Cauta in 21.294 retete

Retete traditionale cu peste, din Delta Dunarii

Bucatari talentati s-au intrecut in luna octombrie in cadrul festivalului de arta culinara "D-ale Gurii Dunarii", care a avut loc in localitatea Uzlina, din Delta Dunarii. Participantii, membrii ai comunitatilor din Delta Dunarii, de diferite ocupatii, au gatit cu pasiune si pricepere desavarsita preparate din peste. Tot acest efort al comunitatilor participante a avut un singur scop: castigarea unui premiu care sa le permita ajutarea comunitatilor din care proveneau.
 
Cu retetele de mai jos si cu talentul lor la gatit, echipa de profesori din localitatea Sarichioi a castigat Marele Premiu Ursus Breweries, in valoare de 3000 de euro, bani pe care ii duc cu mandrie acasa, comunitatii lor.
 
Festivalul - concurs de traditie culinara "D'ale Gurii Dunarii" a avut loc pentru prima data anul acesta in Delta Dunarii si a fost organizat de catre Asociatia Salvati Dunarea si Delta. Concursul a reprezentat mai mult decat o adunare a celor mai talentati bucatari din regiune; a fost unul dintre proiectele prin care organizatorii au dorit sa semnaleze ca regiunea Delta Dunarii trebuie privita responsabil, din toate punctele de vedere: al mediului inconjurator, al traditiilor specifice zonei si al altor probleme cu care comunitatile stabilite aici de veacuri se confrunta zilnic.   
 

Budinca lipoveneasca

 
Ingrediente:
200g orez
200g fidea subtire
400g zahar
20 de oua
Coaja rasa de lamaie sau portocala
 
Mod de preparare:
Se fierbe separat orezul si fideaua, se da printr-un jet de apa, ca sa nu se lipeasca, se amesteca si se indulceste, dupa care se adauga ouale batute bine, dar nu spuma. Se omogenizeaza si se toarna in tava unsa cu ulei si presarata cu zahar. Se coace aproximativ 1 ora, la temperatura de 200’ C.
 

Ciorba de peste (Sarichioi)

 
Ingrediente:
cel putin 5 soiuri de peste (salau, somn, stiuca, crap, caras, platica, babusca, biban)
5-7 cartofi intregi de dimensiuni medii
3-4 cepe intregi de dimensiuni medii
3-4 rosii intregi
1-2 ardei taiati in jumatate
Verdeata (telina, leustean)
 
Mod de preparare
Se fierb legumele si cu pestele mai marunt, care nu se poate consuma. Cand sunt aproape gata, se scoate pestele marunt, si se pun bucati de peste mai mare. La primul clocot se adauga sare si otet dupa gust. Cand e gata pestele, se scoate impreuna cu legumele intregi fierte, se aseaza in platou si se consuma cu mujdei (usturoi pisat si frecat cu ulei, sare si otet sub forma unei paste groase - tip maioneza). Dupa ce s-a consumat pestele, se consuma si ciorba, care poate fi bauta chiar din cana.
 

Saramura de peste (Sarichioi)

 
Ingrediente:
peste intreg (numai salau sau biban sau crap - bucatele)
1-2 bucati ardei iute
2-3 rosii intregi
2-3 ardei taiati jumatati
otet                 
sare
foi de dafin
piper
                       
Mod de preparare:
Se presara cu sare pestele curatat, se coace pe o parte si pe cealalta pe tabla daca se poate, daca nu si pe gratar (se intoarce cu atentie, pe gratar se poate prinde). Cand e gata copt, pestele se curate de sare, se pune in tava, peste care se toarna sosul fierbinte obtinut din apa, legumele coapte pe table si ele intregi, otet si sare (dupa gust). Se mai da un clocot. Se consuma cu mujdei (ca la ciorba).
 

Stiuca umpluta

 
Ingrediente:
o stiuca, doua felii de franzela, o ceapa, patrunjel, 2-3 oua, lapte, sare, piper.
 
Mod de preparare:
Se curata stiuca de solzi, se face o taietura circulara la baza capului, pe burta, cam de 5-6 cm prin care se scot matele. Se spala bine stiuca, inclusiv in interior, dupa care se bate cu latul lamei cutitului astfel incat sa se desprinda mai usor pielea de carne.  Se continua apoi taietura initiala, dar se taie doar pielea de jur imprejurul capului. Se introduc degetele pe sub pielea stiucii si se ruleaza usor pielea astfel incat aceasta sa se desprinda de carnea ce ramane pe os. Acordam atentie aripioarelor care pot rupe piele, iar cand pielea se ruleaza pana la coada, taiem osul.

Carnea ramasa pe piele se desprinde cu o lingura, pielea se da cu putina sare si se intoarce la loc. Se taie capul stiucii si se trece la desprinderea carnii de pe oase. Carnea stiucii se da prin masina de tocat, impreuna cu cele doua felii de franzela inmuiate in lapte si stoarse bine. Ceapa taiata se caleste putin cat sa devina transparenta, dupa care, impreuna cu verdeata se dau prin masina de tocat. Se adauga ouale peste compozitia obtinuta, sarea si piperul si se amesteca cu mana foarte bine pana se lipeste de mana.

Cu aceasta compozitie se umple uniform pielea stiucii cu ajutorul unei linguri, apoi se coase la capat. Se inteapa  stiuca cu acul din loc in loc, se unge cu putin ulei si se introduce la cuptor 50-60 minute impreuna cu capul la foc nu prea mare ca sa nu crape. Dupa ce se scoate din cuptor, se taie partea unde a fost cusuta, se ataseaza capul si se orneaza dupa imaginatie cu lamaie, verdeata si legume. Se poate servi rece ca aperitiv sau calda ca fel principal cu legume natur. Pofta buna!
 

Snitele de salau

 

Ingrediente:
1 kg salau, pesmet, 3-4 oua, sare, piper
 
Mod de preparare:

Se curata salaul, apoi se taie pe burta si se scot matele. Dupa ce se spala bine, se taie cu grija de-a lungul sirei spinarii, obtinandu-se fileuri. Fileurile se portioneaza dupa dorinta si se elimina orice os, apoi se dau cu sare si piper, se trec o data sau de doua ori prin pesmet si prin ouale batute, dupa care se prajesc in ulei. Pot fi servite atat calde, cat si reci, cu lamaie si/sau maioneza. Pofta buna!
 

Chiftelute din babusca

 
Ingrediente:
1-1,5 kg babusca, 1 cartof, 1 ceapa, sare, piper
 
Mod de preparare:
Se curata pestele de solzi si de mate, se desprinde carnea de pe sira spinarii. Babusca fiind un peste cu multe oase, carnea acestuia se da de mai multe ori prin masina de tocat, astfel incat oasele sa se separe de carne. Cartoful se da crud prin masina impreuna cu ceapa taiata. In compozitie se adauga sarea si piperul. Se amesteca foarte bine pana se leaga compozitia. Desi nu e necesar, se poate adauga o lingura rasa de faina pentru a se lega mai bine. Din aceasta compozitie, cu mainile umezite cu apa, se fac chiftelute care se prajesc in ulei. Pofta buna!

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod