Cauta in 21.435 retete

Chiar crezi ca stii totul despre sampanie?

Mai este putin timp pana la Ziua Indragostitilor... Sunt sigura ca astepti un cadou, un buchet frumos de flori, o cina romantica de la acel cineva special din viata ta... Iar o seara Valentine's Day fara sampanie nu s-a pomenit! Gustul dulce, efervescenta unei bauturi fine, senzatia placuta pe care ti-o lasa si toropeala in bratele iubitului tau sunt inegalabile. Insa chiar crezi ca stii totul despre sampanie?...

Sampania isi are originea in regiunea Champagne din Franta, dar a devenit, de-a lungul timpului, o marca preferata in intreaga lume. Spre deosebire de alte tipuri de vin, sampania este supusa unei a doua fermentatii, cea responsabila pentru mult apreciatele bule.

Cele doua tipuri de struguri din care se face, de obicei, sampania sunt Chardonnay (struguri albi) si Pinot noir (struguri negri). Sampaniile albe sunt facute din Chardonnay, iar cele rose dintr-un amestec de Chardonnay cu Pinot noir sau doar Pinot noir.

Una dintre cele mai mari calitati ale acestei bauturi o reprezinta versatilitatea ei. O sampanie cu adevarat buna "merge" in combinatie cu aproape orice fel de mancare, dar atunci cand este servita ca aperitiv, vinul spumos ar trebui sa fie sec, in functie, bineinteles, de tipul de aperitive servite si de primul fel de mancare.

Stiai ca?...

Istoria sampaniei dateaza de acum 300 de ani. Dom Perignon, un calugar benedictin care se ocupa de cramele dintr-o manastire situata in regiunea istorica Champagne din Franta, a perfectionat tehnica realizarii acestei bauturi. De unde si afirmatia potrivit careia sampania Dom Perignon ar fi echivalentul caviarului intre bauturi...

In anul 1743, Claude Moet a transformat aceasta manastire intr-o vinarie de mare renume. Cea mai buna sampanie produsa in vinariile sale poarta acum numele calugarului care a creat-o, in cinstea memoriei acestuia.

In ceea ce priveste aceasta bautura, a existat o scurta legatura intre Franta si Statele Unite, cand, in anul 1787, Moet a trimis 100 de sticle de sampanie in America. Au mai trecut insa 200 de ani pana cand francezii s-au implicat in fondarea unei vinarii de sampanie in inima regiunii Napa Valley - Domaine Chandon.

Tipuri de sampanie

Sampaniile cu "corp"
Cuvintele de baza pentru acest tip de sampanie sunt: forta, structura si intensitate, fiind asa-numitele vinuri "musculare". Aceste sampanii, fie ele de generatie tanara sau mai veche, sunt de obicei facute din Pinot noir sau Pinot meunier, doua sortimente de struguri care creeaza aromele deosebite si ofera vinului profunzime si vigoare.

Sampaniile cu "inima"
Cuvintele cheie sunt: generozitate, caldura si finete. Sunt vinuri cu o aroma proaspata, fina si intotdeauna echilibrate. Sunt sampanii dominate, de obicei, de Pinot, Pinot noir si Pinot meunier, dar pot fi rose sau demi-seci. Culorile lor variaza de la galben auriu pana la roz inchis.

Sampaniile cu "spirit"
Cuvintele de baza sunt: usoara, vivace, delicata. Invariabil, sunt sampanii Brut sau Blanc, cu o preponderenta de Chardonnay. Acest sortiment de vin este viu, stralucitor, adesea avand o culoare aurie, cu tente de gri. Bulele sale sunt usoare si foarte delicate.

Sampaniile cu "suflet"
Cuvintele cheie sunt: maturitate, complexitate si bogatie. Sunt cele mai rare sampanii, vinurile cu cea mai mare complexitate. Sunt vinuri mature, adesea provenind dintr-o recolta exceptionala. Bulele extrem de fine si culoarea de aur vechi, asemanatoare ambrei, inspira aproape un sentiment religios printre cunoscatori...

Imagineaza-ti o seara numai cu sampanie. Te ia ameteala? Atunci iti oferim sfaturi pentru cele mai potrivite ocazii in care poti savura aceasta bautura. Daca alegi sampania potrivita, aceasta te va inspira mai departe in alegerea meniului, a decorului, a intregii teme pentru ocazia respectiva...

1. Pentru un banchet, o petrecere, un revelion

Un bufet tentant, un meniu impresionant, o atmosfera calda, o masa aranjata elegant si o multime de prieteni... Pentru a acompania evenimentul, vei alege un vin care, mai mult decat altele, are reputatia unui trai "pe picior mare" - sampaniile cu "corp".

2. Pentru o zi de nastere sau o nunta

Pentru aceasta ocazie speciala, este bine sa ai alaturi intreaga familie, de la cel mai mic pana la cel mai mare. Pune accentul pe afectiune, armonie si impartasirea unor amintiri comune. Apeleaza la sentimente. Sampaniile cu "inima" vor reusi sa iti aduca un zambet pe chip, fiind suficient de echilibrate si de fine.

3. Pentru un bal mascat, o cina deosebita, un cocktail

Lasa-ti sufletul sa te inspire! Ofera-le invitatilor tai o paleta de idei creative. Apeleaza la imaginatia lor si fa absolut totul pentru ca seara sa devina efervescenta, o adevarata fantezie. Exista sampanii atat de usoare si de "vii", incat reusesc sa ridice moralul oricui. Pentru aceasta ocazie sunt recomandate sampaniile cu "spirit".

4. Pentru o sarbatoare speciala, o reuniune deosebita, obtinerea unui contract important

Marcheaza natura deosebita a evenimentului selectand ceva rafinat si rar. Poate te gandesti la un revelion special, alaturi de cei mai apropiati si dragi prieteni. Sau, si mai bine, poate ai in minte decorul unei seri romantice, de Valentine's Day, alaturi de iubitul sau sotul tau... Sampaniile cu "suflet" au o subtilitate si o complexitate care le transforma in cei mai buni parteneri pentru acest eveniment.

Sfaturi despre servirea sampaniei

Cum te pregatesti pentru... eveniment!

Lasa sticla sa se "linisteasca" intr-un spatiu racoros, intunecat si nu o introduce in frigider decat in ziua in care o vei desface (recomandabil cu jumatate de ora inainte de savurarea ei...). Vibratiile frigiderului, precum si umiditatea scazuta pot deteriora aroma bauturii.

Pregateste "zona" in care vei desface sticla: asigura-te ca ai la indemana suficient spatiu, un servet, o frapiera si un numar indestulator de pahare, cu picior inalt, speciale pentru sampanie si preferabil din cristal.

Si, foarte important, nu agita sticla inainte de a o desface!

Sampania trebuie servita rece

Iti poate parea un lucru evident, dar foarte multi fac greseala de a servi sampania la temperatura camerei. Insa aceasta este o bautura care trebuie servita rece. Poti raci sampania in frigider, dar nu o lasa foarte mult timp, pentru ca vei observa ca va capata un gust specific... Si nu cred ca vrei asta...

Pentru cele mai bune rezultate, se recomanda racirea sampaniei intr-o frapiera umpluta cu un amestec de apa si gheata. Pentru a grabi procesul racirii, poti adauga niste sare in frapiera.

Nu lasa niciodata sampania in congelator si nu pune niciodata gheata in paharul plin cu aceasta delicata bautura!

Cum desfaci sticla de sampanie

Este un proces dificil numai daca nu stii ce ai de facut... Si cum nu strica sa mai auzi aceste sfaturi inca o data, iata-le... Exista mai multe etape pana ajungi sa savurezi continutul efervescent. Mai intai, indeparteaza suficient de multa folie protectoare incat sa dezvelesti dopul. Acesta este protejat de o sarma care este rasucita intr-o parte sub forma unui maner.

Inainte de a trage de acest maner si de a desface sarma, te rog sa te asiguri ca in preajma ta nu se afla nimeni pe care il poti rani. Intotdeauna indreapta sticla spre tavan, pentru a evita accidentele neplacute si nedorite. Motivul pentru care exista aceasta sarma este unul foarte simplu: dopul poate "sari" in orice moment si nu este o idee foarte buna sa ii pui la zid pe toti cei dragi...

O data ce ai indepartat sarma, continua sa tii ferm gatul sticlei in mana, in timp ce apuci dopul cu cealalta mana. Rasuceste usor sticla (nu dopul!). Aminteste-ti ca scopul este ca dopul sa iasa cu un fasait placut si nu cu explozie... Cand simti ca dopul a inceput sa iasa, impinge-l usor cu degetele, asigurandu-te astfel ca detii controlul!

Un ultim detaliu: este important sa ai la indemana suficiente pahare de sampanie, deoarece bautura spumoasa va curge valuri-valuri din sticla si nu iti doresti sa risipesti nici o picatura...

Cum torni sampania

Ridica intr-o mana un pahar, iar in cealalta sticla si apleaca-le pe amandoua intr-o parte, lasand bautura sa se scurga incet, pe marginea paharului. Acest "artificiu" impiedica bulele sa creeze o spuma densa.

Din cauza efervescentei, dar si a contrastului de temperatura dintre bautura rece si paharul ceva mai incalzit, sampania va umple imediat paharul, cu spuma. Trebuie sa fii atenta sa nu il umpli foarte mult, pentru a nu da pe langa! Toarna o cantitate mica in fiecare pahar, urmand sa le umpli apoi dupa ce sampania se mai "linisteste".

Atentie! Practica dopului care sare cu zgomot, precum si varsatul bauturii nu trebuie incurajata. In definitiv, asa cum spun francezii, "explozia" sampaniei este o placere pentru auz in detrimentul buchetului aromat!

Asaza apoi sticla din nou in frapiera, unde se pastreaza rece.

Cum bei sampania

Ti se pare ca a trecut deja prea mult timp pana la acest moment? Nici o problema! Vei savura mai mult bautura ce place si zeilor!... Tine minte faptul ca motivul pentru care paharele de sampanie au picioare atat de lungi este ca temperatura mainii sa nu incalzeasca foarte mult continutul. Este recomandat intotdeauna sa tii paharul de picior, pentru a mentine bautura la temperatura optima pe care ai muncit atat de mult sa o obtii...

In nici un caz nu trebuie sa dai pe gat intreg paharul! Fiecare inghititura trebuie bauta incet si savurata! Pentru a aprecia cu adevarat gustul, ia o mica inghititura si "plimb-o" incet in gura pret de cateva secunde. Aromele se vor intensifica si vor elibera toate nuantele si calitatile subtile ale bauturii.

Acum esti pregatita pentru o seara cu adevarat speciala... Petrecere frumoasa!

Comentarii (8)

  • buuu  pe 30 sep 2008, 00:15
    uuu

    tare frate :))))

  • un bayat sexxy  pe 12 dec 2008, 15:09
    xxxx

    dupa shampanie trebuie neaparat sa facem sexx

  • ...  pe  3 ian 2009, 23:02
    mdaaaaaa

    super!!!!frumoasa descrierea...

  • bogdan  pe  7 mar 2010, 00:26
    sampania.......

    frumos comentariul si foarte adevarat,dar as mai vea sa adaug ca acel calugar era orb si deci...........sampania s-a descoperit dintr-o greseala. se facea ca acel calugar tinea "vinul" ingropat(doar nu existau frigidere) si intr-o buna zi cand a deschis o sticla de vin si a simtit "bulele" a spus:"Doamne cred ca vad stelele" de aici si semnul de stea pe dopul sapmaniei Dom Perignon. pt mai multe detalii vb. pe mail ca imi e tare lene sa scriu acum:)

  • elisa  pe  8 apr 2010, 14:52
    o legenda despre aparitia sampaniei

    la fel as vrea sa adaug si eu legenda: se facea ca acel calugar(carui ii cam placea vinul) isi lua cite o sticla cu vin in care turna cite putin vin din diferite butoaie si o ascunde sub matras. de la caldura sa se incepeaa fermentarea si astfel pe la mijloc de noapte a inceput sa buhneasca. speriat, sa sculat si a vazut spuma jos, nestiind ce e, a inceput sa se roage lui Dumnezeu pentru iertarea pacatului crezind ca il pedepseste in asa fel...............

  • sumanu elena  pe 23 iul 2010, 18:37
    sampanie

    stie cineva cum se face sam[ania in casa? Daca da sa i-mi trimita si mie reteta .Multumesc.

  • valentino  pe 19 ian 2011, 17:50
    daaaaa

    in primul rand sampania a fost inventata in italia e ceva mai nou daca nu stiati ....... dar reteta a fost furata de catre francezi asa ca trebuie sa va mai documentati ........numai bine si spor la documentare

  • antonela  pe 17 dec 2012, 19:00
    atentie!

    ati strecurat o greseluta, sau mai bine zis va rog sa specificati pentru cititori: sampania este vin spumant si nu vin spumos Vin spumant=diocsidul de carbon continut este obtinut prin fermentatie naturala. iar Vin spumos=diocsdul de carbon continut este obtinut artificial ca la sucurile carbogazoase. mie una imi place sa stiu ce cumpar si sa descifrez etichetele si cred ca mai sunt persoane ca mine.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod