Vara calduroasa si gratare gustoase!
Deja iti este pofta de o friptura bine facuta? Atunci inseamna ca articolul de saptamana trecuta si cel de astazi isi ating scopul... Pentru ca azi iti vom vorbi din nou despre carne, mici, salate si, nu in ultimul rand, despre veselia si relaxarea pe care le simti in natura, atunci cand iesi la iarba verde impreuna cu prieteni dragi.
Nu trebuie sa uitam ca o friptura la gratar nu este neaparat inventia noastra, a romanilor - desi tare mult ne mai place sa ne gandim ca noi am avea drept de proprietate asupra acestei idei... Despre acest lucru si despre multe altele la fel de interesante iti va vorbi Adrian Florea, specialist in medicina traditionala chineza si Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong (www.qitaky.ro).
Claudiu Mirica, solistul formatiei Stigma, ne-a povestit despre micile detalii de care trebuie sa tii cont pentru ca o iesire in natura sa iasa exact asa cum iti doresti. Si, pentru ca Radu Valcan, prezentatorul stirilor sportive de la Prima Tv, este un mare amator de picnicuri, nu puteam rata ocazia de a-i cere mici sfaturi in acest domeniu.
Picnic la... gratar
Este foarte adevarat ca noi, romanii, salivam rapid doar la auzul cuvintelor:"Hai sa punem de-un gratar!" Cu atat mai mult atunci cand mirosul unor halci apetisante de porc, vita, pui, peste ori alte carnuri se infiltreaza incitant in narile noastre. Iar, daca aceasta chemare magica se mai petrece si intr-un cadru natural numit de noi, in mod clasic "iarba verde", chiar ca nu mai poti rezista usor tentatiei!
Este un lucru firesc ca aromele degajate de alimentele supuse prepararii pe foc sa incite apetitul oricarui om. Dar alegerea acestor arome trebuie facuta cu mai multa atentie. Mai ales ca - din nefericire - romanii au fost supusi, in lungii ani ai "alimentatiei rational stiintifice" ceausiste, la multe privatiuni in domeniul nutritiei.
Astfel, daca am citi retetele culinare ale strabunicilor nostri, pana mai acum 70-80 ani, am vedea ca bucataria romaneasca isi rasfata beneficiarii cu preparate extrem de variate si pline de rafinament.
Intre acestea, carnea la gratar ocupa un loc foarte modest, acest mod de preparare a hranei fiind considerat o solutie rapida pentru calatorii aflati la drum lung si grabiti sa-si ia o masa consistenta si putin pretentioasa.
Cum insa sistemul comunist a distrus in mare parte bucataria traditionala romaneasca, cea mai simpla placere culinara care ne mai ramasese a fost si - din pacate - mai este: un gratar la iarba verde. Cat este de sanatos sa mananci carnea fripta pe gratarul cu jar de carbuni si lemne, ramane sa vedem aici, aruncand o privire in stravechiul Orient...
Una dintre cele mai bogate si rafinate bucatarii din zona asiatica este, fara indoiala, cea chinezeasca. Traditia culinara, imbogatita timp de peste 5000 ani, reprezinta nu numai un subiect atractiv si extrem de apetisant pentru oricine, ci si o adevarata scoala a nutritiei sanatoase si chiar a terapiei printr-o alimentatie savuroasa si inteligenta.
Daca ar fi sa ne referim la preparate pe gratar cu carbuni, vom vedea ca acestea nu exista in bucataria traditionala a chinezilor, dar nici a japonezilor, vietnamezilor, coreenilor, thailandezilor, filipinezilor, indonezienilor, mongolilor, sau indienilor.
Intr-adevar, vom intalni unele preparate din carne fripta, dar nu la gratar, ci pe plita de fier sau fonta, adica fara contactul direct cu flacara sau cu gazele degajate prin arderea mocnita a jarului. Carnea nu este arsa la suprafata, nu este fripta pana la uscare (ea trebuie sa fie inca suculenta) si este supusa, de obicei, unui tratament ulterior de acoperire cu un sos aromat.
Principiile nutritiei chinezesti impun ca majoritatea alimentelor supuse prajirii uscate - adica, fara ulei - sa-si poata pastra culoarea naturala (deci, si calitatile naturale!) in interior, modificandu-si doar aspectul exterior.
Acest principiu se aplica si la japonezi, la care este faimos sistemul de preparare a celor mai multe din preparate in restaurante, pe plita incinsa - tepaniaki - chiar in fata consumatorului.
Ba, chiar, acest obicei este practicat si in casa, unde niste tepaniaki de forma paralelipipedica, incalzite cu mici spirtiere si asezate pe mijlocul mesei, asigura sursa de caldura pe care mesenii isi frig rapid mici bucatele de carne, legume, ciuperci etc. si le consuma imediat, calde.
Astfel, toate preparatele pot sa-si pastreze continutul de elemente nutritive naturale, fiind apoi imbogatite cu diversele sosuri care aduc un plus de savoare si arome.
Din cele de mai sus, rezulta clar ca experienta milenara a Extremului Orient a condus la concluzia ca expunerea alimentelor la flacara directa, ori la gazele fierbinti degajate de carbuni si lemne, nu este deloc indicata.
Am putea, asadar, sa modificam putin aspectul gratarelor noastre clasice, transformandu-le in plite-tepaniaki. Focul cu lemne ramane, totusi, cel mai acceptabil, deoarece cantitatea de monoxid de carbon degajata este mult mai mica decat in cazul carbunilor. Sa ne amintim ca batranii nostri de prin satele traditionale romanesti mai folosesc si astazi plitele incalzite cu lemne pentru a gati gustos si sanatos.
Ce spun vedetele despre picnicuri
Daca toate acestea nu sunt suficiente pentru a te convinge ca un gratar la iarba verde este foarte potrivit zilele acestea, cand soarele nu mai este zgarcit cu razele sale, iata ce a avut de spus Claudiu Mirica, solistul formatiei Stigma, incercand sa iti prezinte cele mai haioase ingrediente pentru un picnic reusit:
"Daca n-ati uitat acasa gratarul, carnea, carbunii si condimentele inseamna ca aveti norocul de a savura o friptura delicioasa si de a va umple hainele de mult fum. Cu o singura conditie - sa nu faceti urmatoarele greseli:
• Daca sunteti la padure, nu va trimiteti prietena, iubita dupa crengi. Vor fi, cu siguranta ude (crengile)...
• Dupa ce faceti focul, nu va hazardati sa turnati benzina. Incercati doar cu carbuni.
• Daca ati folosit condiment special pentru carnea de pui pe friptura de porc nu intrati in panica: tot aia e!
• Frigaruile trebuie facute pe bete speciale, pe care le puteti procura din supermarcheturi. Nu incercati cu betigase gasite in tufisuri.
• Nu ard chibriturile? Nu aveti bricheta? Doua pietre frecate repede va vor scoate din situatia jenanta!
• Daca fleicile de carne au fost prajite in exces, spuneti colegilor de gratar ca friptura in sange nu mai e la moda...
• Daca ati scapat viu si nevatamat din aceasta experienta, inseamna ca supermarketul de unde ati luat carnea de mici merita vizitat mai des. Daca nu, carbunii sunt de vina..."
Radu Valcan, prezentatorul stirilor sportive de la Prima Tv, este un "impatimit" al iesirilor in natura, la iarba verde. El are pentru tine cateva sfaturi "bine tintite", astfel incat picnicul sa fie nu doar un prilej de exces alimentar, ci si de buna dispozitie...
• "Pentru a fi practici, cel mai bine este sa se foloseasca focul obtinut din arderea carbunilor. Daca aprindem carbunii cu benzina, riscam sa dam o "aroma" neplacuta carnii, asa ca, de obicei, se folosesc cateva lemne uscate sau vreascuri pentru a aprinde focul.
• Un pic de vegeta presarata pe carne, sau pur si simplu putina sare si piper - aceste condimente "clasice" sunt suficiente pentru a condimenta carnea.
• Se recomanda sa punem carnea pe gratar dupa ce focul s-a stins si carbunii sunt bine incinsi. Depinde de gusturile fiacaruia cat trebuie tinuta pe jar. Friptura de vita este foarte gustoasa cand e bine rumenita in exterior si frageda in interior. Carnea de pui (ciocanele, piept) trebuie lasata mai mult pe gratar si intoarsa des ca sa fie bine patrunsa.
• Cum verifici daca friptura este gata? De obicei, dupa ochi. Iar daca nu sunt sigur, crestez carnea putin, cu ajutorul unui cutit cu varful ascutit, pentru a verifica daca e bine facuta.
• Pentru o iesire la iarba verde, aleg intotdeauna micii, friptura de vita (BBQ), ciocanelele de pui si frigaruile mixte. Frigaruile cu legume si carne sunt, de altfel, favoritele mele.
• Reteta mea de succes include carne de gratar variata si slaba in grasime, salata verde si legume, bere, si mai ales multa voie buna!"