Cauta in 21.294 retete

Tort Dobos

Preparat dupa o reteta Ana Pan, tortul Dobos nu poate sa va iasa decat foarte gustos. Incercati-l si veti vedea...

Tortul Dobos se pregateste din 6 blaturi, care se umplu cu o crema pe baza de unt si se acopera cu un strat de zahar caramelizat, iar partea laterala se baroteaza cu nuci sau migdale macinate.

Ingrediente si cantitati:

Pentru blat: 6 oua, 150 g zahar pudra, o jumatate pachet zahar vanilat, sucul de la o lamaie, 120 g faina, o jumatate de lingurita de coaja de lamaie rasa.

Pentru crema: 100 g zahar, o lingura de rom, 150 g unt, 40 g cacao pudra,o jumatate de plic de zahar vanilat.

Pentru glazura: 150 g zahar, o lingurita de suc de lamaie.

Pentru decorare: Migdale sau nuci macinate.

Mod de preparare:

Blatul - albusurile se bat impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar, astfel incat sa se obtina o spuma consistenta. Se adauga sucul de lamaie si doua linguri de apa. Se incorporeaza restul de zahar, se continua baterea, apoi se toarna faina prin cernere, coaja rasa de lamaie si galbenusurile de la cele 6 oua. Se amesteca bine. Din aceasta compozitie se pregatesc prin coacere in cuptor 6 blaturi de forma rotunda.

Crema - zaharul se fierbe in 50 ml apa, care apoi se lasa sa se raceasca putin. In siropul obtinut se incorporeaza untul si zaharul pudra, amestecand continuu, pentru a nu se forma cocoloase. La sfarsit se adauga romul si zaharul vanilat.

Glazura - Zaharul se caramelizeaza cu sucul de lamaie, care se varsa apoi peste una din cele mai reusite foi de blat. Cu ajutorul unui cutit inmuiat in unt se taie 16 bucati. Celelalte foi de blat se ung cu crema, se suprapun, iar deasupra se aseaza cele 16 bucati cu zahar caramel. Marginea se baroteaza cu samburi de migdale sau miez de nuca pisata, in care s-au amestecat biscuiti sfaramati.

Comentarii (3)

  • pisi  pe  6 feb 2010, 11:49
    tort dobos

    daca se face compozitia pt blat din toate ingredientele, cum se fac 6 blaturi din ea fara sa se lase sau ingredientele sunt pt un blat. eu stiam ca la acest tot "�intra� multe oua multumesc frumos daca poate sa-mi sspuna cineva!

  • tarziunoaptea  pe 23 feb 2011, 14:16
    tort dobos

    trebuie doar 6 oua.din compozitie coci 6 foi tip balt.

  • Iulian  pe  5 mar 2011, 19:38
    dobosul adevarat

    Dobosul original de face in Ardeal, unde am mancat dobos cu vreo 20 de foi, foarte subtiri, si o creme delicioasa.Una dintre cele mai bune prajituri :)

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod