Cauta in 21.294 retete

Reguli de baza in bucatarie...

Manevrarea corespunzatoare a ingredientelor si alimentelor este cruciala pentru realizarea unor retete cat mai gustoase si sanatoase. Principalele lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare sunt curatenia, prevenirea contaminarii cu microbi si a amestecului de gusturi si arome, precum si pastrarea mancarurilor si a ingredientelor la temperaturi adecvate si sigure. Cu putina informare, te vei putea scuti de o sumedenie de neplaceri.

1. Spalatul pe maini

Spala-te "cu simt de raspundere" pe maini si chiar pana la cot, cu apa fierbinte si sapun, timp de cel putin 20 de secunde. Fii in mod special atenta la unghii si varfurile degetelor - este unul dintre cei mai importanti si usor de realizat pasi in ceea ce priveste pastrarea curateniei si sigurantei lucrului. Inelele si bratarile pot purta si adaposti germeni si microbi, asa ca ai doua variante la dispozitie: fie le scoti de pe mana, fie la speli si le sapunesti foarte bine. Este important sa te speli pe maini in urmatoarele situatii:

Inainte de a te apuca de prepararea mancarii.

Inainte de a incepe manevrarea diferitelor ingrediente, cum ar fi carnea cruda si legumele. Nu uita sa cureti si robinetul!

Dupa ce ai folosit toaleta sau ai schimbat scutecul copilului.

Dupa ce te-ai jucat cu animalul de companie.

Dupa ce ai avut grija de o persoana bolnava, dupa ce ti-ai suflat nasul, ai stranutat sau ai tusit.

Dupa ce ai dus gunoiul.

Dupa ce te-ai atins pe fata sau pe par.

2. Gustand mancarea...

Cand gusti felurile de mancare pe care le pregatesti, intotdeauna foloseste o alta lingura pentru fiecare fel in parte. De asemenea, nu baga aceeasi lingura de doua ori in mancare, dupa ce ai gustat o data, si nu gusta din lingura pe care o folosesti pentru amestec.

Nu te ajuta de degete sau de maini pentru a gusta. Nu este deloc igienic si, pe deasupra, nici foarte sigur, din moment ce te poti "alege" cu arsuri, in cazul in care mancarea este foarte fierbinte.

Intotdeauna tine lingura de coada si nu de cupa.

3. Ce faci daca te-ai ranit?

Daca "reusesti" sa te tai, pune rapid presiune pe rana, curat-o si bandajeaz-o corespunzator. Curata cutitul si masa sau tablia pe care ai efectuat operatiunea de taiere a ingredientelor.

Intotdeauna poarta manusi din latex sau cauciuc in cazul in care ai taieturi pe maini. Schimba-ti bandajul cat de des posibil.

Articolul urmator iti va dezvalui si mai multe "taine" ale bucatariei - pregateste-te sa inveti cum poti preveni contaminarea cu microbi a alimentelor...

Comentarii (1)

  • popanicola-marlene  pe  8 nov 2016, 16:29
    buna

    este buna informatia.Am primit nota 10

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod