Cauta in 21.052 retete

Bunele maniere la masa

Incepand de astazi vom incerca, serie de cateva articole, sa va aratam cum sa va descurcati in preajma sarbatorilor la aranjarea mesei sau la oferirea cadourilor. Si cum cel mai bun ghid in acest sens este cel al bunelor maniere (publicat la Humanitas), vom apela la el pentru a arata cum este corect sa procedati.

Invitatii la masa
Se spune ca piatra de incercare a educatiei unui om este comportamentul sau la masa.
Din vremea fastuoaselor banchete romane sau din perioada Renasterii - daca ar fi sa ne referim numai la acele epoci care ne infierbanta si acum imaginatia - a ramas pana in ziua de azi obiceiul de a da mese in onoarea invitatilor nostri. In general s-a renuntat la opulenta si la lux ostentativ. Azi nu se mai bea din pocale de aur purtand semnatura lui Benvenuto Cellini... In schimb, a manca din farfurii de portelan de buna calitate si a bea din pahare de cristal nu e un lucru neobisnuit. Traim intr-un ritm trepidant si de aceea tindem spre simplitate si comoditate, renuntatnd la tot ce ne-ar incarca in mod inutil existenta. Pregatirile culinare, aranjarea unei mese elegante si spalatul vaselor consuma un timp pretios. Dar indiferent ca optam pentru un serviciu de masa din portelan de Sevres sau pentru unul din sticla incasabila, respectarea unor reguli este obligatorie, incepand cu pregatirea casei pentru primirea invitatilor si terminand cu felul in care mancam fructele.

Punctualitatea
Este important ca persoana care invita la masa sa indice ora invitatiei, iar cei invitati sa o respecte. Daca ati ajuns cumva mai devreme... va plimbati in jurul casei! Daca la o intalnire in oras eticheta cere sa veniti cu cinci minute inainte de ora fixata (mai ales domnii!), intr-o casa se intra cu cinci-zeze minute mai tarziu, pentru a lasa gazdei un moment de respiro. O intarziere mai mare de 30 de minute este insa inadmisibila. Dupa o perioada de asteptare, gazda va hotari momentul inceperii mesei, iar cel care a intarziat isi va cere scuze si va manca felul la care s-a ajuns, chiar daca acesta este tortul. O gazda amabila ii va oferi totusi musafirului intarziat si un alt fel de mancare, fara sa reia insa tot meniul. Ganditi-va ce chin ar fi pentru gospodina sa repete masa, la diverse intervale, pentru cinci invitati intarziati. Daca aveti o gripa, veti renunta la invitatie pentru a nu-i molipsi pe cei din jur. Anunatati, va scuzati si rezistati tentatiei de a da curs invitatiei - asa este civilizat!

Pregatirea casei pentru musafiri
Oricine primeste musafiri sau merge in vizita stie ca tot apartamentul, nu numai masa, trebuie sa arate bine. Nici nu as deschide aceasta discutie daca nu as fi observat cateva "amanunte" care m-au determinat sa nu mai accept cu placere invitatiile in anumite case.

Bucataria, baia, antreul
Primele doua necesita o atentie speciala, mai ales cand avem oaspeti. Nimeni nu va manca fara noduri daca, din intamplare, a vazut ca "laboratorul" gospodinei nu straluceste de curatenie. Dar prima impresie ne-o facem din holul de la intrare. Cand acesta e plin de incaltaminte si haine, are un aspect deplorabil. Confectionarea unor dulapioare speciale pentru pantofi sau macar a unor rafturi cu o draperie nu costa prea mult si rezolva problema.

Mirosul
Sarmalutele pot fi minunate, ca si ciupercile umplute pentru care am prajit ceapa. Nu este obligatoriu sa "parfumam" tot blocul cu aceste... miresme tari. Se pregateste cu o zi inainte, cu geamul de la bucatarie deschis, iar in ziua primirii musafirilor aerisim bine toata casa. In hol putem avea un vas levantica prin care sa ne trecem degetele, rasfirand-o usor; parfumul degajat este placut si persistent. Pe aragaz, pe un foc foarte mic, vom pune o tabla (eventual cea pentru copt vinete), iar pe ea cateva crengute de brad. Incercati!

Comentarii (4)

  • Raluca  pe  9 mar 2008, 00:47
    Dezamagire

    Imi pare rau sa critic, desi subiectul parea interesant dupa titlu, nu e deloc dupa continut. Parca era despre bune mainiere nu despre bunul simt. Ma asteptam sa gasesc informatii despre cum se aseaza o masa, ordinea furculitelor, lingurilor, a tuturor tacamurilor, a paharelor. Si asta nu pentru ca nu as sti ceva ceva despre acest subiect dar ar fi fost mult mai interesant decat sa aflu ca tre sa fac curarenie in toata casa cand vine cineva in vizita (ceea ce mi se pare o chestie de bun simt). Toata lumea stie ca in orice grup de persoane se gaseste mereu una mai curioasa care vrea sa vada ceva neaparat in orice colt al casei. O alta dezamagire tine de toate articolele de pe acest site, sunt pline de greseli gramaticale. Nu faceti decat sa traduceti in graba articole din engleza? Sau din ce cauza nu folositi spatiu si forma corect gramticala a cuvintelor, daca tot doriti sa educati?

  • simi  pe 21 nov 2008, 20:33
    Bunele maniere la masa

    Bunicel articolul ,dar arata mai mult a"atentie tinere gospodine la bunul simt"asta ptr persoane fff tinere. In contextul titlului se poate spune ca este doar o introducere si ma asteptam sa gasesc si continuarea:aranjatul mesei,tacamuri,mod de servire a felurilor de mancare etc. In fine nu este prapad dar este buna si o continuare a articolului. Pentru cei interesati sunt si carti de bune maniere si nu numai la masa,sunt bune mai ales ptr unii tineri din ziua de astazi ,si nu numai.

  • Ancuta  pe 13 iul 2009, 12:47
    Placut

    Va multumesc pentru aceste mici secrete dezvaluite de o multime de persoana . Sfaturile dumneavoastra sunt utile si nu neaparat trebuie sa avem 10 pagini de citit este foarte bine ca ati adaugat esentialul acestor cuvinte si ati lasat sa vorbeasca in primul rand comprtamentl si punctualitatea . Imi place acest articol felicitarii

  • lenaxxx  pe 13 ian 2010, 15:41
    bine

    este aici ceva informatie dar nu am gasit daca cinstit despre bunele maniere nimic concret oricum fankiu de info

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod