Pregateste un gratar pe cinste prietenilor tai!
Printre iesirile la mare, excursiile pe munte sau vacantele in strainatate, vara aceasta poti profita de weekend-urile insorite pentru a iesi cu prietenii la un barbecue. Este o modalitate grozava de a te deconecta "la iarba verde", de a petrece timp cu prietenii sau familia si de a gusta ceva sanatos, pe baza de legume sau fructe.
Poti savura cu adevarat o reteta de gratar daca nu are in componenta si carne? Da, cu siguranta, mai ales in acest anotimp. Nu trebuie sa tii o dieta sau sa fii vegetariana, pentru a te bucura de savoarea gratarului de legume. Are avantaje considerabile: dureaza mult mai putin timp sa-l pregatesti decat clasica friptura (excelent pentru tine cand soarele este puternic!), este foarte sanatos si poti profita de mai mult timp rezervat distractiei cu prietenii!
Nu trebuie sa fii bucatar-sef pentru a pregati cele mai gustoase retete pe gratar. Trebuie, in schimb, sa alegi alimente foarte proaspete, sa le combini reusit si sa acorzi atentie detaliilor ce tin de pregatirea gratarului - elemente cu o importanta decisiva in prepararea unei gustari delicioase.
Este foarte important sa ai in vedere numarul persoanelor pentru care vei gati. Daca vor fi mai multi prieteni invitati, poti achizitiona din supermarket-uri mai multe gratare, pe care vei pregati alimentele concomitent, in asa fel incat nimeni sa nu fie nevoit sa astepte. Intreaba la magazinele de specialitate care tip de gratar s-ar potrivi locului unde are loc mica "reuniune" cu prietenii sau familia.
De asemenea, cumpara din timp tacamurile, preferabil din plastic - sunt igienice, potrivite diverselor imprejurari si nu se sparg. Daca gasesti pahare, farfurii, cutite, furculite sau servetele colorate, este cu atat mai placut sa le folosesti. Utilizeaza cu incredere o lada frigorifica atat pentru bauturi, cat si pentru legume - este un mod excelent de a le pastra proaspete cateva ore, pana cand le vei pune pe gratar.
Poti aduce mese si scaune pliante, usor de utilizat, o umbrela mare, care va aduce un strop de racoare sub masa unde vor fi asezate farfuriile cu mancare, dar si o masuta mica, pe care o poti aseza langa gratar/e, pentru ustensilele de care ai nevoie in prepararea mancarii.
Un lucru indispensabil este cosul de gunoi. Ideal ar fi unul care sa se poata inchide suficient de bine pentru a nu atrage insectele. Ai mare grija sa-l amplasezi departe de zona in care se pregateste sau depoziteaza mancarea, dar nici prea departe pentru a putea fi gasit si utilizat de invitati.
In ceea ce priveste alimentele pentru care vei opta in prepararea gratarului din legume, achizitioneaza tot ceea ce-ti trebuie din timp (sosuri, condimente etc.) si asigura-te ca legumele si fructele nu sunt prea coapte, prea zemoase sau nu foarte proaspete.
Iata sugestiile noastre de retete de barbecue, pe baza de legume sau fructe, ideale pentru o dupa-amiaza de weekend, petrecuta in aer liber:
Legume mediteraneene pe gratar
Le poti frige pe gratar separat sau insirate pe bete pentru frigarui.
Ingrediente si cantitati:
2 cepe
1 ardei gras rosu
1 ardei gras verde
1/2 vanata
1 dovlecel
1 ceasca ulei de masline
1/2 ceasca sos pentru barbecue (sau condimente pentru barbecue)
Mod de preparare:
1. Taie ceapa in patru.
2. Indeparteaza miezul ardeilor grasi si taie-i fasii subtiri.
3. Taie vanata si dovlecelul felii.
4. Inmoaie legumele in ulei de masline si putin sos (sau presara condimentele), apoi pune-le pe gratarul incins.
5. Ardeii se vor coace mult mai repede si mai intens, in timp ce restul legumelor trebuie lasate sa se coaca pana devin fragede, timp de aproximativ 5 minute. Se servesc imediat.
Ardei copti cu cascaval
O reteta foarte gustoasa, care demonstreaza faptul ca un gratar pe baza de legume poate inlocui cu succes carnea.
Ingrediente si cantitati:
1 1/2 cana crutoane
3/4 cana cascaval ras
3/4 cana rosii taiate marunt
1/3 cana apa fierbinte
2 lingurite masline negre feliate
2 lingurite ceapa tocata marunt
2 lingurite unt topit
3/4 lingurita praf de oregano
1/2 lingurita sare
3 ardei grasi verzi, taiati pe jumatate, in lungime
Mod de preparare:
1. Se amesteca toate ingredientele si se umplu ardeii grasi cu compozitia rezultata.
2. Se acopera fiecare ardei cu folie de aluminiu, urmarindu-se conturul acestora, dar lasandu-se descoperiti la capete.
3. Se coc pe gratar, la foc mediu, timp de 25-30 de minute, pana devin fragezi. Gata!
Salata din fructe pe gratar
Aceasta salata va face deliciul celor care nu pot renunta la desert, mai ales daca este servita cu inghetata de vanilie.
Ingrediente si cantitati:
1/4 unt topit
2 linguri zahar brun
1/2 lingurita praf de scortisoara
3 nectarine medii, taiate bucati
3 piersici sau caise medii, taiate bucati
2 linguri suc de lamaie
1 lingura lichior de portocale (optional)
1 lingurita esenta de vanilie
1 1/2 cana boabe mari de struguri
Mod de preparare:
1. Amesteca untul, zaharul brun si scortisoara intr-un vas si adauga apoi nectarinele si caisele intregi, calindu-le pe gratar timp de 12-15 minute si intorcandu-le din cand in cand.
2. Se scot din vas si se scurg, lasandu-le sa se raceasca usor. Intre timp, incalzeste intr-un alt vas sucul si esenta de vanilie. Adauga fructele taiate felii si strugurii. Se serveste calda sau rece, cu inghetata.