Coulibiac
Ingrediente
Pentru compozitie: 500 g file de somon taiat cubulete ~ 1 cm 250 g ciuperci taiate 150 g porumb 100 g orez 50 g unt 1 ceapa mare, tocata marunt patrunjel tocat tarhon tocat 3 oua fierte si taiate cubulete sare si piper negru proaspat macinat Pentru aluat: 150 g smantana 300 g faina bicarbonat de sodiu sare
Mod de preparare
Deşi la origine este o mâncare rusească, coulibiac a fost preluat de eleganta gastronomie franţuzească, în secolul XIX. In Rusia, coulibiac era o pierogie, adică o plăcintă mai festivă. In perioada celui de-al doilea Imperiu Francez, însă, un bucătar francez a recunoscut în el o variantă a somonului en croute. Pentru acest fel de mâncare se poate folosi orice fel de peşte dar în mod tradiţional se foloseşte somonul. Peştele se coace într-un înveliş din aluat dospit, care se poate umple şi cu orez, ciuperci, ceapă şi ouâ fierte tari, umplutura fiind aşezată în straturi. în bucătăria rusească, în locul orezului se folosea de obicei kasha, un terci de hrişcă. Foaia de placinta: Untul lasat la temperatura camerei se amesteca cu faina si cu bicarbonatul de sodiu stins. Se adauga o jumatate de lingurita de sare si 100 g se smantana si se framanta. Se pune in frigider minim o jumatate de ora. Compozitia: Se fierbe orezul cu puţină sare timp de 15 minute apoi se lasa la scurs. Se pune ceapa la calit in unt timp de 3 minute, apoi se aduga ciupercile taiate si se lasa pana se inmoaie (pana se evapora apa lasata de ciuperci). Se amesteca somonul cu orezul si cu ciupercile calite.Se adauga porumbul, ouăle, pătrunjelul, tarhonul, sare şi piper după gust. Se aseaza in tava unsa cu unt prima foaie de placinta, se toarna compozitia, se astupa cu cea de-a doua foaie de placinta unsa cu galbenus de ou, si se baga in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 30 de minute pana ce se rumeneste. Se poate servi asa sau cu un sos dulce acrisor. Se serveste cu un pahar de vin alb.
Reteta trimisa de chris1.