5 reţete delicioase şi rapide pentru Paşte
Te ajutăm să prepari un meniu de Paşte sănătos şi potrivit pentru toate gusturile. Iată 5 reţete gustoase pe care le poţi prepara repede şi câteva trucuri ca să le faci mai uşor digerabile pentru organism.
Bucatele tradiţionale pe care le pregătim cu ocazia Paştelui nu sunt ferite de o cantitate însemnată de grăsime şi carne, combinaţii care de multe ori pot să cauzeze probleme. Dar cu puţină atenţie, chiar şi persoanele care suferă de anumite afecţiuni pot să îşi facă pofta fără să întâmpine probleme.
Dacă ai ţinut post este recomandat să nu faci excese în prima zi Paşte, pentru a evita eventualele tulburări digestive. Oferă-i organismului puţin răgaz să se adapteze cu noul meniu.
5 reţete şi trucuri ca să le faci mai "light"
1. Ouă umplute
Sunt gustoase, dar şi foarte grele pentru ficat din cauza maionezei. Ouăle umplute trebuie consumate cu măsură şi cu multă grijă de către persoanele care au diverse probleme medicale.
Ingrediente
- 10 ouă
- 1 pate de pui
- maioneză
- iaurt
- pătrunjel proaspăt
- sare, piper, boia.
Mod de preparare
1. Se fierb ouăle, se taie în jumătăţi şi se scoate gălbenuşul
2. Se amestecă gălbenuşurile cu pateul de pui, puţină maioneză, sare, piper, boia şi pătrunjel
3. Compoziţia rezultată se foloseşte pentru a umple jumătăţile de ouă
4. Se prepară un sos, amestecând maioneza cu puţin iaurt
5. Se toarnă sosul pe un platou, după care se aşază ouăle care se mai pot orna cu frunze proaspete de pătrunjel.
Trucuri:
- în locul maionezei poţi să amesteci un avocado bine copt cu muştar, zeamă de lămâie, sare şi ulei de floarea soarelui presat la rece. Nu vei simţi senzaţia de greu pe care o dă maioneza din ouă. În plus, cu siguranţă vei consuma ouă fierte şi vopsite, aşa că este de preferat să nu apelezi şi la alte alimente care conţin ouă.
- în locul pateului de ficat, poţi să faci un pateu din linte şi năut, fierte şi amestecate în robot cu zeamă de lămâie, ulei presat la rece, puţin usturoi, sare, boia şi verdeaţă.
2. Pulpă de miel cu plante aromate şi sos
Ingrediente
- 1 pulpă de miel;
- 4 căţei de usturoi, zdrobiţi;
- 2 linguri cu sare;
- 2 linguri cu frunze de oregano, uscate şi zdrobite;
- 1/2 de lingură cu piper;
- 1 cană cu vin roşu sec;
- 1/4 de cană cu ceapă verde, tăiată mărunt;
- 2 linguri cu zeamă de lămâie;
- 2 linguri cu făină;
- sare şi piper, după gust.
Mod de preparare
1. Se crestează adânc pulpa de miel. Se amestecă usturoiul zdrobit cu sare, oregano şi piper, compoziţie care se introduce în crestăturile din carne.
2. Se pune pulpa de miel, cu partea grasă în sus, într-o tigaie neacoperită. Se amestecă vinul roşu cu ceapa şi zeama de lămâie. Se păstrează o cană din această mixtură pentru prepararea sosului.
3. Se unge carnea cu puţină mixtură, în mod constant, timp de 30 de minute sau până când pulpa de miel se rumeneşte.
4. Se aşază apoi friptura pe un platou încălzit şi se pregăteşte sosul.
5. Se scurge într-o cană sosul rezultat din pulpa de miel cu mirodenii. Se adaugă apă acestui sos până se umple o cană.
6. Se pun 2 linguri cu grăsime într-o tigaie, la flăcară potrivită. Se adaugă cele 2 linguri cu făină, sosul de carne şi mixtura păstrată special.
7. Se lasă la fiert, amestecând continuu până când se încinge şi dă în clocot. Se mai lasă la fiert 1 minut, apoi se "asezonează" cu sare şi piper, după gust.
Truc: în locul sosului pe bază de făină poţi să amesteci 2 linguri de fulgi de drojdie inactivă cu puţin ulei presat la rece, apă, sare, piper, mirodenii şi zeamă de lămâie. Astfel, eviţi asocierea cărnii cu amidon, combinaţie care cauzează probleme digestive. De asemenea, ai putea să serveşti friptura cu o salată simplă din frunze de spanac, salată verde, ceapă verde, oţet, sare, ulei.
3. Păstrăv în sos de migdale
Ingrediente
- 4 păstrăvi potrivit de mari
- 2 linguri de boabe de muştar
- 5 linguri de făină
- 100 de grame de unt
- 250 de grame de făină de migdale sau migdale măcinate
- 1 pahar de vin alb
- sucul de la o lămâie
- 1 legătură de mărar
- ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare
1. Curăţă pastrăvii şi taie-i în două pe lung, scotându-le şira spinării şi oasele. Poţi folosi şi fileuri de peşte.
2. Pisează în mojar boabele de muştar (sau foloseşte o maşină de măcinat cafea). Toacă mărunt mărarul, stoarce sucul de lămâie.
3. Pune la topit untul. Când s-a încins, pune fulgii de migdale şi amestecă bine, astfel încât să se rumenească uşor pe toate părţile. Stinge totul cu vin şi lasă la foc mic, astfel încât sosul să se îngroaşe. Adaugă o lingură, două de suc de lămâie. Acoperă şi ţine sosul la cald.
4. Amestecă într-o farfurie, făina şi boabele de muştar măcinate, mărar, sare şi piper. În această combinaţie tăvăleşte bine bucăţile de peşte. Stropeşte bucăţile cu suc de lămâie şi mai tăvăleşte-le o dată prin făină.
5. Prăjeşte păstrăvul în ulei încins câteva minute pe fiecare parte.
6. Serveşte păstrăvii imediat ce sunt gata, cu sos de migdale din belşug.
Truc: ca să eviţi prăjelile, poţi să prepari peştele la cuptor. De asemenea, înlocuieşte făina de grâu cu cea de migdale.
4. Prăjitură cu ciocolată şi zmeură fără foc
Ingrediente pentru blat
- 3 ceşti cu nucă crudă
- 2/4 ceaşcă pudră de cacao
- 1/4 linguriţă sare de mare
- 1 ceaşcă de curmale fără sâmburi
- se amestecă aceste trei ingrediente în robotul de bucătărie şi vei obţine o făină din ingrediente foarte benefice pentru organismul nostru;
- pentru a lega aceste ingrediente de obicei se folosesc ouăle, însă acum vom adaugă curmale. Aşadar, următorul pas: o ceaşca de curmale fără sâmburi adăugate peste făină şi se amestecă din nou cu robotul;
- în cazul în care nu ai un robot de bucătărie, poţi să macini nucă şi să mărunţeşti curmalele;
- foloseşte mâinile pentru a da forma dorită blatului.
Ingrediente pentru cremă
- 1/3 ceaşcă curmale
- 1/4 ceaşcă miere de albine
- 1/2 ceaşcă avocado (1 avocado)
- 1/3 ceaşcă pudră de cacao
- se amestecă ingredientele în robot;
- se pune compoziţia peste blat şi se ornează cu zmeură sau alte fructe, după preferinţă.
5. Reţetă pentru panettone
Ingrediente
- 30 grame de drojdie uscată
- 600 grame de făină
- 100 grame de zahăr pudră
- 200 grame de unt
- câteva linguri cu lapte
- 3 ouă
- coajă de la o portocală şi de la o lămâie, fîn rasă
- 200 grame de stafide (albe şi roşii)
- 100 grame de caise uscate, tăiate mărunt
- migdale prăjite şi sfărâmate în bucăţele
- un praf de sare.
Mod de preparare:
1. Amestecă drojdia uscată în două-trei linguri cu lapte cald şi o linguriţă cu făină, lăsând-o apoi să crească 20-30 de minute într-un loc cald.
2. Amestecă în făină drojdia preparată şi sarea, adăugând pe rând untul moale, zahărul şi ouăle. Frământă aluatul până devine suplu.
3. Amestecă în aluat stafidele, caisele tăiate şi migdalele, coaja de lămâie şi portocală.
4. Unge bine cu unt o cratiţă cu pereţi înalţi şi tapeteaz-o cu folie de aluminiu. Unge cu unt şi tapetează apoi cu făină.
5. Pune aluatul în cratiţă. Lasă-l să crească circa o oră, într-un loc călduţ, acoperit cu un prosop curat şi puţin umezit. Unge-l cu ou bătut şi dă-l la cuptor (încins bine la 180 de grade), la foc mic, circa 45 de minute.
6. Este gata când a devenit ferm, căpătând o crustă aurie. Lasă-l să se răcească bine în vasul în care s-a copt, apoi poţi servi.
Truc: Poţi să înlocuieşti laptele de vacă cu unul vegetal, de exemplu soia, migdale, nuci, etc. De asemenea, migdalele prăjite se pot înlocui cu cele crude, iar untul de ulei de cocos/palmier.