Cauta in 21.294 retete

Alege cele mai bune cutite pentru bucataria ta!

Un cutit bun si eficient reprezinta intotdeauna o investitie care isi merita banii. Daca iti cumperi un cutit de calitate si stii sa il protejezi de uzura inevitabila, il poti avea o viata intreaga. O astfel de "unealta" este absolut necesara oricarei gospodine si, daca stii sa ai grija de el, iti va demonstra, cu timpul, ca ai facut alegerea cea mai buna "aducandu-l" in bucataria ta.

O data ce ti-ai dotat spatiul de lucru cu toate ustensilele necesare, "bucatareala" va fi cu mult mai placuta si nu te vei mai trezi aruncand bani pe mese la restaurant sau comenzi de pizza... In plus, un cutit cu adevarat bun se dovedeste a fi si o investitie pentru siguranta ta, astfel incat nu vei mai cheltui atatia bani pe bandaje si plasturi...

Inainte de a cumpara cutitele - de formele si dimensiunile de care ai nevoie, pentru diferite "operatii gastronomice" (curatat, decojit, taiat, transat etc.), invata mai multe despre... anatomia lor. Cele patru parti din care sunt alcatuite cutitele sunt reprezentate de lama, maner, "proeminenta" si lama interna a cutitului.

Lama poate fi confectionata din otel inoxidabil, otel pur, fara amestecuri sau aliaje, din otel pur imbunatatit sau din ceramica. Lamele de cutit metalice pot fi "presate" (realizate prin presare din metalul respectiv) sau forjate (a caror forma este data de lucrul la temperaturi extrem de ridicate). Lamele realizate prin presare sunt mai robuste si au o viata mai lunga, desi cele forjate sunt utile in cazul unor operatii care necesita delicatete si "mana usoara", cum ar fi taierea de fileuri sau transarea.

Cutitele cu lama din otel inoxidabil au un pret rezonabil, dar nu pot fi re-ascutite o data ce lama s-a tocit.

Cutitele cu lama din otel pur isi pastreaza lama foarte bine ascutita, dar este necesar sa le cureti cu atentie si sa le usuci foarte bine. Pana la urma, metalul va suferi decolorari, innegrindu-se de-a lungul timpului si utilizarii. Aceasta decolorare nu presupune nici un dezavantaj - totul tine doar de gusturi si preferinte.

Cutitele cu lama din otel pur imbunatatit confera aceleasi calitati ca si cele din otel pur, exceptand decolorarea. Majoritatea profesionistilor, respectiv bucatarii-sefi ai marilor restaurante, prefera acest tip de material.

Cutitele cu lama din ceramica se pastreaza cel mai mult timp ascutite, insa lama se sparge cu foarte mare usurinta.

Manerul poate fi confectionat din lemn, plastic, cauciuc sau metal. Desi combinatia de lama metalica si maner din lemn arata, din punct de vedere estetic, foarte bine, celelalte materiale mentionate se pastreaza mai bine si "tin" mai mult timp. Manerul poate fi atat nituit de lama, cat si confectionat in jurul acesteia. Se crede ca manerele nituite sunt cele mai rezistente, insa cel mai important lucru la aceasta componenta este sa simti cutitul confortabil in mana atunci cand il folosesti.

Proeminenta cutitului reprezinta "creasta" groasa aflata intre lama si maner. Existenta ei este standard la cutitele forjate si rara in cazul cutitelor "presate". Scopul ei este acela de a facilita ascutirea lamei.

Lama interna este partea din lama care se extinde in interiorul manerului. Cutitele care contin pe toata lungimea manerului lama metalica sunt confectionate dintr-o singura bucata de metal. Un astfel de cutit reprezinta cea mai sigura, robusta, dar si costisitoare alegere pentru bucataria ta.

Totusi acest aspect nu trebuie sa fie decisiv in momentul in care iti cumperi aceste ustensile, decat daca ai de gand sa folosesti cutitul in mod regulat pentru operatii... asidue de taiere (cum ar fi taierea unor oase).

Comentarii (1)

  • Gradinariu Ioan  pe 10 feb 2009, 19:00
    INTREBARE

    Unde, sau ce firma vinde cutite in truse, pentru: Abatorizare,Bucatarie, de calitate premium?

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod