Cauta in 21.052 retete

Tocanita de pui transilvaneana

Iata o reteta specifica zonei Transilvaniei, care te va face sa te lingi pe degete de placere! Intr-o ora si ceva, vei avea pe masa o tocanita de pui "ca la mama ei acasa", aburinda si gustoasa! Prazul si usturoiul vor condimenta si aroma in mod placut carnea de pui, iar sosul din rosii, morcovi si ardei gras este cel care da originalitate acestei retete. Se serveste cu mamaliga. Pofta buna!

Ingrediente si cantitati:

1 pui (cca. 1 kg);
2 cepe mari;
1 fir de praz;
4 catei de usturoi;
2 morcovi;
3 ardei grasi rosii;
400 g rosii;
100 ml ulei;
100 g smantana;
2 linguri frunze de telina, tocate;
2 linguri marar verde, tocat;
6 portii mamaliga;
sare;
piper.

Mod de preparare:

1. Puiul se taie in sase bucati, care se condimenteaza. Intr-un vas larg, se incinge uleiul, iar bucatile de pui se prajesc cate 4-5 minute, pe fiecare fata. Se scot si se pastreaza la cald.

2. In uleiul ramas, se calesc ceapa, prazul si usturoiul (curatate, spalate si tocate), timp de 7-8 minute, la foc domol. Morcovii se spala, se curata si se dau pe razatoarea cu ochiuri mari; se adauga peste ceapa calita. Ardeii grasi se spala, se curata de cotor si seminte si se taie cuburi, care se pun in vasul cu ceapa si morcovi.

3. Totul se caleste timp de 12-15 minute, la foc mic, amestecand. Se adauga rosiile taiate cuburi si se calesc 15 minute, la foc mediu, amestecand din cand in cand. Sosul se presara cu sare, piper si frunzele de telina si de marar, tocate.

4. Se adauga si bucatile de carne prajita; vasul se tine in cuptor, 15-20 de minute, la foc mediu. Tocanita se serveste calda, cu o lingura de smantana, o portie de mamaliga si putin marar verde tocat, presarat deasupra.

Sugestie:

Iarna, sosul se poate prepara si din ardei copti (de la congelator), taiati marunt, si cu rosii din bulion.

Timp de preparare:

50 de minute, plus timpul de coacere.

Preluare din cartea "Preparate din carne de pui" - Elisabeta Iorga, Editura Cartea de Buzunar, Util in Bucatarie, 2005.

Comentarii (37)

  • xxxxx  pe  5 mar 2009, 14:47
    Tocanita de pui transilvaneana

    dragilor, nu stiu cum sa va anunt dar in transilvania nu se gateste cu praz, deci titlul este putin deplasat

  • Mary  pe 26 iun 2009, 12:30
    nu am praz

    Da ai dreptate si eu sunt din Brasov si aici chiar nu gasesti praz In cazul asta ce e de facut?banuiesc ca pun ceapa verde in loc de faimosul praz

  • georgiana  pe 18 oct 2009, 18:49
    Excelenta!!!

    Eu sunt din Cluj.....si am gasit praz cu usurinta! Tocmai am terminat de savurat si este cea mai delicioasa tocanitza pe care am mancat-o vreodata!!!!! O recomand tuturor!!!!

  • Geanina  pe 24 ian 2010, 11:54
    Da de unde!

    Cum sa nu gasesti praz in Transilvania??? Sunt din Turda, Jud Cluj si gasesc oricand si oriunde praz si chiar se foloseste in mancaruri f mult. Si sunt sigura k nu doar aici se gaseste prazul;)

  • lumi  pe  6 feb 2010, 20:00
    ei cum sa nu!

    te pomenesti xxxx ca esti olteanca sau moldoveanca si pana acum ai crezut ca lumea,pardon prazul se invarte doar in jurul tau...ce cred eu este ca persoana ta e deplasata,nu titlul

  • bogdan  pe  9 mar 2010, 12:11
    legea prazului

    xxxxx are dreptate. exita o lege care prevede clar faptul ca prazul este sub egida dreptului de autor "oltenesc"...ei l-au descoperit de curand si mai tre sa asteptam (noi ceilalti) 10 ani ca sa dispara dreptul lor de exclusivitate, va intra apoi la "generice" si ne vom bucura cu totii de savoarea sa....glumesc:)....ideea ca "in Transilvania nu se gateste cu praz" imi provoaca greata, de fapt toate chestiile astea traditionale care incep cu "trebuie" si se argumenteaza cu "asa se face"....bafta

  • maina  pe 26 mai 2010, 00:04
    interesant

    um sper sa fie buna

  • sorina  pe 29 iun 2010, 11:48
    mai taceti din gura

    nu aveti alceva de facut doar sa comentati si sa va credeti voi destepti,,,, prazul se gaseste sau tie greu sa mergi la piata sa il cumperi ? foarte buna reteta sper ca mai pui si altele

  • un_barbat  pe  4 sep 2010, 19:42
    Proastelor !!!!!!!!!!!!!!!

    Se vede ca sunteti romance proaste....cum dreak sa va certati la o reteta de tocanita....mai mare rasu...lesinatelor.

  • valentin  pe  2 oct 2010, 22:58
    o reteta romaneasca

    Preparati asa ceva afara intr-un ceaun la foc de lemne. Asa ma crescut bunica in Dobrogea. Cu pui crescut in curte si foarte tanar rezultatul este .... va las sa decideti! Reteta este veche si testata si in alte zone ale Romaniei. Nu apartine nimanui.

  • stela  pe 29 nov 2010, 19:40
    raspuns

    apropo la ce a spus valentin reteta este cunoscuta cine a postat-o a si spus de unde a preluat-o deci nu trebuie sa fim rai si la restul comentariilor nu este adevarat ca prazul se gaseste oricand poate in supermarketuri si nici atunci oricand poate adus de afara

  • Iulia  pe  9 dec 2010, 18:29
    pt.lumi

    desteapta esti tu de ti-ai dat seama ca este olteanca sau moldoveanca??!?!?!?nu stiu ce esti tu...dar sunt sigura ca esti CRETINA

  • mata  pe  8 ian 2011, 23:30
    ptr voi toate pagubele ex LUMI

    NU SE GATESTE IN TRANSILVANIA CU PRAZ !!!!!

  • narcisaisa  pe  9 ian 2011, 12:44
    cred ca reteta este f buna

    si nu cred ca ar trebui sa va jigniti.olteni ,moldoveni,transilvaneni etc. toti suntem romani.asteptam si alte retete.pofta buna!

  • stanca georgiana  pe 19 ian 2011, 14:02
    tocanita de pui

    AM INTRAT AICI SA GASESC O RETETA DE TOCANITA... SI AM GASIT NISTE COMENTARII URATE... PACAT... INDIFERENT DE UNDE VINE PRAZUL....APRECIATI RETETA....ASTA ESTE IMPORTANT!

  • iuli  pe  2 mar 2011, 10:51
    tocanita transilvaneana

    cui nu_i place sa nu citeasca. oricum reteta este foarte buna.daca nu se gaseste praz in transilvania asta nu inseamna ca nu se poate gati cu praz in transilvania.felicitari.

  • elena daniela sandru  pe  8 mar 2011, 14:38
    tocanita cu praz

    buna fetelor,sunt o gorjeanca din tg-jiu,dar locuiesc in spania,malaga din 2004,si m-am gandit sa caut o reteta buna de tocanita,iar aceasta mi s-a parut buna,dar am ramas perplexa cand am vazut comentariile,mi se pare de toata jena cum se poarta unele femei inntr-o lume in care a-r trebui sa ne ajutam si nu sa ne facem de cacat una pe alta,daca nu se gaseste praz in transilvania nu-i nimic se inlocuieste cu altceva,sau nu se pune,nu-i nici o problema.in fine sper ca macar una dintre dumneavoastra sa invete ceva din acest comentariu.

  • eusiatat  pe  6 mai 2011, 13:16
    rusine sa va fie!

    tuturor celor care,ascunsi in spatele monitorului, reusiti sa faceti neamul asta ,si asa prapadit, de ras. de parca ar mai fi fost nevoie. si bravo pt un_barbat...a pus punctul pe I.

  • elena  pe 28 mai 2011, 13:46
    tocanita de pui

    sunt din alba iulia si vreau sa va spun ca aici gasesti la piata si la supermarketuri cat praz vrei asa ca hai la alba iulia

  • Pisto  pe 13 iun 2011, 23:34
    Idioti

    Este praz in transilvania. Da sunteti voi inculti si nu stiti asta.

  • constantin  pe 12 iul 2011, 12:28
    foarte buna

    sunt din buzau, dar locuiesc in grecia; nici eu nu am avut praz, dar am sarit peste el.tocmai la sfarsit mi-am dat seama ca in loc de praz trebuia sa pun ceapa verde,dar chiar si asa tot a fost foarte buna.

  • diana  pe 12 iul 2011, 12:40
    Exagereaza

    unele dintre comentarii.Nu sunt de acord cu toate ce sau spus despre reteta doamnei xxxxx.Este foarte buna.Poate dumneavoastra doamnelor nu v-ati chinuit in de ajuns pentru a gasi praz.Oricum mie mi s-a parut excelenta!!!!

  • bucatarul pretentios  pe 29 iul 2011, 14:24
    tocanita de pui transilvaneana

    si telina si marar ok dar cu prazul lasati-ma

  • andreea  pe  8 oct 2011, 14:48
    pt toti....

    va certati degeaba...nu inteleg cum pot fi unii oameni.....sunt multe zone, sate si obiceiuri in transilvania......in unele zone se gateste cu praz in unele nu...nu trebuie sa ne certam pe subiectul asta.....daca la tine in zona nu se gateste cu praz si nici nu gasesti de cumparat nici o problema pui ceapa si gata....important ii ca tocanita ii delicioasa indiferent cu ce o faci (praz , ceapa). se mai pot pune orice condiment care iti place

  • mirela  pe 19 nov 2011, 15:46
    barbati

    Fiind tot Roman nu ti se pare ca faci parte tot din categoria prostilor domnule (un_barbat)

  • Loredana  pe 29 dec 2011, 14:03
    Retete romanesti care sa ne reprezinte in Anglia

    Caut retete traditionale din Transilvania care sa ne reprezinte in Anglia. Eu lucrez in bucatarie intr-o scoala. Avem elevi din toate tarile care doresc sa incerce mancaruri romanesti.Am nevoie de retete bune si idei. Ma doare sa vad ca romanii se cearta pe site si se contrazic. Prazul poate creste oriunde in Romania si e usor de cultivat; oricum nu asta e important ci reteta!

  • Sanda  pe 13 feb 2012, 16:21
    tocanita ardeleneasca e cu ceapa verde fara marar!

    Reteta e ok , dar va rog nu mai dati denumiri aiurea, prazul e bun la gust dar nu e ceva traditional din ardeal si mararul la fel. Sunt din Sibiu si bunici la tara in Alba, niciodata nu am vazut la satele noastre sa cultive cineva prazul! si marar f f rar folosea cineva, cu toate ca mie imi plac aceste verdeturi nu putem sa dam nume mancarurilor dupa cum ne taie capul! Reteta in sine mi-a placut, dar cu putin marar.

  • ...0vidiu...  pe 15 mar 2012, 18:52
    tocanita de pui

    ... sa trecem la treaba ... degraba ...

  • erika  pe 12 oct 2012, 21:14
    praz

    xxxxx, a spus ca nu se GATESTE cu praz in Transilvania, nu ca nu il gaseste....ce se intampla? nu mai stim sa citim???!!!

  • alexandra  pe 14 feb 2013, 16:48
    vai de capu vostru!!!!!

    voi numai atata stiti sa va certati.sa va faceti de rusine sa va jigniti si altele .....de ce nu va luati retea si gata va treziti vorbind si comentand aiurea?!...vai de capu vostru ca numa atata stiti!!:(

  • Georgiana  pe 24 mai 2013, 21:48
    De-abia astept s-o incerc!

    Mi-a atras atentia titlul, intrucat vreau a scrie pe un website ce promoveaza Romania cu tot ce are ea! Website-ul este in engleza, asta pentru a o promnova in ochii strainilor, pentru a cunoaste frumusetea de care multi nu stiu a Romaniei si de a distruge imaginea urata ce s-a format de-a lungul timpului despre tara mea. Ideea e ca as vrea a scrie despre mancarea ardeleneasca.A descrie preparatele si gustul autentic traditional ardelenesc si..deci romanesc. Cand am citit comentariile ce au inceput de la faptul ca cineva nu poate gasi praz si consecinta faptului ca acest lucru a fost spus, am ramas..cam .. dezamagita. Vad cum romanii se cearta intre ei doar pentru asta si nu pot sta uniti si aprecia partea extraordinar de buna a acestui articol. In fine.. eu o sa caut zilele urmatoare a face aceasta reteta pentru ca mi-e dor de o tocanita romaneasca gustoasa cum imi facea bunica ori mama. Acum locuiesc in UK si tare mi-e dor de mancarea de acasa. Insa incerc sa fac si eu pe cat posibil mancaruri romanesti pentru ca tare mai sunt gustoase! Si voi scrie acest articol despre tot ce inseamna Transilvania (pe scurt), voi puncta multe calitati si lucruri frumoase ce apartin Ardealului. Si voi vorbi si despre cat de buni si primitori pot fi in general romanii, insa mi-ar placea sa cred ca asta este adevarat si ca anumite comentarii rautacioase au fost scrise de oameni ce erau doar putin suparati ca tocanita nu e inca gata, ori care mureau de ciuda ca nu au momentan prazul in casa..pentru a face tocana :) Cineva spunea sa nu va mai certati ca la naiba: suntem toti romani: dobrogeni (cum sunt eu),ardeleni (cum e una din prietenele mele (Andreea),olteni (cum e unchiul meu) ori moldoveni (cum e bunica).

  • andrei  pe 28 iun 2013, 21:40
    pfua....ce oameni

    Praz se gaseste si in transilvania......doar k noi transilvanenii gatim si cu altceva inafara de praz:)

  • silvia  pe 30 ian 2014, 20:16
    omg

    m-ati lasat fara cuvinte.gospodinelor :)))

  • Laura  pe 20 mai 2014, 04:48
    Rusine sa va fie

    Cei care comenteaza despre praz,oltenii,moldovenii,ardelenii.....totii avem defecte si calitatii,asa avetii mintile incuiate si sa jigniti unii pe altii.hal de tara si de oamenii majoritatea incuiatii.bine ca avetii calculatoare sau un mobil cu internet,ca bun simt,educatie si simplu fapt de a fii persoane,nu stitii ce inseamna.care mai de care,sunteti mai bunii si mai inteligentii,ca unii sunt dintr-o parte,altii din alta.sunteti niste prostii care va faceti de rusine pe voi si pe noi,ca popor.ma mir ca suntem in uniunea europeana.

  • Florin  pe 26 iun 2014, 11:53
    Praz??

    Dreptate au femeile ( pe aceasta cale cer eu scuze pentru comentariul făcut de :un bărbat! Totodata sunt de părere ca ar trebui sa își schimbe noul in: un dobitoc sau un măgar.io fi gătit mămica si bunica toată viața iar acum sta acasuca si scrie tâmpenii pe net)eu sunt din ardeal.... Eu căutam rețea de tocăniță de pui cu ingroseala, nu supa de pui. Mai caut

  • Marius  pe  8 nov 2016, 12:58
    WoW

    1. Reteta este delicioasa. 2. Rusine sa va fie doamnelor, la cei 25 de ani ai mei mi-ar fi jena sa postez asa ceva. 3. Praz se gaseste peste tot, ca e specific Olteniei asta e alta poveste dar nu scrie niciunde ca nu se foloseste si la noi in ardeal. 4. Florine, daca vrei sa faci ingrosala la tocanita aceasta, e chiar atat de greu sa amesteci un pic de amidon ( faina ) cu un pic de sos din tocanita si sa mai lasi 2-3 min la foc ? 5. WoW....comentarii de toata jena, in loc sa apreciati postarea si sa veniti cu o critica constructiva, aruncati cu noroi. Frumos va sade

  • tom  pe 27 aug 2019, 10:00
    erori

    Este praz în Transilvania, dar nu se folosește în tocănița de pui transilvană.Obligatoriu: paprică dulce

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod