Cauta in 21.435 retete

Sfaturi pentru o bucatarie ordonata

Prea multe cheltuieli, prea mult stres, prea multa oboseala? Ai scapat de toate aceste inconveniente! Eva.ro si vedetele Cristina Cioran (Acasa TV - "Bucataria pentru toti" si "Casatorie de proba") si Luminita Erga (Pro TV - "Kulinaria Show") iti dezvaluie cateva idei simple care te pot ajuta sa iti pastrezi bucataria curata si ordonata.

Aranjarea dulapurilor

Pune etichete, in ordine alfabetica, pe toate borcanele cu condimente existente in dulapuri.

Daca este prea multa munca pentru tine, poti utiliza un alt sistem: grupeaza condimentele pe categorii, in functie de cat de des le utilizezi. Iti va fi mai usor sa te descurci in propria bucatarie, o data ce ai "catalogat" usturoiul, oregano si busuiocul! Foloseste aceeasi logica si pentru alte alimente sau produse, cum ar fi orezul, grisul, malaiul sau faina.

Creeaza spatii de lucru specializate

Chiar daca ai o bucatarie mica, organizeaza-ti spatiul in asa fel incat sa ai zone clar delimitate pentru desfasurarea anumitor operatiuni, cum ar fi: amestecarea diferitelor ingrediente, taierea si/sau rularea.

Daca ai timp sa gatesti de mai multe ori pe saptamana, creeaza-ti conditiile necesare pentru acest lucru: pastreaza la indemana toate ustensilele si vasele pe care le folosesti la gatit.

Asigura-te ca ai ustensilele necesare pentru gatit

Cumpara doua seturi de linguri si vase de masura, pentru a nu fi nevoita sa le speli dupa fiecare utilizare.

Daca trebuie sa masori un ingredient pulbere si unul lipicios in acelasi vas, mai intai masoara-l pe cel pulbere. Ingredientul pulbere nu se lipeste de peretii vasului si nu va altera mancarea. In plus, pentru ca folosesti un singur vas, vei scapa de spalarea suplimentara a altor recipiente...

Pune in bucatarie o tabla neagra sau o foaie alba pe care sa scrii cu markerul

Foloseste tabla sau hartia! Te va ajuta! Fa-ti obiceiul de a intocmi liste pe care sa treci cumparaturile, ingredientele necesare prepararii retetelor, mancarurile pe care planifici sa le gatesti in fiecare zi, precum si liste cu resturile ramase in frigider sau congelator.

Verifica "dotarea" frigiderului si a congelatorului inaintea fiecarei "sesiuni" de cumparaturi

Verifica termenul de valabilitate al produselor ramase in frigider si camara si fa-ti o lista cu alimentele de care ai nevoie saptamana urmatoare.

Arunca orice produs care are un aspect sau un miros indoielnic.

Fa-ti o lista cu produsele care se vor altera in urmatoarele zile si asigura-te ca le vei introduce cat mai repede in meniu, inainte sa se strice.

Noteaza pe fiecare produs introdus in frigider data cumpararii acestuia. Chiar si untul, sucul de fructe, carnea congelata si legumele congelate se pot altera!

Incearca sa folosesti in primul rand produsele care au stat cel mai mult timp in frigider.

Planifica-ti saptamana

Analizeaza-ti programul si incearca sa iti planifici timpul pe care il vei avea la dispozitie pentru prepararea cinei in fiecare seara.

Rezerva-ti in fiecare week-end 15 minute pentru planificarea fiecarei cine, cauta retetele necesare si asigura-te ca ai in casa tot ce ai nevoie pentru gatit.

Lipeste pe usa frigiderului retetele sau o lista cu meniul fiecarei zile, pentru ca toti cei dragi sa stie ce anume le pregatesti peste saptamana.

Pregateste, in pungute, la congelator, legume taiate, pe care sa le folosesti in meniurile saptamanii viitoare

Vei economisi timp atunci cand te vei apuca de gatit, o data ce vei avea la indemana aceste pungute. Nu uita sa lipesti pe fiecare punguta cantitatea existenta in ea! Pentru ca sunt obiecte de dimensiuni mici, se vor decongela rapid si iti va fi usor sa le folosesti.

Poti chiar sa pregatesti un pachet cu un amestec de legume (ceapa, fasole, mazare, morcovi, ardei) pe care sa il folosesti pentru prepararea unor salate sau a pastelor.

Poti face pachetele si cu resturile de legume ramase de la mese, in loc sa le arunci.

Gateste in week-end-uri si prepara cat mai multe mancaruri care se pastreaza bine la congelator

Daca ai timp liber in week-end-uri, foloseste-te de acest lucru pentru a gati mancaruri ce necesita mult timp de preparare. In acest fel iti vei elibera programul si vei sta cat mai departe de bucatarie!

Gateste orez, paste sau cereale pe care le poti folosi foarte usor la salate sau alte mancaruri. Orezul necesita mult timp de preparare si de aceea e ideal sa te ocupi din timp de el. Fripturile, de asemenea, iti vor consuma mult timp, dar resturile pot deveni baza altor meniuri, cum ar fi supe, salate si sandvisuri.

Asigura-te ca bucataria ta este curata

Vei economisi timp daca vei avea la indemana ustensilele si vasele potrivite si curate.

Citeste reteta cu atentie, de doua ori inainte sa te apuci de gatit

Dupa ce ai citit reteta, asaza-ti pe masa toate ingredientele si ustensilele. Apoi planuieste "atacul":

• Daca ai nevoie la un moment dat, pe parcursul retetei, de apa fiarta, pune-o la fiert de la inceput.
• Preincalzeste cuptorul sau pregateste grillul daca vei avea nevoie de ele.
• Planifica-ti si celelalte sarcini, astfel incat totul sa fie gata in acelasi timp. Spre exemplu, daca in cinci minute trebuie sa iei cratita de pe foc, foloseste-te de timpul acesta pentru a pregati o salata sau pentru a aranja masa.

Sfaturile vedetelor

Cristina Cioran, vedeta postului de televiziune Acasa (emisiunile "Bucataria pentru toti" si "Casatorie de proba"), are cateva recomandari pentru tine:

"Eu cred ca, pentru a fi cat mai eficienta in bucatarie si sa stai cat mai putin aici, trebuie sa le ai pe toate pregatite din timp, sa speli legumele si tot ce trebuie, ca atunci cand te apuci de gatit sa nu pierzi timp. De asemenea, pentru a avea bucataria curata, e important ca pe masura ce nu mai ai nevoie de vasele in care ai preparat diverse, sa le speli. Asa, in momentul in care ai terminat mancarea, este si bucataria curata si nu iti mai bati capul cu un maldar imens de vase de spalat..."

Daca decizi ca organizarea bucatariei alunga din farmecul gatitului, nu esti singura. Iata ce spune actrita Luminita Erga, prezentatoarea noii emisiuni cu profil gastronomic de la Pro TV, "Kulinaria Show":

""Secretul" intretinerii unei bucatarii cat mai curate si mai organizate este acela de a nu intra niciodata in ea! Glumesc, desigur! Din pacate, nu cred ca eu sunt persoana ideala pentru a raspunde la aceasta intrebare si asta din simplul motiv ca, atunci cand gatesc, sunt destul de imprastiata. Uneori, dupa ce am preparat ceva de mancare, petrec foarte mult timp strangand toate ustensilele pe care le-am folosit. Prietenii glumesc uneori pe seama mea si spun ca la mine dureaza mai mult curatenia dupa gatit decat gatitul in sine..."

Comentarii (1)

  • V  pe  3 dec 2016, 00:25
    despre...

    Sfat: Spalati fiecare vas, ustensila, tacam dupa folosire - IMEDIAT, sau cum se spune in termeni juridici: DEINADATA. Scoateti chestiile cu spalatul chinuitor din toate sfaturile prezentate. Totul este curat, permanent si la locul lor, chiar in timp ce pregatiti o reteta. Fara patima, fara teama, cu placere, cu talent, cu idei noi, cu inovatie perpetua. Spalatul vaselor iti da prilejul sa iti ordonezi gandurile.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod