Cauta in 21.294 retete

Ciolan cu sos de hrean

 

Mâncarea asta se face-n timp, dar se face uşor şi rezultatele fac să merite aşteptarea.


Efortul e mic, deci nu trebuie să vă speriaţi când vă uitaţi la timpul de preparare, nu trebuie să staţi trei ceasuri cu mâna pe ciolan, Doamne fereşte! Mai întâi puneţi ciolanul afumat (în comerţ găsiţi de obicei din acela fiert deja) în apă. În aceeaşi oală mai puneţi trei-patru căţei de usturoi, un băţ de scorţişoară, câteva cuişoare şi o rămurică de cimbru. Puneţi capacul pe oală, focul sub oală şi vedeţi-vă de treabă pentru două ore.

După ce a fiert ciolanul de i se desprinde carnea de pe os, puteţi să-l scoateţi din oală şi să-l mutaţi într-o tavă. Îl puneţi cu tavă cu tot în cuptorul încins şi-l lăsaţi acolo o oră. Dacă vreţi, puteţi să-l crestaţi înainte şi să puneţi în crestături nişte pieper zdrobit, poate şi nişte chimen.
 
Când e ciolanul aproape gata de copt, faceţi sosul de hrean. Asta-i o treabă destul de simplă. Mai întâi puneţi o tigaie pe foc. În ea, o linie de ulei şi o linguriţă (dar nu plină) se chimen. Lăsaţi chimenul să se încălzească până începe a mirosi, apoi puneţi în tigaie hreanul ras (o lingură sănătoasă) şi un polonic din zeama în care a fiert ciolanul (de asta nu-i nevoie să mai folosiţi sare). Lăsaţi să dea un clocot, faceţi focul mic şi turnaţi o ceaşcă de smântână dulce în tigaie. Amestecaţi bine şi mai lăsaţi tigaia pe foc mic un minut-două. Nu lăsaţi să mai dea în clocot ci doar să scadă uşor. Gata sosul, îl turnaţi peste ciolan şi mâncaţi cu măsură, pentru că deşi e o mâncare grozav de gustoasă, eun pic cam grea.

 

Timp de preparare: 3 ore

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod