Cauta in 21.435 retete

Cum poti deveni un maestru emerit al... gratarelor!

Au venit caldurile, vremea fumoasa si sunt atatea paduri in care poti merge pentru relaxare, iarba verde, un mic si/sau o friptura gustoase... Dar ce te faci cand tehnica ta sau a partenerului, in ceea ce priveste manuirea unui gratar, este egala cu zero?

Te-ai plictisit sa mananci mici care nu sunt foarte bine preparati sau carne arsa pe margini si sa ii spui totusi partenerului ca este un bucatar desavarsit? Daca da, nici o problema! Eva.ro iti ofera niste sfaturi care, cu siguranta, vor avea rolul de a va transforma, pe tine si partenerul tau, in excelenti organizatori de picnicuri!...

Nu trebuie sa te mai sperii ca bluza lui, cu maneci atat de lungi si frumoase, a luat foc in cel mai rapid mod posibil... Nu trebuie sa intri in panica de fiecare data cand focul pare sa acapareze toata carnea aranjata cu atata truda pe gratar... Exista solutii pentru orice! Chiar si pentru cei anti-talent gastronomic...

Hainele de lucru

In primul si in primul rand, nu trebuie sa porti in preajma focului haine din materiale sintetice, gen poliester, care pot deveni cu usurinta o sursa extraordinara de accidente... Evita, de asemenea, camasile cu maneci lungi si largi, care te-ar putea transforma, Doamne-fereste!, din neatentie, in torta aprinsa...

Imbraca-te lejer si confortabil, in haine realizate din fibre naturale, si, daca nu vrei sa renunti la bluza cu maneci lungi, macar nu uita sa le sufleci. Paza buna trece primejdia rea!...

Gratarul potrivit

Un alt truc simplu, dar adesea trecut cu vederea, il reprezinta achizitionarea gratarului potrivit. Cheia succesului unui picnic reusit este un gratar care se incinge suficient de mult. Pentru ca nu este nimic mai dezamagitor decat a iesi la iarba verde, alaturi de prieteni, si a vedea cum apetisanta friptura se transforma intr-o bucata de carne nepreparata indeajuns si cruda la mijloc...

In acest scop, este de preferat sa cumperi un gratar potrivit pe masura familiei tale si, de ce nu, a cercului tau de prieteni, pentru a nu fi nevoit sa pregatesti focul de exagerat de multe ori si sa faci fripturi pe banda rulanta.

In plus, ai grija sa alegi un gratar solid, din metal greu, pentru ca acest mic detaliu este cel care face diferenta intre carnea lipita de gratar si cea care se desprinde usor, fara a fi nevoie sa te "lupti" cu ea...

Vesnica dilema: carbuni sau lemne pentru foc?

Daca mereu ai stat in cumpana, incercand sa te gandesti care modalitate este mai buna pentru a face focul si ai ezitat mereu intre lemne - "ajutate" sau nu de benzina, coceni sau carbuni, iti spunem noi: nu exista nici o diferenta! Totul depinde de preferintele personale si de bugetul de care dispui, stiut fiind ca lemne gasesti cu carul in padure, pe cand carbunii inseamna niste bani in plus...

Ustensilele de lucru

In ceea ce priveste uneltele necesare, este recomandat sa ai la indemana un cleste suficient de lung si de puternic pentru a putea apuca bucatile de carne de diferite dimensiuni. Pentru peste sau, de ce nu, hamburgeri, ar fi bine sa iti achizitionezi o spatula destul de mare, care sa iti permita sa invarti pe toate partile apetisantele bucati.

Alte ustensile indispensabile gratarului sunt manusile de bucatarie, furculitele cu coada foarte lunga (pentru a fi sigura ca nu te vei stropi cu grasime sau nu te vei arde), spatule de diferite marimi si perie pentru curatat gratarul. Unele dintre aceste ustensile sunt imbracate intr-un material care nu permite lipirea, astfel ca iti va fi foarte usor sa le cureti.

Cum faci focul

Daca ai un gratar la care folosesti carbuni, aranjeaza-i intr-un singur strat, astfel incat sa fie la mai putin de cativa centimetri de gratar si, implicit, de mancare. Daca ai parte de umiditate crescuta sau de o zi cu vant, mai adauga cativa carbuni. Apoi aranjeaza carbunii sub forma unei gramezi, pentru a putea arde mai bine.

Niciodata nu folosi benzina sau kerosen pentru a incepe sau pentru a "spori" focul carbunilor!

Carbunii trebuie sa arda singuri timp de 5 - 10 minute inainte de a se face jarul si a putea pune carnea la preparat. Ei vor fi gata in momentul in care cenusa este de culoare gri, in lumina, sau stralucesc rosiatic in intuneric, daca faci un gratar noaptea.

Modalitati de aranjare a carbunilor

Mai intai trebuie sa te hotarasti daca vei aplica metoda gatitului direct sau indirect (atunci cand acest lucru este posibil).

Gatesti direct atunci cand mancarea este asezata pe gratar deasupra carbunilor. In acest caz, asaza carbunii incinsi, cu ajutorul unui cleste, in mod egal, intr-un singur strat.

Gatesti indirect atunci cand dispui carbunii in cerc, pe marginea tavii gratarului si nu pe toata suprafata acesteia. Astfel, sucurile si grasimile mancarurilor preparate nu se vor scurge direct pe carbuni, ci in tavita respectiva, fapt care reduce si riscul aparitiei acelor flacari, la contactul grasimii cu carbunii incinsi.

Daca esti ingrijorata de posibilele riscuri de sanatate asociate mancarurilor gatite la temperaturi foarte ridicate, e de preferat sa folosesti metoda gatitului indirect. Desi nutritionistii afirma ca metodele de gatit la temperaturi foarte mari - gratarul incadrandu-se in categorie - nu produc decat o cantitate mica de substante daunatoare atunci cand grasimea intra in contact cu jarul, ei admit ca pot exista totusi riscuri minime de sanatate.

Cum testezi temperatura focului

Tine mana intinsa, cu palma in jos, la inaltimea la care vei aseza gratarul si, pe el, mancarea. Pentru fiecare secunda in care tii palma intinsa numara spunand "o mie unu", "o mie doi", "o mie trei" etc.

Va trebui sa dai mana la o parte dupa doua secunde daca s-au incins foarte tare carbunii, dupa trei secunde daca sunt suficient de fierbinti, patru secunde pentru foc potrivit, cinci secunde pentru foc potrivit spre slab si sase secunde pentru un foc destul de slab.

Secrete de "bucatarie"

Foloseste din plin piper proaspat si sare iodata, de preferat in cantitati egale.

Incalzeste foarte bine gratarul - focul puternic este cel care cauzeaza rumenirea si stim cu totii faptul ca mancarea rumenita este mult mai gustoasa decat cea fiarta...

Pentru a verifica gradul de preparare a carnii, taie bucata de carne si vezi daca interiorul este bine facut. Uita toate sfaturile pe care le-ai invatat, referitoare la faptul ca bucata de carne isi pierde din sucurile proprii daca o tai. Vei pierde, intr-adevar, ceva din sucul carnii, dar friptura nu va fi atat de uscata pe cat iti imaginezi...

Avem tendinta de a lasa fripturile prea mult pe foc pentru ca uitam de faptul ca, o data luate de pe gratar, ele continua sa se "gateasca" in suc propriu. Daca vrei o friptura potrivita, trebuie sa o iei de pe foc cu un pas inainte, respectiv in momentul in care aceasta arata putin mai cruda.

Fii organizata! Bineinteles, este bine sa fii intotdeauna ordonata in bucatarie, dar mai ales atunci cand faci un gratar. Asta pentru ca nu vrei sa jonglezi cu un platou plin cu fripturi, un cutit foarte ascutit si un gratar incins...

Astfel, inainte de a te apuca de gatit, opreste-ti 15 minute, respira, citeste cu atentie reteta si asigura-te ca suportul gratarului este bine pus.

Fii sigura ca ai luat toate ustensilele necesare, toate ingredientele si mancarurile si, in timp ce tu ostenesti pe langa foc, deschide-ti o sticla rece cu bautura preferata, care sa iti mai potoleasca pofta...

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod