sa creasca.

Umplutura
Se amesteca nucile macinate, cu zaharul pisat si cu un varf de lingurita de sare. Se opareste cu 1/2 ceasca de lapte clocotit si se freaca pana se face pasta potrivit de consistenta.
Aluatul crescut se desparte in doua, se intinde prima foaie pe masa presarata cu faina, deasupra se intinde jumatate de nuca, intr-un strat cat mai egal, se ruleaza si se pune in forma de cozonac, unsa cu unt. Se repeta operatiunea cu a doua bucata de aluat. Se ung cu ou si se dau la cuptor, fara sa se lase aluatul in forma sa creasca, deoarece se fac goluri intre nuca si aluat. Se coace la foc potrivit.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod