Stiuca umpluta
Ingrediente
- 2 bucati STIUCA - 2 cepe - 2 felii paine - miez nuca - 1 pahar lapte - 1 ceasca ulei - 2 galbenusuri - 1 pachet unt - patrunjel - sare - piper
Mod de preparare
Curatati stiuca de solzi, taiati pe burta si eviscerati-o. Scoateti si urechile si spalati foarte bine pestele. Capul trebuie sa ramana impreuna cu corpul. Incepeti apoi tragerea pielii pestelui de pe carne. Daca este taiata si eviscerata pe burta, dati o mica gaura spre aripioara anala. Prin gaura facuta cat sa va intre un deget , incepeti sa trageti pielea cu degetele de pe carne, mergand usor cu mana pe sub piele. Punctele de rezistenta le veti avea in spatele aripioarelor. Acolo cu un cutit, taiati putin din carne si mergeti mai departe, pana ajungeti la coada. Acolo va opriti si taiati cu un cutit sira pestelui pe ambele parti, practic ramaneti intr-o mana cu pielea si capul pestelui si intr-o parte cu carnea. Spalati bine cu apa rece pielea pestelui si dati-o cu sare pe ambele parti. Trageti apoi toata carnea de pe oase cu mana ajutandu-va si de o furculita si cutit, ca sa ramana cat mai putina sau deloc carne pe oase. Dati apoi carnea prin masina de tocat, urmata de 2 cepe potrivite, 2-3 felli normale de franzela muiate in lapte si miezul de nuci. Amestecati apoi totul foarte bine, adaugand si o ceasca de ulei, 2 galbensuri, sare, piper dupa gust, si o legatura de patrunjel taiat marunt. Aceasta este umplutura cu care incepeti sa umpleti pielea pestelui. Daca ati taiat-o si eviscerat-o pe burta, inainte de a o umple coaseti pielea pe burta si umpleti-o pe gaura care ramane spre cap, urmand ca sa coaseti si aceasta gaura dupa umplere. Asezati pestele, bine umplut pe o tava, nu direct ca sa nu se prinda. Puneti intai un pergament. Ungeti bine corpul pestelui cu un pachet cu unt. Pentru o aroma deosebita, puneti o lamaie sau mar in gura pestelui. Bagati tava in cuptor la foc potrivit si tineti-o aproximativ 45 de minute, pana cand se face de culoare aramie. Serviti cu mujdei de usturoi sau cu garnita dorita.
Reteta trimisa de mykyduta.