Caltabosi moldovenesti
Iti oferim o reteta inedita de caltabosi, pe care nici cei mai mofturosi nu o vor refuza. Reteta este preluata din volumul "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", scrisa de Radu Anton Roman si aparuta la editura Paideia.
1 mat gros de porc, bine curatat
Pentru umplutura:
1 kg de carne de porc (piept sau ceafa)
2 cepe
1 pahar cu orez
3 linguri cu stafide
2 linguri cu untura
sare, piper si coriandru dupa gust
Zeama:
Apa cata trebuie pentru a-l acoperi sau chiar mai multa, parfumata cu foi de dafin, ienibahar si boia
1 pahar cu supa de carne
1 lingura cu zahar
1. Ceapa maruntita bine se pune la calit in untura, iar carnea se toaca atat cat se poate "din satar".
2. Se amesteca toate - carnea, ceapa, orezul, stafidele, sarea, piperul si coriandrul. Se umple matul (dar nu se indeasa), se leaga la capete, se inteapa - sa nu crape, si se pune la fiert, acoperit, timp de o ora, la foc mic.
3. Se mananca imediat ce este gata - zeama si carnat, cu lingura, ca o ciorba fierbinte, adaugand, eventual, un pic de otet sau lapte acru si un ardei iute. Merge excelent cu un vin sec, alb sau rosu, dupa preferinte.
Ingrediente si cantitati:
1 mat gros de porc, bine curatat
Pentru umplutura:
1 kg de carne de porc (piept sau ceafa)
2 cepe
1 pahar cu orez
3 linguri cu stafide
2 linguri cu untura
sare, piper si coriandru dupa gust
Zeama:
Apa cata trebuie pentru a-l acoperi sau chiar mai multa, parfumata cu foi de dafin, ienibahar si boia
1 pahar cu supa de carne
1 lingura cu zahar
Mod de preparare:
1. Ceapa maruntita bine se pune la calit in untura, iar carnea se toaca atat cat se poate "din satar".
2. Se amesteca toate - carnea, ceapa, orezul, stafidele, sarea, piperul si coriandrul. Se umple matul (dar nu se indeasa), se leaga la capete, se inteapa - sa nu crape, si se pune la fiert, acoperit, timp de o ora, la foc mic.
3. Se mananca imediat ce este gata - zeama si carnat, cu lingura, ca o ciorba fierbinte, adaugand, eventual, un pic de otet sau lapte acru si un ardei iute. Merge excelent cu un vin sec, alb sau rosu, dupa preferinte.