Cauta in 21.308 retete

Salată din legume fierte cu maioneză

 

Iubesc legumele. Dar cine nu le iubeşte? Ştiu, copiii, o mare parte dintre adulţi şi cele mai multe dintre carnivore. Totuşi, dacă în cazul carnivorelor nu prea mai avem ce face, în cazul oamenilor putem să intervenim şi să-i lămurim să mănânce legume de toate felurile, în toate formele. Sunt bune pentru sănătate, ne întăresc sistemul imunitar şi, combinate atent, pot constitui mese grozave, uneori chiar şi fără a fi acompaniate de carne (nu prea des, recunoasc). O mâncare fără carne dar la care puteţi lipi urgent, dacă-i cazul, nişte carne de vită, fiartă, o bucată de piept de pui, poate o bucată de ton – fie şi din conservă – sau nişte şuncă crudă, e cea pe care v-o arăt aici.

Totul pleacă de la nişte legume pe care le întâlnim aproape zilnic: ţelină, morcovi, pătrunjel, cartofi. Le curăţaţi şi le tăiaţi în bucăţi mai mari ori mai mici, în funcţie de cum fierbe fiecare (morcovul în bucăţi mai mici, cartoful în bucăţi mai mari), le spălaţi bine şi le puneţi în apă race, cu sare, pe foc. Sub capac. În 17-20 de minute vor fi fierte toate legumele şi vor avea consistenţa potrivită. Le puneţi într-o strecurătoare şi turnaţi peste ele apă rece, să rămână ferme ţi să se răcească repede.

Cât timp fierb legumele, puteţi face o maioneză simplă şi acrişoară, dintr-un gălbenuş crud (e important să folosiţi ouă proaspete, pe care neapărat le spălaţi înainte de folosire), o linguriţă de muştar şi 150 de mililitri de ulei de măsline extravirgin. Puneţi maioneza la rece până fierb legumele. După ce acestea au fiert şi s-au răcit, le tăiaţi cubuleţe şi le amestecaţi cu maioneza şi cu câteva frunze de pătrunjel. Dacă vreţi ca salata să fie mai acră, adăugaţi o linguriţă de oţet balsamic. Puteţi să puneţi şi puţin piper, nu se supără nimeni. La urmă, puneţi salata pe felii de pâine HapiHap prăjită ţi, dacă simţiţi că v-ar plăcea, mai stropiţi cu puţin ulei de măsline.

 

Timp de executie: 25 de minute

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod