Cauta in 21.294 retete

Merele, fructele toamnei

Merele sunt unele dintre cele mai gustoase, hranitoare si bogate in vitamine fructe. Pot fi consumate de-a lungul intregului an, insa fac, in special, deliciul toamnei. Merele pot fi consumate crude, in salate (de fructe sau de legume, conferind o savoare placuta preparatului respectiv), in prajituri, ca gem sau jeleu etc. Merii se cultiva in regiunile cu clima temperata, existand o varietate de sortimente de mere.

Coaja acestor fructe este foarte subtire, culoarea ei putand varia de la verde, galben si rosu sau orice alte combinatii intre aceste nuante. Pulpa fructului are, in general, o nuanta galbuie sau crem, fiind extrem de suculenta. Merele sunt usor dulci, dar pot fi si acrisoare, in functie de varietate. Printre cele mai populare sortimente se numara bot de iepure, marul domnesc, Jonathan, Jonagold, Golden Delicious etc.

In ce fel se pot consuma merele?

Merele pot fi consumate crude, transformate in suc sau juice, jeleu, gem, dulceata sau pot fi incluse intr-o varietate de salate, preparate cu carne, placinte si, bineinteles, deserturi.

Ca fructe uscate, merele pot fi adaugate unor produse de patiserie sau unor prajituri, iar in forma cruda, pot fi folosite pentru producerea de suc, otet, cidru sau bauturi alcoolice.

Cand gasim mere pe piata?

Unele sortimente de mere se pot gasi pe piata pe tot parcursul anului, insa altele pot fi cumparate de catre consumatori doar in anumite luni din an. Sezonul de varf variaza in functie de diferitele varietati de fructe si de regiunile in care acestea sunt cultivate. Cele mai bune mere sunt acelea care sunt culese proaspete din copac. Aceste fructe vor avea cea mai buna aroma si o textura foarte crocanta.

Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi mere?

Opteaza pentru mere care au o culoare aprinsa si foarte frumoasa, cu pulpa tare si a caror coaja nu prezinta urme de lovire sau de deteriorare. Daca simti ca pulpa "cedeaza" la atingere sau presiune, acest lucru inseamna ca marul va fi moale. Coaja trebuie sa fie perfect intinsa si sa nu dea semne de vestejire.

Alege merele individual in locul pungilor cu mere gata cantarite - doar in acest fel iti dai seama cu exactitate de ceea ce cumperi. In acest sens, foarte important este mirosul - ca atare, asigura-te ca merele au un miros proaspat.

Diferitele sortimente de mere primesc "note" in functie de calitatea si marimea lor. Cu cat acest indicativ este mai mare, cu atat sunt mai scumpe si fructele. Nu vei sti ce fel de mere trebuie sa cumperi decat avand un meniu bine stabilit cu mancaruri si deserturi pe baza de mar - doar atunci cand stii exact ce vrei sa pregatesti, stii si ce sortimente de mar sunt necesare in acest scop.

Cum se pastreaza cel mai bine merele?

Pentru rezultate optime, asaza merele in pungi din plastic perforate, stropeste punga cu apa si alege pentru depozitare cel mai rece compartiment din frigider. Merele pot fi tinute in acest fel la rece timp de 2-3 saptamani.

Merele elimina un gaz numit etilena, care grabeste procesul de coacere, astfel incat nu trebuie amplasate in imediata apropiere a altor fructe si legume, pentru a preveni coacerea lor prematura.

Merele pot fi pastrate o perioada indelungata de timp la temperatura camerei, invelite in hartie. Asaza-le intr-un loc intunecat, racoros si uscat. Temperatura ideala pentru pastrarea merelor este intre 0 si 4 grade Celsius. Verifica in mod regulat fructele, pentru a vedea daca nu cumva unul dintre ele s-a stricat sau a putrezit.

Merele uscate pot fi pastrate intr-o punga din plastic inchisa ermetic, amplasata in frigider, pentru o perioada nedefinita.

Sfaturi:

In cazul in care doresti grabirea procesului de coacere pentru alte fructe, asaza un mar impreuna cu fructul necopt intr-o punga din hartie. Sigileaza punga si cresteaz-o putin, pentru a le permite fructelor sa "respire". Tine punga la temperatura camerei, timp de 2-3 zile.

Merele isi vor pastra forma naturala - ovala sau rotunda - daca zaharul necesar pregatirii unei anumite retete este adaugat la inceputul procesului de preparare.

Pentru merele coapte, foloseste tavite pentru briose, unse cu unt. Forma tavitelor confera sprijin marului copt si il ajuta sa isi mentina forma.

Merele aflate intr-o stare incipienta de deteriorare pot fi "revigorate" daca sunt decojite, taiate cuburi si apoi inmuiate in suc de mere rece, timp de aproximativ 30 de minute. Dupa aceea, se scurg si se lasa la frigider.

Pentru a pastra merele cat mai mult timp, depoziteaza-le astfel incat sa nu se atinga unele de altele.

Comentarii (2)

  • Grozav Ioan  pe 24 apr 2010, 22:51
    Alegerea merelor

    Buna, Sunt un consumator de mere dar si un producator ajutand parintii cu un blog in care sa prezint merele care le cultivam http://www.mereecologice.blogspot.com sfatul meu de cand sunt student putin mai departe de casa consum si mere din magazin avand sansa sa compar un mar romanesc cu unul importat, cel importat castiga la aspect insa marul romanesc castiga gustul si acest lucru se vede la un compot, o prajitura cu mere sau la simpla gustare. Va doresc pofta buna si va invit pe blog www.mereecologice.blogspot.com

  • Grigore  pe  1 apr 2011, 14:42
    As vrea o konsultatie

    Sunt Grigore acum imi construesc un frigider de 80 m/2 pentru a depozita mere la pastrare As dori mai multa informatie si chear sfaturi in acest domeniu Va multumes

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod