Strugurii, minunatul dar al toamnei
Poate ca niciun alt fruct nu se bucura de o mai mare popularitate si/sau intrebuintare, precum strugurii. Negri, albi, galbeni sau rosiatici, strugurii pot fi consumati ca atare sau sub forma de sucuri, gemuri si jeleuri. Pe de alta parte, gustul inconfundabil, dulce-acrisor, si parfumul acestor fructe, au facut din struguri un aliment favorit al acestui sezon, baza multor mancaruri si prajituri.
In plus, diferitele soiuri de vinuri, albe sau rosii, seci, dulci, demi-seci sau demi-dulci, ne incanta simturile si, alaturi de mancarurile potrivite, completeaza un pranz sau o cina de neuitat. Daca aveti posibilitatea, alegeti vinurile frantuzesti, italiene, unguresti sau, de ce nu, chiar romanesti.
Virtutile vinului au fost cunoscute, apreciate si exploatate inca din Antichitate, iar pasiunea pentru "licoarea lui Bachus" nu s-a stins de-a lungul vremii. Marturie stau cei 75.866 de kilometri patrati dedicati cultivarii vitei de vie la nivel mondial, conform unui raport facut public de catre Food and Agriculture Organization (FAO) si citat de wikipedia.org. Tot acelasi site precizeaza ca 71% din productia de struguri de pe Mapamond este destinata productiei vinului. Iata, deci, cat de mult ne place...
Pe langa placerea gustului, strugurii ne ofera si solutii naturiste contra unor afectiuni. Cu exceptia cazului in care suferi de diabet zaharat sau ulcer, curele de struguri, verzi (denumiti "albi" in limbajul popular) sau rosii, sunt recomandate de catre medici, deoarece ajuta la eliminarea toxinelor din organism si previn anumite tipuri de cancer.
In acelasi timp, potrivit wikipedia.org, boabele de struguri contin o substanta numita resveratrol, un antoxidant ale carui efecte benefice in prevenirea bolilor de inima sau a bolii Alzheimer au fost dovedite de catre cercetatorii din domeniul medical.
Si pentru frumusete strugurii se dovedesc a fi adevarate elixire: cremele pe baza de ulei din seminte de struguri sau tratamentele cosmetice practicate de spa-uri, cum este vinoterapia, au cucerit o lume intreaga si au "inlaturat" ani buni de pe chipul femeilor.
Pe langa toate aceste aspecte pozitive ale consumului de struguri sau ale produselor pe baza de struguri, toamna are, pentru romani cel putin, numeroase semnificatii legate de vin, struguri si culesul viilor. Iti mai aduci aminte de gustul aromat al mustului, pe care obisnuiai sa-l bei adesea in copilarie? Dar de boabele uscate de strugure (sau stafide, cum sunt denumite) pe care le "colectai" din prajituri?
Pentru a (re)simti aroma deosebita a strugurilor si a te bucura cu adevarat de sezonul lor, iti oferim cateva retete tematice: