Cauta in 21.052 retete

Bucataria, un loc de care sa te bucuri

Ai calculat vreodata cat timp din saptamana iti petreci in bucatarie?... Probabil ca minim cateva ore pe zi, mai ales daca vrei sa iti surprinzi familia in fiecare seara cu o masa imbelsugata si deosebita. Oricum ar fi, indiferent daca iti place sa experimentezi sau nu, trebuie sa ai grija la cateva lucruri, pentru a fi sigura ca bucataria nu se transforma intr-un mic cosmar. Cu ce sa te imbraci, cum manuiesti cutitele, cum previi arsurile si cum trebuie manipulate aparatele electrocasnice sunt cateva dintre lucrurile despre care iti vom vorbi astazi...

Ce haine trebuie sa porti pentru mai multa siguranta:

Poarta pantofi sau papuci cu talpa sau flecuri joase, astfel incat sa minimizezi riscul cazaturilor. In plus, acest tip de incaltaminte te va ajuta sa stai in picioare intr-o pozitie mult mai echilibrata. Papucii sau incaltamintea din piele, cu piciorul acoperit, te protejeaza de arsuri; incaltamintea din carpa absoarbe lichidele varsate pe jos si prelungeste arderea.

Bratele si picioarele trebuie sa fie acoperite, pentru mai multa protectie si siguranta. De asemenea, nu este recomandat sa porti jambiere sau ciorapi lungi - ar putea absorbi lichidele fierbinti care se varsa pe jos. Este important si util sa porti haine in care te simti confortabil si care se pot spala cu usurinta. Daca in timp ce "bucataresti" porti o tinuta preferata, nu te vei putea relaxa si te vei trezi in cele mai ciudate pozitii, incercand sa iti protejezi hainele de murdarie sau de accidente nedorite.

Ai grija la bijuteriile mari, care atarna, sa nu cumva sa ti se prinda in aparatele electrocasnice sau vasele si recipientele care te ajuta atat de mult in bucatarie.

De asemenea, este important sa iti tii parul prins, nu doar pentru a-l tine departe de mancarea preparata, dar si pentru propria siguranta - sa nu uitam totusi cat de inflamabil este parul...

Unghiile lungi sunt foarte periculoase in bucatarie - "adapostesc" germeni si microbi si intra in conflict cu abilitatile de manuire a cutitelor.

Manuieste in mod corespunzator cutitele:

Cutitele trebuie sa fie intotdeauna bine ascutite.

Fii foarte atenta atunci cand folosesti cutitul - nu este momentul sa te lasi purtata de val. Un moment de neatentie poate insemna un accident nefericit, asa ca neglijenta nu are ce cauta aici!

Nu taia niciodata inspre tine; intotdeauna miscarea de taiere trebuie efectuata in afara ta.

Nu tine mancarea sau diferitele produse in mana, atunci cand le tai. Acestea trebuie sa fie asezate pe masa sau pe o tablie.

Foloseste intotdeauna cutitul adecvat pentru fiecare operatiune in parte. Spre exemplu, cutitul de bucatar pentru taiat, cutitul de paine pentru paine si rosii, un cutit de mici dimensiuni pentru curatat de coaja legumele si fructele si pentru alte operatiuni marunte.

Nu iti aseza niciodata mana pe lama exterioara a cutitului, pentru o mai buna parghie. Unele gospodine este posibil sa apeleze la aceasta modalitate atunci cand taie branza.

Nu lasa niciodata cutitele in chiuveta.

Nu spala niciodata cutitele in masina de spalat vase.

Atunci cand se intampla sa mergi prin bucatarie cu un cutit in mana, tine-l cu lama presata lateral aproape de coapsa, pentru a evita accidentele.

Nu lasa cutitele aruncate la nimereala in sertarele de la bucatarie.

Nu incerca niciodata sa prinzi in miscare un cutit care ti-a cazut pe jos.

Cum sa previi arsurile:

Intotdeauna sa ai la indemana prosoape sau manusi de bucatarie.

Niciodata nu folosi un prosop umed pentru a tine cu ajutorul lui o tigaie sau o oala incinsa.

Fii foarte atenta atunci cand "lucrezi" cu aburi; nu te uita niciodata intr-o tigaie sau oala incinsa atunci cand ridici capacul, ci lasa mai intai aburul sa iasa din recipient.

Prajeste sau inabusa ingredientele cu un continut ridicat de apa cu foarte multa grija; da-te cu un pas inapoi atunci cand arunci aceste ingrediente in ulei, pentru ca apa va face uleiul sa sara si sa te stropeasca.

Pentru mancarurile sote, asaza in vas fiecare ingredient in parte cu multa grija si cat mai incet posibil, incepand cu cel aflat cel mai aproape de tine - inmoaie apoi ingredientul si indeparteaza-l de tine.

Manerele tigailor trebuie sa fie intoarse spre tine si nu aflate in calea persoanelor care circula prin bucatarie.

Nu cara de colo-colo recipiente pline cu ulei incins. Inainte de "transport", permite-i uleiului sa revina la temperatura camerei.

Dispozitivele si aparatele electrocasnice:

Inainte de a utiliza aceste aparate, usuca-ti mainile.
Nu trage de cablurile electrice pentru a le scoate din priza.
Nu amplasa aparatele electrocasnice in apropierea unei surse de apa.
Cablurile elctrice deteriorate trebuie reparate de urgenta de catre un electrician.
Nu aglomera triplele sau prizele cu foarte multe stechere in acelasi timp.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod