Cauta in 21.294 retete

Frigănele la cuptor cu şofran şi sirop de arţar

 

Frigănelele sunt o instituţie. Le cunoaşte toată lumea în atât de multe feluri încât ai putea umple o mică enciclopedie pe seama lor. Dacă francezii îşi asumă paternitatea lor, celelalte popoare îşi asumă adoptarea, modificarea, permutarea şi transfigurarea frigănelelor în o mie şi o sută de feluri, ori poate şi mai multe.

Mama le făcea într-un fel, bunica în altul, mama lui Marius, colegul emu de bancă dintr-a 4-a le făcea altfel, mamele lui Pierre, Pietro ori Pedro le fac de bună seamă altfel decât le fac ori făceau mamele noastre. Partea frumoasă când vine vorba de frigănele e că le poţi schimba printr-o singură trăsătură de condei era să spun, dar ştim cu toţii că în bucătărie nu lucrăm cu condeie. În fine, cele pe care vi le arăt acum sunt uşor de făcut, sănătoase cât se poate, gustoase, pline de energie şi destul de canadiene, dacă judecăm după siropul de arţar în care se scaldă la urmă.

Aveţi nevoie pentru o porţie de două felii de pâine (sigur, patru sunt mai bune decât două, dar cine-s eu să vă dau indicaţii?), un ou, două linguri de lapte, un vîrf de vîrf de cuţit de şofran (e scump şi puternic, puţin ajunge) puţină sare şi puţin piper. Și de două linguri de sirop de arţar.

Mai întîi bateţi ouăle cu laptele şi condimentele, apoi tăvăliţi pâinea prin ele şi puneţi-o pe o foaie de copt, într-o tavă. Aveţi nevoie de un cuptor bine încins (200 de grade Celsius ori un pic mai mult, n-ar fi rău) în care să puneţi tava cu feliile îmbibate-n ou. Lăsaţi tava în cuptor cam 3 minute, apoi întoarceţi feliile pe partea cealaltă şi le mai lăsaţi în cuptor încă trei minute. După ce le scoateţi, turnaţi peste ele siropul de arţar şi mâncaţi-le cu un pahar de lapte.

 

Timp de gătire: 10 minute

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod