Cauta in 21.435 retete

Afla secretele condimentelor

Condimentele dau persoanalitate unui preparat culinar si reusesc sa il puna in valoare daca sunt corect folosite si, mai ales, corect alese. Afla cum sa le pastrezi si cum sa le combini cat mai bine.

Cum folosesti condimentele:

Fierberea indelungata a condimentelor poate duce la pierderea aromelor sau la o aromare prea puternica, in unele cazuri.
In cazul mancarurilor a caror preparare dureaza mai mult, precum supele sau ciorbele, adauga plantele aromate sau condimentele cu cel putin o ora inainte de servire. Pentru rezultate mai bune, macina sau toaca (dupa caz) plantele sau condimentele chiar inainte de a le pune in farfurie.
In cazul felurilor de mancare care se prepara rapid, adauga condimentele uscate la inceputul prepararii. Condimentele si verdeturile prospete se adauga la sfarsitul prepararii.
Nu folosi mai mult de trei condimente la un preparat, cu exceptia cazului in care reteta iti cere asta.

Pastrarea condimentelor si a plantelor aromate

Pastreaza condimentele in locuri racoroase, intunecoase si uscate. Umiditatea si lumina puternica duc la pierderea aromelor si la deteriorarea condimentelor.
Foloseste borcane de mici dimensiuni sau recipiente din plastic care se inchid ermetic.
Daca sunt pastrate adecvat, plantele uscate si condimentele macinate isi pastreaza aromele timp de un an.
Condimentele nemacinate (piper boabe, ienibahar, etc.) se pot pastra intre trei si cinci ani.
Daca vrei sa pastrezi cantitati mai mari de plante proaspete (leustean, patrunjel, marar, frunze de telina, etc), pune-le in congelator, in recipiente perfect izolate.
Nu pastra plantele uscate in apropierea unor surse de umiditate, precum chiuveta, masina de spalat vase, filtrul de cafea, etc.
Din cauza nivelului ridicat al umiditatii, evita depozitarea plantelor uscate in frigider.

Iata cateva dintre condimentele care ar trebui sa se gaseasca in orice bucatarie:

Anasonul
Este o planta aromatica mediteraneana de la care se folosesc fructele asemanatoare unor seminte. Se utilizeaza pentru aromarea dulciurilor, lichiorurilor, dar si a preparatelor din carne de rata.

Pudra de chili
Este un amestec din pudra de ardei iute uscat, usturoi, oregano, coriandru, chimion si cuisoare. Se foloseste in cantitati mici pentru ca poate fi foarte iute si este ideal pentru aromarea unor preparate cu ton.

Busuiocul
Este o planta aromata care face parte din aceeasi familie ca si menta. Are o aroma puternica si este adesea folosit in bucataria italiana. Busuiocul este ideal pentru condimentarea preparatelor pe baza de branza sarata, a pastelor si a omletelor.

Dafinul
Frunzele uscate de dafin (cunoscut si sub denumirea de laur) sunt folosite pentru aromarea mancarurilor de legume si a fripturilor. Foile de dafin se folosesc si pentru condimentarea muraturilor.

Chimenul
Fructele de chimen, asemanatoare unor seminte (de aici si denumirea incorecta "seminte de chimen"), sunt folosite pentru aromarea unor alimente precum branza, produse de panificatie, prajituri, supe, preparate din legume si fripturi. Chimenul se pastreaza maximum sase luni in recipiente care se inchid ermetic, in incaperi racoroase si intunecate.

Telina
De la telina sunt folosite atat radacina, cat si frunzele, ambele fiind la fel de aromate. Adesea telina este folosita la ciorbe, supe sau la prepararea conservelor pentru iarna sau la aromarea muraturilor.

Scortisoara
Scortisoara este obtinuta din coaja unor copaci care cresc in estul Indiei si care fac parte din familia dafinului. Exista doua tipuri de scortisoara - scortisoara Ceylon - cu o aroma delicata si dulceaga - si Cassia, care este mai inchisa la culoare si are o aroma dulce-amaruie. In lume, Cassia este cel mai folosit tip de scortisoara si se utilizeaza in principal pentru aromarea dulciurilor.

Curry
Curry este un amestec pudra de pana la 20 de tipuri de condimente, printre care turmenic si coriandru, cunoscut ca un condiment de baza in bucataria indiana, folosit la prepararea carnii de pui, porc si capra. Curry nu trebuie pastrat mai mult de doua luni.

Mararul
Mararul este usor de recunoscut dupa frunzele sale subtiri. Are o aroma puternica, ideala pentru salate, legume, preparate din carne si sosuri. Mararul proaspat se adauga la sfarsitul prepararii alimentelor pentru ca isi pierde destul de repede aroma. La polul opus se afla "semintele" (fructele uscate) mararului. Incearca mararul cu alimente precum varza, ciuperci, branza topita sau peste.

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod