Friptura de miel à la méditérannée, insotita de salata de untisor si leurda
Ingrediente
2 kg pulpa de miel 250 ml vin rosu 1 kg cartofi dulci 4-5 rosii mari si bine coapte 2 dovlecei mari 100 g masline verzi 2 lingurite seminte de coriandru 1 lingurita cimbru uscat 2-3 catei de usturori 1 lingurita piper negru ulei de masline sare grunjoasa otet balsamic 3 legaturi leurda, 2 legaturi untisor, 1 ceapa uscata, 2 morcovi, 1 ardei gras, ulei, otet aromatizat (zeama de lamaie), sare, piper.
Mod de preparare
Avantajul acestei retete este, ca fiptura si garnitura se pregatesc, in acelasi timp. In plus, prepararea este usoara, iar aroma, cu totul speciala. Mod de preparare: 1. Curata bine pulpa de miel, de pielite si grasimea in exces, sareaz-o cu sare grunjoasa, apoi, maseaza carnea pana ce se asimileaza sarea. Unge pulpa cu un amestec, facut dintr-o lingura cu otet balsamic si cateva linguri cu vin rosu, impacheteaz-o intr-o folie de plastic si lasa-o la rece aproximativ doua ore. 2. Piseaza, impreuna: semintele de coriandru, usturoiul, piperul si cimbrul. Adauga o lingurita sau doua cu vin rosu si amesteca, pana cand rezulta o pasta. Cu lama unui cutit bine ascutit, taie cateva "buzunare" pe pulpa de miel, pe care le umpli cu pasta de mirodenii. 3. Unge pulpa de miel cu ulei. 4. Incalzeste cuptorul. 5. Curata toate legumele si taie-le felii de grosimea unui deget. 6. Aseaza pulpa de miel intr-o tava adanca, unsa cu ulei, iar, de jur imprejur, legumele taiate si, printre ele, maslinele. 7. Peste legume, adauga vinul si alte cateva linguri cu ulei. 8. Lasa carnea si legumele la cuptor aproximativ o ora si jumatate, la foc potrivit. 9. La final, vor fi gata, in acelasi timp, atat friptura, cat si garnitura. Serveste felii de carne, alaturi de legumele din tava. 10. Inainte de a servi friptura, amesteca mai multe linguri cu smantana sau iaurt gras cu sosul din tava si toarna combinatia peste legume si masline. Se obtin 6 portii. Ideal este, ca friptura sa fie insotita de urmatoarea salata de sezon : Salata de untisor si leurda Mod de preparare: Se spala, in mai multe ape, verdeata. Leurda se taie in fasii mai late. Untisorul se lasa intreg. Ardeiul se taie cubulete, iar ceapa se toaca marunt. Se amesteca, foarte bine, otetul cu uleiul, apoi, se adauga sarea si piperul. Leurda si untisorul se aseaza in salatiera, se adauga morcovii, dati pe razatoarea mica, ceapa si ardeiul. Se toarna sosul si se amesteca usor. Se decoreaza.
Reteta trimisa de bdoinana.