Cauta in 21.052 retete

Folia din aluminiu? O minune la casa... bucatariei!

Un adevarat ajutor in bucataria oricarei gospodine este (si) folia din aluminiu. Buna in orice situatie, fie ca o folosesti pentru gatit sau impachetat, iti garantez ca te va scoate din o gramada de incurcaturi! Iata multele intrebuintari pe care i le poti da si de cata bataie de cap te poate scuti!

Poti pregati o forma pentru prajituri decorative - o inima, o stea, un ursulet, un pom de Craciun etc. - cu ajutorul foliei din aluminiu. Asaza forma dorita pe o tava, dupa ce, in prealabil, ai umplut-o cu aluat. Sprayaza cu generozitate forma cu spray pentru gatit, inainte de a turna coca.

Curata tigaile din fonta sau otel inoxidabil cu o "minge" din folie din aluminiu. Freaca vasul pana cand petele incapatanate de mancare sau ulei inchegate dispar, apoi curata totul cu o carpa moale.

Poti evita sa se arda crusta si marginile unei placinte daca, inainte de a baga tava la cuptor, acoperi aceste extremitati cu folie din aluminiu. Folia impiedica arderea marginilor, in timp ce restul placintei se "maroneste" corespunzator si uniform.

Poti mentine painea si briosele calde daca pe fundul cosului in care le asezi dupa coacere asterni un "pat" de folie din aluminiu. Ambaleaza, in prealabil, produsele de patiserie in servete. Folia va iradia caldura si va pastra prajiturile ca abia iesite din cuptor! Acum te vei putea bucura de paine proaspata si calda la un picnic tomnatic!

Pentru a aduce la stadiul de pudra zaharul brun intarit, sparge o bucata, infasoar-o in folie din aluminiu si las-o la cuptor la 150 de grade Celsius, timp de 5 minute.

Nu ai la indemana un dispozitiv pentru decorarea prajiturilor cu glazura? Nici o problema. Ruleaza o folie din aluminiu sub forma unui tub pe care il umpli cu glazura lichida. In plus, nici macar nu trebuie sa cureti folia - pur si simplu o arunci la gunoi.

Copiii pot fi impidicati sa isi murdareasca hainutele sau intreaga casa de inghetata sau suc de pepene daca, inainte de a le inmana aceste bunatati, invelesti vafa sau cornetul de inghetata sau marginea feliei de pepene in folie din aluminiu.

Ti-ai invitat toti prietenii si jumatate de cartier la cina, dar iti dai seama ca nu ai un castron suficient de mare pentru a arunca la gunoi atat de multa salata ramasa neconsumata. Nu intra in panica! Tot ceea ce ai de facut este sa iti "tapetezi" chiuveta cu folie din aluminiu, pe care ulterior o faci "pachet" si o arunci fara griji.

Data viitoare cand te pregatesti sa pleci intr-o calatorie, pune la pachet, in rucsac, si cateva sandvisuri cu branza, impachetate in folie din aluminiu. Astfel, daca ajungi sa te cazezi la hotel foarte tarziu, dupa ce s-au inchis restaurantul sau bucataria hotelului, nu vei fi nevoita sa apelezi la gustarile reci si extrem de costisitoare de la mini-bar. In schimb, iti poti pune ingeniozitatea la incercare - foloseste fierul de calcat din camera de hotel pentru a presa ambele parti ale sandvisului si vei avea parte de o gustare calda si delicioasa!

Daca tacamurile tale de argint arata si sunt intr-o stare cam proasta, incearca un schimb de ioni, o reactie moleculara in care aluminiul actioneaza ca si catalizator. Nu trebuie decat sa captusesti o cratita cu o folie din aluminiu, pe care o umpli apoi cu apa rece, la care adaugi doua lingurite cu sare. Scufunda argintaria in aceasta solutie, las-o la "inmuiat" doua sau trei minute, apoi clateste tacamurile si usuca-le.

Depoziteaza argintaria proaspat curatata pe o folie din aluminiu, pentru a impiedica pierderea luciului sau patarea tacamurilor. Pentru depozitarea argintariei pe o perioada indelungata de timp, fara ca aceasta sa devina mata, mai intai inveleste fiecare tacam in celofan - cu foarte mare grija sa nu patrunda foarte mult aer - dupa care invelesti argintaria in folie din aluminiu si sigilezi foarte bine capetele.

Este innebunitoare ideea buretelui din sarma, pentru spalat vase... Il folosesti o data si, daca il lasi pe o farfurioara, langa chiuveta, pana a doua zi deja gasesti rugina pe el. Ca sa previi astfel de lucruri si sa iti economisesti banii dati pe acesti bureti schimbati frecvent, impacheteaza-l in folie din aluminiu si baga-l la frigider. De asemenea, ii poti prelungi viata buretelului din sarma plasand o bucata de folie din aluminiu in farfurioara in care il depozitezi. Nu uita sa scurgi in mod periodic apa care se colecteaza in farfurioara!

Gatesti la cuptor retete complicate, care lasa in urma foarte multa mizerie? Evita ca stropii de ulei sau mancare gatita sa sara pe peretii cuptorului, amplasand doua folii din aluminiu pe penultimul gratar al acestuia. Nu aseza niciodata folie pe ultimul gratar, deoarece poate lua foc, ducand la un nedorit incendiu...

Daca iti plac foarte mult plantele, iar speciile pe care le ingrijesti in apartamentul tau au nevoie de lumina, cum ar fi muscatele sau cactusii, pe tablia pe care ai asezat ghivecele cu flori asaza o folie din aluminiu - aceasta va reflecta razele soarelui direct pe frunzele plantelor.

Niciodata nu inveli lamaile sau rosiile in folie din aluminiu, deoarece acizii din aceste fructe si legume pot interactiona cu metalul si pot deteriora gustul. Implicit, mancarea nu iti va iesi... ca la mama acasa!

Comentarii (4)

  • alina  pe 10 apr 2008, 22:50
    pete de ulei pe perete

    Astept si eu o parere din partea voastra.Cum pot scoate petele de ulei de pe perete. Trebuie sa varuim dar mai intai sa scoatem petele de pe perete.

  • ana  pe 21 dec 2008, 16:38
    toxic

    Stiu ca e folositoare folia de aluminiu, dar este dovedit ca aluminiul provoaca Alzheimer si este de asemenea cancerigen.

  • Ally  pe 22 apr 2010, 18:58
    Folia de aluminiu

    As vrea sa stiu si eu care dintre cele 2 parti ale foliei de aluminiu, cea lucioasa, respectiv cea mata, este mai toxica si pe care dintre ele se poate impacheta anumite alimente.

  • roxana  pe  6 sep 2011, 18:23
    serios acum

    auleooo, Duceti va in padure si traiti BIO ca promit eu ca ajungeti la 80 ani .

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod