Frigarui de peste cu cartofi si sos rece de castraveti
Ingrediente
500 g file de peste alb (merluciu am luat eu), un dovlecel mic, un ardei gras galben si 8-10 fire de rozmarin; mi-au mai trebuit: zeama de la o jumatate de lamaie, 1 kg de cartofi, sare, piper, ulei. Pentru sosul de castraveti: 2 castraveti maricei, 400 g de iaurt, un catel de usturoi, 2 linguri ulei de masline, sare si piper dupa gust.
Mod de preparare
Incepem cu cartofii; ii spalam, ii curatam, ii spalam iar, ii taiem rondele si ii punem intr-o tava la cuptor, in care am pus cam 100 ml de ulei. Ii lasam circa 30 de minute, dar cu 15 minute inainte sa fie gata tocam marunt cateva frunzulite de rozmarin, ii saram si ii piperam. Scoatem cartofii din tava si pastram uleiul pentru frigaruile de peste. Ne apucam de peste pe care dupa ce-l spalam, il taiem bucatele si il stropim cu zeama de la 1/2 lamaie. Firele de rozmarin se curata de frunzulite in partea inferioara si se lasa mai multe in partea superioara. Dovlecelul il taiem intai pe lung, apoi pe lat, bucatele, iar ardeiul fasii mai grosute. Infigem in tijele de rozmarin, alternativ, bucati de peste, dovlecel si ardei si le asezam frumos in tava in care am preparat cartofii; punem desigur, peste ele sare si piper. Dam la cuptor pana se rumenesc, avand grija sa le intoarcem ca sa se faca pe toate partile si bineinteles sa nu se arda, ca sunt asa firave.. Pregatim rapid sosul de castraveti, astfel: castravetii se curata de coaja, se rad, se scurg putin, iar apoi se amesteca cu iartul, cu un catel de usturoi pisat, cu 2 linguri de ulei de masline, sare si piper. Frigaruile se servesc cu cartofii si sos rece de castraveti.
Reteta trimisa de andu4bidden.