Cauta in 21.052 retete

Secretele unei mese reusite

De multe ori sunteti in dilema cum sa faceti anumite lucruri care nu apar de obicei in retete. Iar micile secrete sunt marile reusite ba in aranjarea mesei ba in succesul unei mese gustoase. Este atunci nevoie de asa zisele sfaturi "babesti", care sunt atat de utile... Ne-am gandit sa venim in ajutorul vostru pentru o reusita a mesei voastre in acest anotimp atat de frumos.

Zeci de trucuri pentru a iesi din orice incurcatura Scoateti untul, ouale si carnea din frigider cu cel putin o ora inainte de a le utiliza.
Nu tocati verdeturile decat in ultimul moment inainte de a le pune in mancare si intotdeauna pe un tocator de lemn (binecunoscutul "carpator" ardelenesc sau "fund" regatean sau tocatorul cel de toate zilele).
Va sfatuim sa utilizati sarea de mare, mult mai sanatoasa decat cea de salina sau decat cea tratata. In general produsele super-rafinate isi pierd calitatile naturale si devin daca nu nocive, cel putin mai lipsite de gust.
Un mare gastronom francez, Pierre Perret, va sfatuieste ca uleiul sa fie amestecat cu unt sau seu de oaie. Acesta din urma, amestecat la cald indeosebi cu uleiul de masline, da un gust absolut delicios preparatelor. El mai amesteca uleiul de arahide cu o treime sau chiar jumatate-jumatate ulei de masline sau unt. Pentru salate utilizeaza cu precadere uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui in amestec cu ulei de masline fructat sau ulei de nuci (singura acesta este prea puternic). Puteti macera busuioc uscat in ulei de arahide sau masline. Veti putea astfel parfuma toate salatele, de la cele de rosii, pana la cele de cartofi, fasole verde, mazare, etc. Cum procedati? Uscati busuiocul intr-un loc aerisit si intunecos, dupa ce l-ati spalat bine si l-ati scurs. Dupa ce e perfect uscat, bagati-l intr-un borcan cu capac etans, adaugand o lingura de sare gronjoasa la fiecare jumatate de litru de ulei. Lasati-l la macerat pentru cel putin trei saptamani.
Conservati-va verdeata in sare! Leusteanul, patrunjelul, busuiocul pot fi puse cu sare si tinute la rece. Inainte de utilizare, scuturati sarea de pe ierburi si nu o aruncati pentru ca o puteti utiliza la salate. Puteti prepara singuri un lichior de cirese: zdrobiti 2 kg de cirese cu samburi. Intr-un borcan amestecati-le cu 1 l de vin rosu, 2 pahare de alcol si 300 g de zahar. Lasati amestecul la macerat timp de 15 zile. Filtrati-l apoi si imbuteliati-l.
Ca sa transportati sticlele fara sa se sparga, puteti utiliza pet-urile de plastic: decupati partea de jos si introduceti sticlele in recipientii de plastic. Ce simplu!
Pentru a da o savoare deosebita compotului de prune, adaugati cateva rondele subtiri de portocala.
Inainte de a pleca in vacanta, asigurati-va ca frigiderul este gol. Ca sa dispara orice urma de mirosuri, scoateti-l din priza si bagati in interior o farfurie cu lapte fierbinte sau cu caramel.
Faceti sa dispara gustul amar al vinetelor, punandu-le pe un pat gros de sare timp de doua ore, inainte de a le utiliza. Intoarceti-le din cand in cand.
Iata un mod simplu si foarte eficient pentru reusita gratarelor dvs: niciodata nu intepati carnea cu furculita pentru ca sangele scurs va face carnea sa devina uscata. Nu sarati niciodata carnea inainte de a o prepara. Marinati-o timp de o ora intr-un amestec de doua lingurite de ulei, sare, piper si mirodenii.
Conservati cafeaua intr-o cutie inchisa ermetic in frigider. Astfel cafeaua isi va pastra aroma si calitatile.
Beti suc de morcovi: va va ajuta sa va bronzati frumos si sa va mentineti in forma. E o excelenta cura de dezintoxicare pentru organism.
Daca branza de capra vi se pare uscata impregnati-o cu ulei de masline. Adaugati cateva mirodenii dupa gust si prajiti-o pe fiecare parte timp de 2-3 minute.
Inghetata preparata in casa iese foarte buna daca adaugati amestecului cateva picaturi de suc de lamaie. Lamaia va impiedica formarea cristalelor de gheata.
Atentie la uleiul din friteuze: trebuie reinnoit dupa 12-15 utilizari si ideal ar fi sa-l filtrati de fiecare data inainte de utilizare.
Pastrati uleiul in locuri intunecoase. Ati putea impacheta sticlele in hartie neagra. Daca vreti sa recuperati un ulei usor ranced, incalziti-l cu o bucata de paine care va absorbi gustul neplacut.
Nu aruncati laptele prins; incalziti-l si varsati-l intr-un filtru de cafea de hartie. Asteptati pana ce zerul se scurge. Veti obtine branza dulce delicioasa.
Nu mai plangeti atunci cand veti curata ceapa, daca o veti pune un sfert de ora in frigider inainte de a o toca.
Ceapa se va auri frumos, fara sa se arda, daca o treceti prin faina inainte de a o pune in tigaie la calit.
Preparati un delicios unt unt cu masline. Scoateti samburii, tocati pulpa maslinelor si amestecati cu unt moale. Intindeti amestecul pe paine toast si bagati putin la cuptor. Delicios!
Pestele trebuie intotdeauna uns cu ulei inainte de a fi pus pe gratar. Daca pestele e mare, faceti cateva incizii si ungeti cu ulei din abundenta.
Orezul va fi mai alb daca veti adauga cateva picaturi de suc de lamaie inmomentul prepararii.
Rozmarnul proaspat calmeaza iritatiile provocate de urzici si, in infuzii, fortifica parul. Foile de salvie calmeaza intepaturile de viespe. Tot salvia are proprietatea de a albi dintii: mestecati regulat o foaie de salvie si veti constata pe... dantura dvs.
Solzii de peste nu vor sari peste tot daca inainte sa-l curatati veti trece pestele printr-o baie de apa clocotita.
Ouale romanesti vor iesi foarte bune daca in apa clocotita adaugati o jumatate de pahar de otet alb. Fierbeti apa, spargeti ouale intr-un castron fara sa spargeti galbenusul si lasati-le sa alunece usor in apa. Inainte de a le servi, pastrati-le calde intr-un castron cu saramura calda.
Preparati-va propriul ceai cu gheata: faceti un ibric cu ceai concentrat pe care indulciti-l cat este cald. Lasati-l apoi sa se raceasca. Serviti-l cu cuburi de gheata si adaugati cateva picaturi de rom.
Pentru un sos vinegrette delicios, adaugati o lingura de telemea proaspata bine maruntita.
Nu aruncati cojile de oua. Maruntiti-le si ingropati-le in pamantul din ghivecele florilor de apartament. Este un excelent ingrasamant!
Nu aruncati niciodata samburii caiselor atunci cand preparati compotul de caise. Spargeti samburii, fierbeti apoi miezul intr-un sfert de litru de apa si 100 g de zahar. Ati obtinut astfel un delicios sirop pentru salatele de fructe.
Tonul proaspat poate fi si mai moale daca il lasati la marinat timp de trei ore in ulei de masline.

Comentarii (1)

  • Pricope Ginela  pe  6 feb 2011, 13:52
    sfaturi utile

    Mi-au fost de ffff mare ajutor sfaturile tale.iti multumesc

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod